Το τυρί που συμβάλλει στην ισορροπία του εντέρου και βοηθά στην απώλεια βάρους
- 27 ΟΚΤ 2025
Ένα μαλακό, λευκό, φρέσκο τυρί με ελαφριά, κρεμώδη υφή που διαφέρει σε γεύση από το πιο δημοφιλές τσένταρ, την παρμεζάνα και τα μπλε τυριά, είναι το τυρί cottage. Πρόκειται για μια τροφή που είναι εύκολο να προσθέσεις στη διατροφή σου και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.
Το τυρί cottage είναι ένα φρέσκο τυρόπηγμα με ήπια γεύση, το οποίο δεν υφίσταται παλαίωση. Γίνεται με αποστράγγιση του τυριού διατηρώντας λίγο από το τυρόγαλα. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και περιέχει ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το τυρί cottage μπορεί να έχει ήπια γεύση, αλλά έχει πολλά οφέλη για την υγεία, τα οποία σου παρουσιάζουμε παρακάτω.
Τα οφέλη που έχει στην υγεία το τυρί cottage
1. Βοηθά στην απώλεια βάρους
3 παράγοντες καθιστούν το τυρί cottage εξαιρετική επιλογή αν προσπαθείς να χάσεις βάρος ή να το διατηρήσεις:
- Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη: Έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη βοηθά στον έλεγχο της όρεξης και στη ρύθμιση των ορμονών που σχετίζονται με την πείνα, την πέψη και την απελευθέρωση ινσουλίνης.
- Χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Το πλήρες τυρί cottage περιέχει λιγότερα λιπαρά από ορισμένα άλλα τυριά (4% λιπαρά έναντι 30% του τσένταρ).
- Παρέχει ασβέστιο: Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, όταν συνδυάζεται με μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων.
2. Παρέχει απαραίτητα αμινοξέα
Το τυρί cottage είναι πλούσιο σε καζεΐνη (casein), μια πλήρη πρωτεΐνη που παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα — τα «δομικά στοιχεία» των πρωτεϊνών που χρειάζεται το σώμα σου.
Τα αμινοξέα βοηθούν το σώμα να λειτουργεί ομαλά. Επηρεάζουν:
- την όρεξη,
- την παραγωγή ενέργειας,
- το ανοσοποιητικό σύστημα,
- τη διάθεση,
- την ανάπτυξη των μυών,
- τον ύπνο.
3. Υποστηρίζει την υγεία των οστών
Το τυρί cottage περιέχει 3 θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας των οστών:
- Ασβέστιο: Βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα οστών.
- Φώσφορος: Είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη και αντοχή των οστών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια περιόδων ανάπτυξης ή ανάρρωσης από κάταγμα.
- Πρωτεΐνη: Συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων.
4. Συμβάλλει σε μια ισορροπημένη εντερική λειτουργία
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να βελτιώσουν την ισορροπία μεταξύ των «καλών» και «κακών» βακτηρίων στο έντερo. Η διαδικασία πήξης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του τυριού cottage προσθέτει ωφέλιμα βακτήρια, τα οποία μπορούν να προάγουν την καλύτερη υγεία του εντέρου. Για να βεβαιωθείς ότι το τυρί cottage έχει προβιοτικά πρέπει να ελέγξεις την ετικέτα για την αναγραφή «ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες».