ΕΡΩΤΑΣ

Το νέο φαινόμενο του OCD στις ερωτικές σχέσεις (ROCD) και τι σημαίνει

Αν και δεν αποτελεί επίσημη διάγνωση του DSM-5, ο σχετικά φρέσκος όρος "Relationship OCD" χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συμπτώματα ψυχαναγκασμού που επικεντρώνονται στις κοντινές σχέσεις ενός ανθρώπου (κυρίως με το σύντροφό του), εξηγεί ο Καθηγητής Ψυχολογίας στο Ισραήλ, με ειδίκυση στο OCD στις σχέσεις, Guy Doron.

 

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Ψυχιατρικής, το OCD είναι η διαταραχή άγχους που περιλαμβάνει επίμονες και ανεπιθύμητες σκέψεις, ιδέες και αισθήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάτι επαναλαμβανόμενα. Αντίστοιχα, υπάρχει και η ίδια συνθήκη στις διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι δεν πρόκειται για την απλή ανησυχία του αν σου έστειλε μήνυμα.

Δες κι αυτό: Τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνει στη σχέση σου

Όσοι άνθρωποι το υφίστανται, έχουν τα ίδια διλήμματα και αμφιβολίες, αλλά το βιώνουν πολύ πιο επώδυνα, τους τρώει πολύ χρόνο και παρεμβαίνει σε καθημερινές τους δραστηριότητες. Το θέμα είναι ότι κάθε ερωτική σχέση είναι διαφορετική από την άλλη και είναι αρκετά υποκειμενικός ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται το ROCD. Επιπλέον, μπορεί να συμβεί και σε σχέσεις που είναι φιλικές ή συγγενικές.

Κλασικά συμπτώματα

Καταρχάς, ο ψυχαναγκασμός μπορεί να επικεντρωθεί είτε στο σύντροφο είτε γενικά στη σχέση. Περιλαμβάνει: εμμονική αμφισβήτηση  για το αγαπάς αληθινά το σύντροφό σου, μόνιμες σκέψεις για το αν βρίσκεσαι στη σωστή σχέση και ψυχαναγκασμοί με τα ελαττώματά του. Το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι ότι το άτομο μπαίνει σε μία μόνιμη σύγκριση με άλλα ζευγάρια και μπορεί να αποφεύγει χώρους όπου θα υπάρχουν και άνθρωποι με τα τους συντρόφους τους.

Τα καλά νέα είναι ότι το ROCD μπορεί να θεραπευτεί με συμπεριφοριστική προσέγγιση (CBT) αλλά οι ερευνητές βρίσκονται σε αναζήτηση μία θεραπείας που θα έχει δημιουργηθεί για το συγκεκριμένο πρόβλημα και θα κάνει focus στις καταστροφικές πεποιθήσεις που έχουμε για τον έρωτα και την αγάπη, ενώ θα ασχολείται με τα προβλήματα της αυτοεκτίμησης και το φόβο της εγκατάλειψης.