ΒΑΡΟΣ

Τόσα κιλά χρειάζεται να χάνεις την εβδομάδα αν θέλεις να αδυνατίσεις οριστικά

Είναι δελεαστικό να ακολουθήσεις μια γρήγορη δίαιτα που αποκλείει τους υδατάνθρακες ή που πίνεις μόνο χυμούς για 12 μέρες ή να κάνεις τη δίαιτα που σου έδωσε μια φίλη σου, μια γνωστή σου με την οποία εκείνη ισχυρίζεται ότι έχασε «5 κιλά σε μια εβδομάδα» (όντως τώρα;) και -ας είμαστε ειλικρινείς- όλες το έχουμε κάνει κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Κι ενώ φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα αφού τα κιλά πέφτουν όντως γρήγορα (προφανώς αφού κόβεις ξαφνικά τόσες θερμίδες), δεν είναι παρά μια πλασματική απώλεια βάρους, κάτι που διαπιστώνεις με το που ξαναφάς και επανέλθεις στα κιλά σου (αν όχι και σε περισσότερο από αυτά).

Εκτός από προσωρινά και μη ρεαλιστικά αποτελέσματα, οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα απώλεια κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι επιβαρυντικές για την υγεία και το μεταβολισμό σου.

Και τώρα η ώρα της αλήθειας: Πόσα κιλά είναι φυσιολογικό να χάνεις την εβδομάδα αν θέλεις να μπορείς να μιλάς για μια σταθερή απώλεια βάρους;

Σύμφωνα με τον Pratik Patel, σύμβουλο απώλειας και διατήρησης βάρους, ο ιδανικός αριθμός είναι από μισό έως ένα κιλό την εβδομάδα. Τότε μπορείς να πεις ότι έχεις τον έλεγχο.

Μάλιστα έχει και μια συμβουλή: «Δεν χρειάζεται να περνάς ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο ή να ακολουθείς κάποια δίαιτα της πείνας για να χάσεις βάρος», λέει και συνεχίζει εξηγώντας ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. «Απλώς μείωσε τις θερμίδες που καταναλώνεις σε σχέση με αυτές που καις. Αυτό σε συνδυασμό με τις σωστές τροφές και καλό ύπνο, θα σε βοηθήσει να πετύχεις τον στόχο σου».