FITNESS

Το Νο1 λάθος που κάνεις όταν γυμνάζεσαι (και πιάνεσαι)

Unsplash

Το πήρες απόφαση και ξεκίνησες γυμναστική. Ο καιρός σού το επιτρέπει και ξέρεις ότι το παράκανες με το φαγητό στις διακοπές. Γύρισες όμως σπίτι και είσαι τόσο πιασμένη που σκέφτεσαι να τα παρατήσεις. Κι αυτό είναι το λάθος.

Οι γυμναστές σού λένε να μην εγκαταλείψεις αυτό που ξεκίνησες και να αγνοήσεις το μυικό πιάσιμο, που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όταν είσαι αγύμναστη και ξαφνικά βάζεις τους μύες σου να δουλέψουν, είναι λογικό να νιώθεις σαν να έσκαβες για μέρες. Είσαι πιασμένη και είναι λογικό. Και αυτό συμβαίνει επειδή ο μυϊκός ιστός διασπάται, αλλά αυτό γίνεται για να δυναμώσει. Κι όταν τελειώνεις, επανέρχεται από μόνος του.

Πόσο κρατάει το πιάσιμο μετά τη γυμναστική;

Καταρχάς, πρέπει να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ πόνου και πιασίματος. Το δεύτερο είναι σίγουρα πιο ήπιο και διαρκεί 3-5 ημέρες, ειδικά αν κοιμάσαι επαρκώς, τρως σωστά και γυμνάζεσαι χαλαρά. Το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό. Αν νιώθεις πιασμένη στους ώμους επειδή έκανες τένις, καλό είναι να συνεχίσεις την άσκηση, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον σου σε άλλα σημεία την επόμενη μέρα. Δεν θες να επιβαρύνεις κι άλλο την περιοχή.

Πρέπει να γυμνάζεσαι πάντα όταν είσαι πιασμένη;

Σύμφωνα με τους γυμναστές, οι μύες χρειάζονται αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, αλλά όχι με ένταση. Όσο ζόρικο και αν σου φαίνεται στην αρχή, το χρειάζεσαι για να ελαττώσεις τη μυική ξηρότητα. Το κλειδί είναι να πηγαίνεις με το μαλακό και να μην ασχοληθείς με την πιασμένη μυϊκή ομάδα την επόμενη μέρα. Δύο ήπιες μορφές άσκησης είναι το περπάτημα και η yoga, που δεν στοχεύουν σε συγκεκριμένο σημείο και δεν επιβαρύνουν την κατάσταση. 15-45 λεπτά αρκούν για να κινηθείς και να βοηθήσεις τον μυϊκό ιστό να επανέλθει πιο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, ο καναπές δεν πρόκειται να σου δώσει τη λύση.