ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Το σύνδρομο του Παρισιού» κι άλλες 4 διαταραχές που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν

iStock

Όταν μιλάμε για ψυχικές διαταραχές, μιλάμε ουσιαστικά για ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και εμπειριών, τα οποία προκαλούν προβλήματα στη σκέψη, το συναίσθημα και τη συμπεριφορά, αλλά και στην επικοινωνία με τους γύρω μας.

Οι ψυχικές διαταραχές μπορούν δηλαδή να επηρεάσουν διαφορετικές πτυχές της ζωής μας. Με τα ζητήματα ψυχικής υγείας να μπαίνουν ολοένα και πιο ψηλά στις προτεραιότητες μας, θέματα όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή ή η αγχώδης διαταραχή, μπαίνουν συχνά στο ραντάρ μας. Αυτήν τη φορά, στις παρακάτω γραμμές εξετάζουμε μερικές αρκετά λιγότερο γνωστές διαταραχές, που ωστόσο παραμένουν πέρα για πέρα αληθινές.

5 ψυχικές διαταραχές που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν iStock

Το σύνδρομο του Παρισιού

Μπορεί να έχεις ακούσει για το σύνδρομο της Στοκχόλμης, όμως εδώ μεταφερόμαστε σε μια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, για να περιγράψουμε μια εντελώς διαφορετική ψυχική διαταραχή. Η επικοινωνιολόγος Deborah Swallow, επιβεβαίωσε ότι το σύνδρομο του Παρισιού είναι πραγματικό, εντοπίζοντας την απαρχή του στις συζύγους Ιαπώνων διπλωματών που ταξίδευαν στη γαλλική πρωτεύουσα, τη δεκαετία του 1970.

Το σύνδρομο του Παρισιού περιγράφει ουσιαστικά μια μορφή πολιτισμικού σοκ, όταν τουρίστες επισκέπτονται την «πόλη του Φωτός». Εκτός από το συνηθισμένο γλωσσικό εμπόδιο, η απογοήτευση των τουριστών με όσα συναντούν τελικά στο Παρίσι, τα οποία δεν ικανοποιούν τις υψηλές προσδοκίες τους, είναι τα βασικά στοιχεία που προκαλούν αυτή τη ψυχολογική δυσφορία.

Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας

Τα άτομα με με ιστριονική (δραματική) διαταραχή προσωπικότητας, παρουσιάζουν συνήθως δραματική και ακανόνιστη συμπεριφορά για να κερδίσουν την προσοχή των γύρω τους. Χαρακτηρίζονται από την κραυγαλέα, δραματική, ευέξαπτη και υπερδραστήρια συμπεριφορά τους, με σκοπό την προσέλκυση της προσοχής.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι εγωκεντρικοί και δίνουν υπερβολική προσοχή στη φυσική τους εμφάνιση. Η νοητική τους εικόνα για τον εαυτό τους είναι διαστρεβλωμένη. Κερδίζουν την αυτοεκτίμησή τους από την έγκριση των άλλων. Fun fact (#νοτ): Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της ψυχιατρικής, η ιστριονική προσωπικότητα έχει συσχετισθεί με το γυναικείο φύλο. Η τάση της σύνδεσης της διάγνωσης μόνο σε σχέση με το γυναικείο φύλο, πιθανώς σχετίζεται περισσότερο με τα πολιτισμικά στερεότυπα των ρόλων των 2 φύλων παρά με την ψυχοδυναμική εκτίμηση.

Αυτοκανιβαλισμός

Τώρα μπαίνουμε στα πιο σκοτεινά νερά των ψυχιατρικών διαταραχών. Ο αυτοκανιβαλισμός είναι μια σπάνια ψυχική διαταραχή, κατά την οποία ο ασθενής τρώει μέρη του σώματός του. Φρικιαστικό; Όχι τόσο γρήγορα. Βλέπεις, ορισμένα από τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής, είναι πράγματα που πολλοί απλώς αποκαλούν «κακές συνήθειες». Ναι, καλά διάβασες. Το δάγκωμα των νυχιών, το να τρως «τα πετσάκια» στα δάχτυλά σου ή τρίχες από τα μαλλιά σου, είναι μια μορφή αυτοκανιβαλισμού. Η πιο σοβαρή μορφή αυτοκανιβαλισμού είναι η κατανάλωση ολόκληρων τμημάτων του σώματος.

Ο αυτοκανιβαλισμός συχνά συνδέεται με υποκείμενες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως άγχος ή κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να συνδέεται και με άλλες καταστάσεις, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD).

Το σύνδρομο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων

Το σύνδρομο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, γνωστό και ως σύνδρομο Todd ή δυσμετροψία, είναι μια σπάνια νευρολογική ασθένεια που δημιουργεί διαστρέβλωση της αντίληψης. Οι ασθενείς βιώνουν ψευδαισθήσεις, που τους δημιουργούν λανθασμένη κρίση του περιβάλλοντός τους, αφού διαστρεβλώνεται η οπτική τους αντίληψη, με τα πράγματα γύρω τους, να φαίνονται μικρότερα ή μεγαλύτερα, πιο μακριά ή πιο κοντά τους. Ακριβώς όπως συμβαίνει δηλαδή και με την Αλίκη του κλασικού παραμυθιού του Lewis Carroll.

Αποτεμνοφιλία

Η αποτεμνοφιλία ή επίσης γνωστή ως διαταραχή ταυτότητας ακεραιότητας σώματος, είναι μια άλλη νευρολογική διαταραχή, κατά την οποία ο ασθενής έχει μια ακατανίκητη επιθυμία να αφαιρέσει χειρουργικά ένα ή περισσότερα υγιή άκρα και να χάσει τη σωματική ακεραιότητα του. Αυτή η παράξενη επιθυμία πηγάζει από την πεποίθηση του ασθενούς ότι το άκρο που θέλει να ακρωτηριάσει δεν του ανήκει.