ΥΓΕΙΑ

Το μυστικό για να ζήσεις μέχρι τα 100, δεν είναι αυτό που νομίζεις

Pexels

Το να ζήσει κανείς μέχρι τα 100, κάποτε έμοιαζε με ιστορία επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να «πατάνε» άνετα τα 90, η αιωνιότητα δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στο ανθρώπινο είδος. Ποιο είναι όμως το μυστικό που κρύβεται πίσω από μια τούρτα με 100 (και βάλε) κεράκια;

Το μυστικό μακροζωίας που θα σε κάνει να «πιάσεις» τα 100 

Το μυστικό για να ζήσεις μέχρι τα 100 Pexels

Μπορεί ήδη να έχεις ποντάρει πως η απάντηση της μακροζωίας, κρύβεται στην υγιεινή διατροφή. Κάτι που φυσικά και ισχύει, ωστόσο, όχι απόλυτα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να ζήσουν περισσότερο. Ο πιο σημαντικός; Να διατηρείς τις καθημερινές σου συνήθειες, ακόμα και τις ανθυγιεινές. Αυτό περιλαμβάνει από τα πιο απλά πράγματα, όπως το να τρως επιδόρπιο κάθε βράδυ ή πρόχειρο φαγητό για ένα σνακ.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Angel Iscovich, η ίδια η ρουτίνα έχει μεγαλύτερη σημασία από μια «κακή συνήθεια», όπως το ανθυγιεινό φαγητό.

Στο βιβλίο του, «The Art of Routine: Discover How Routineology Can Transform Your Life» ο Iscovich παίρνει ιστορίες από ανθρώπους που έζησαν ή ξεπέρασαν τα 100.  Μερικοί από αυτούς, ορκίζονται ότι φαγητά όπως το μπέικον και το παγωτό, είναι ο λόγος που έχουν ζήσει τόσο πολύ. Άλλοι λένε ότι τα καθημερινά ποτά τους, όπως η μπύρα ή το ουίσκι, ήταν το δικό τους, προσωπικό ελιξίριο ζωής. Ο Ischovich, προτείνει ότι η τήρηση μιας συγκεκριμένης ρουτίνας, είναι το κλειδί για την εύρεση του σκοπού, του νοήματος, της χαράς, ακόμη και της μακροζωίας.

Παραπάνω από μια απλή ρουτίνα

Ωστόσο, ενώ ο Ischovich δηλώνει ότι η διατήρηση της καθημερινής ρουτίνας παίζει μεγάλο σημαντικό ρόλο σε ό,τι έχει να κάνει τη μακροζωία, η επιστήμη συνεχίζει να ερευνά και άλλους παράγοντες.Ένα άλλο άρθρο, συμφωνεί ότι οι ανθυγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά μας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μακροζωία.

Στο άρθρο, επιστήμονες εξηγούν περαιτέρω, ότι τα καλά γονίδια μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Η γονιδιακή ανθεκτικότητα, είναι ζωτικής σημασίας ακόμα και αν υπάρχει ιατρικό ιστορικό, που σχετίζεται με τη γήρανση, όπως καρδιακές παθήσεις ή ακόμη και ιστορικό καρκίνου ή διαβήτη. Άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της θετικής στάσης και της διαχείρισης του άγχους, μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

100%

Ενώ και τα δύο άρθρα αναφέρουν πώς να ζεις μέχρι τα 100 χρόνια, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ειδικά για την κατανόηση του τι συμβαίνει μέσα στο σώμα ενός ατόμου. Οι ερευνητές ασχολούνται επί του παρόντος με νέες θεωρίες για να καταλάβουν γιατί μερικοί άνθρωποι ζουν περισσότερο, με μια συγκεκριμένη θεωρία που περιλαμβάνει την κυτταρική γήρανση – τη διαδικασία με την οποία ένα κύτταρο γερνά και σταματά οριστικά να διαιρείται αλλά δεν πεθαίνει. Αυτό μπορεί να προέρχεται από προηγούμενη ασθένεια, τραυματισμό ή άγχος.

Μια άλλη θεωρία πάνω στην οποία εργάζονται οι επιστήμονες, αφορά τους βιοδείκτες της γήρανσης. Οι ερευνητές επιδιώκουν να αποκρυπτογραφήσουν τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου από τη χρονολογική του ηλικία, χρησιμοποιώντας διάφορα τεστ και μετρήσεις.