ΥΓΕΙΑ

Πόση ώρα μπορείς να κοιμάσαι παραπάνω (όταν δεν δουλεύεις) χωρίς να βγαίνεις εκτός προγράμματος

Unsplash

Ο κλασικός αγώνας του σαββατοκύριακου, του ρεπό και των διακοπών είναι να μην το παρακάνουμε με τον ύπνο. «Δεν μπορώ να κοιμηθώ πολύ παραπάνω, γιατί τη Δευτέρα θα σέρνομαι στη δουλειά».

Οι ειδικοί μάς προτρέπουν να έχουμε μία σταθερή ρουτίνα ύπνου ώστε να μην νομίζει ο οργανισμός ότι έχουμε jet lag. «Αν κοιμόμαστε παραπάνω, το σώμα νομίζει ότι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε σε άλλη ζώνη ώρας. Για να καταλάβεις, όταν κοιμάσαι παραπάνω το επόμενο πρωί, ο οργανισμός νομίζει πήγες μέχρι τη Νέα Υόρκη και τώρα προσαρμόζεσαι», εξηγεί η ειδικός ύπνου, Δρ. Rebecca Robbins.

Πόσο παραπάνω μπορείς να κοιμάσαι;

Για να αποφύγεις όλο το προαναφερθέν μπέρδεμα του οργανισμού, ο ύπνος δεν πρέπει να ξεπερνά τη 1 ώρα. Η Δρ. Robbins υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να τραβάμε πολύ την ώρα που ξυπνάμε και να μην απέχουμε από την κλασική ρουτίνα του ύπνου μας. Αυτή που έχουμε δηλαδή όταν πηγαίνουμε στη δουλειά. Το ιδανικό είναι 30-45 λεπτά και όχι παραπάνω.

Τι γίνεται αν δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ;

Οι ειδικοί επιμένουν ότι το να ξυπνήσεις πολύ αργότερα, δεν είναι η λύση. Ακόμα και αν σε ταλαιπωρεί η αϋπνία, η ιδανική λύση είναι να σηκωθείς 30-45 λεπτά αργότερα και να αναπληρώσεις αργότερα. Είτε με το power nap των 20 λεπτών, είτε με μεσημεριανό ύπνο των 90 λεπτών.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά το πρωί

Όταν σηκώνεσαι το πρωί για να πας στη δουλειά, το εσωτερικό ρολόι μετρά αντίστροφα. Υπολογίζει σε πόσες ώρες θα είσαι τόσο κουρασμένη ώστε να κοιμηθείς το βράδυ. Και αν δεν έχεις αϋπνία και αδυνατείς να μείνεις ξύπνια παραπάνω, αυτό σημαίνει ότι τα πηγαίνεις περίφημα στο θέμα «ύπνος». Συνέχισε έτσι. Δεν είσαι υπναρού. Το σώμα σου είναι πολύ σωστά ρυθμισμένο και δεν θα υποφέρεις ποτέ από αϋπνίες.