ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στις σχέσεις

Όταν ρωτώ single νέες γυναίκες 20-35 ετών "τι ζητάς από έναν άντρα", συνήθως παίρνω την εξής απάντηση: "θέλω να τον θαυμάζω, να είναι όμορφος, έξυπνος, κοινωνικός, να έχει χιούμορ και να έχει οικονομική άνεση. Θέλω να περνάω πραγματικά καλά μαζί του και να κάνουμε διάφορα πράγματα ως ζευγάρι".

Από τη Μυρτώ Μπεχράκη, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια

Και πάντα μένω σιωπηλή μέχρι να τις ακούσω να αναρωτιούνται “μήπως ζητάω πολλά;”, για να κουνήσω καταφατικά το κεφάλι…

Προσδοκίες ή Μηχανισμός Άμυνας;

Ακόμα και αν το θέλουμε πολύ, το “μαζί” μπορεί να είναι δύσκολο. Πόσο μάλλον αν έχουμε συνηθίσει να είμαστε μόνες μας ή αν φοβόμαστε να έρθουμε κοντά με κάποιον. Για αυτό, μερικές φορές θέτουμε ασυνείδητα πολύ υψηλές προσδοκίες για τον σύντροφό μας, προκειμένου να μπορέσουμε να παραμείνουμε ασφαλείς στην single-comfort-zone μας. Δηλαδή με άλλα λόγια, όταν έχουμε να τικάρουμε πολλά κουτάκια, τότε καλό είναι να βεβαιωθούμε πως δεν σαμποτάρουμε τη πιθανότητα μιας σχέσης.

Το ίδιο ακριβώς όμως συμβαίνει και όταν οι προσδοκίες μας είναι πολύ χαμηλές. Σε αυτή τη περίπτωση, οι πιθανότητες να γνωρίσουμε κάποιον είναι μεν σαφώς περισσότερες, αλλά το να γνωρίσουμε εκείνον με τον οποίο θα μπορέσουμε να μείνουμε και να προχωρήσουμε στο μέλλον είναι έως απίθανο. Και αυτό διότι έχουμε κάνει τόσες εκπτώσεις, που γνωρίζουμε σχεδόν εκ των προτέρων ότι δεν θα είμαστε ευτυχισμένες.

Είναι σίγουρα δικές σου οι προσδοκίες;

Οι συγγενείς και οι φίλοι μας θέλουν αναμφισβήτητα το καλύτερο για μας. Επίσης, δεδομένου ότι μας αγαπούν και τους εμπιστευόμαστε, είναι αναμενόμενο ότι επηρεαζόμαστε από το τι περιμένουν εκείνοι για το δικό μας σύντροφο.

Μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό; Όχι.

Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει; Ναι.

Τι πρέπει να κάνουμε; Να φιλτράρουμε τις προσλαμβάνουσες.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτά που περιμένουμε από τον σύντροφό μας είναι δικιά μας υπόθεση. Έτσι, μπορούμε να συμφωνούμε με κάποια από τα “θέλω” των άλλων και παράλληλα να αγνοούμε ό,τι δεν είναι σε συμφωνία με εκείνο που εμείς επιθυμούμε. Αν δεν κάνουμε αυτό το φιλτράρισμα, τότε το πιο πιθανό είναι να μην αφουγκραστούμε τις ανάγκες μας και είτε να επιλέξουμε αυτόν που θα είναι ιδανικός στα μάτια των άλλων, είτε το ακριβώς αντίθετο προκειμένου να διαφοροποιηθούμε από αυτούς. Και στη δεύτερη περίπτωση όμως, ενώ είναι η επιλογή είναι φαινομενικά δική μας, στην πραγματικότητα καθορίζεται πάλι από τους άλλους αφού προσπαθούμε να τους πάμε κόντρα.

Μια Συμβουλή:

Να έχεις ναι μεν κατά νου τόσο τις δικές σου προσδοκίες όσο και των άλλων, αλλά επέτρεψε στον εαυτό σου να είσαι ευέλικτη. Με άλλα λόγια, να θυμάσαι ότι σε ό,τι αφορά τον έρωτα και την αγάπη, πρέπει να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου, μιας και εν τέλει, πρόκειται για τη δική σου ζωή.

Έχουμε και τη ψυχολόγο μας στο Ladylike

To Τwitter είναι αγχολυτικό

15 πράγματα που δεν αλλάζουν την αξία σου