ΥΓΕΙΑ

Το λάθος που κάνεις όταν δουλεύεις από το σπίτι και επηρεάζεται το μυαλό, σύμφωνα με νέα έρευνα

Unsplash

Το νέο “normal” είναι να δουλεύεις από το σπίτι και έχεις συνηθίσει σε αυτό, εκτός και αν σου έχει ήδη ζητηθεί να επιστρέψεις στο γραφείο.

Αν και είναι μία νέα κανονικότητα, έστω και παροδική, ίσως να έχεις ήδη αντιληφθεί ότι το μυαλό σου λειτουργεί εντελώς διαφορετικά, σε σύγκριση με το δομημένο πρόγραμμα του γραφείου. Απανωτά zoom calls, απουσία κανονικών διαλειμμάτων και ακανόνιστο ωράριο. Μία έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα της Microsoft, δείχνει ότι το μυαλό λειτουργεί διαφορετικά από το σπίτι, και μάλλον λιγότερο παραγωγικά.

Η μικρή έρευνα της Microsoft για τη δουλειά από το σπίτι

14 συμμετέχοντες τοποθέτησαν ηλεκτρόδια στο κρανίο τους και μελετήθηκαν κατά τη διάρκεια επαγγελματικών meetings. Μία Δευτέρα, οι εθελοντές συμμετείχαν σε 4 απανωτά μισάωρα meetings χωρίς διάλειμμα. Την επόμενη Δευτέρα, έκαναν 10λεπτα ενδιάμεσα διαλείμματα, κατά τη διάρκεια των οποίων διαλογίζονταν. Το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να σε εκπλήξει. Τα εγκεφαλικά κύματα που σχετίζονται με το άγχος ήταν υψηλότερα τη Δευτέρα χωρίς διάλειμμα.

Το μυαλό σου χρειάζεται διαλείμματα

Αν και δεν περίμενες την έρευνα της Microsoft για να το ανακαλύψεις, είναι δεδομένο ότι τα μικρά διαλείμματα σε βοηθούν να συγκεντρωθείς περισσότερο στο επόμενο task. «Όταν έκαναν διάλειμμα, οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν θετικά επίπεδα στη συμμετρία του μετωπιαίου λοβού, που συνδέεται με την υψηλότερη συγκέντρωση», επισημαίνει ο Mark Miller.

Και εφόσον είναι πολλές οι εταιρίες που έχουν αποφασίσει ότι θα καθιερώσουν τον συνδυασμό γραφείου-σπιτιού, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε αυτόν τον κανόνα, διατηρώντας την παραγωγικότητα σε υψηλά επίπεδα (και το άγχος σε χαμηλά).

Τα συν και τα πλην της δουλειάς από το σπίτι

Αν δουλεύεις αποκλειστικά από το σπίτι τον τελευταίο χρόνο, ξέρεις πολύ καλά τις διαφορές. Από τη μία, έχεις αποφύγει την ένταση και το δράμα του γραφείου, φοράς ό,τι θες ενώ μπορείς να κάνεις διαλείμματα για λίγη yoga ή λούσιμο. Από την άλλη, τα όρια μεταξύ προσωπικής ζωής και δουλειάς είναι δυσδιάκριτα, ενώ δυσκολεύεσαι να χαλαρώσεις εκεί όπου εργάζεσαι. Και αν η μνήμη σου δεν είναι στα καλύτερά της, είναι πολύ φυσιολογικό. Η πανδημία έχει επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, της λίμπιντο αλλά και το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος.

Η τεχνική Pomodoro για συγκεντρωμένο μυαλό

Έχουμε ξαναμιλήσει για αυτήν την τεχνική, που σου υπενθυμίζει τη σημασία του διαλείμματος. Μισή ώρα δουλειά, 5 λεπτά break με μουσική (χωρίς λόγια) και επανάληψη. Ένα ξυπνητήρι θα σε βοηθήσει έτσι ώστε να μην ξεχαστείς στη δίνη της δουλειάς.