ΥΓΕΙΑ

Το κοινό χαρακτηριστικό που έχουν οι ιδιοφυΐες (και δεν είναι το IQ)

Το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν ακούς τη λέξη ιδιοφυΐα είναι ένας πάρα πολύ έξυπνος άνθρωπος. Κάποιος που ανήκει σε αυτήν την ελίτ ανθρώπων που έχουν πολύ υψηλό IQ.

Ένας καθηγητής Μουσικής στο Πανεπιστήμιο Yale έχει διαφορετική άποψη. Ο Δρ. Craig Wright αναρωτιέται για το τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις ιδιοφυΐες από τον μέσο όρο. «’Ολοι χρησιμοποιούν τον όρο αλλά κανείς δεν δίνει τον ορισμό. Δεν πρόκειται όμως για μία απλή μαθηματική εξίσωση. Αυτό όμως που μένει είναι το κατά πόσο επηρεάζουν την κοινωνία. Αν υπάρχει αντίκτυπος στους ανθρώπους μακροπρόθεσμα».

Οι ιδιοφυΐες έχουν απαραίτητα υψηλό IQ;

«Το IQ είναι υπερεκτιμημένο. Είναι ένα standard τεστ που αφορά πολύ συγκεκριμένα κομμάτια δεξιοτήτων. Για εμένα, το σημαντικό είναι η πολλαπλή νοημοσύνη. Αυτό που πρέσβευε ο Αμερικανός ψυχολόγος Howard Gardner. Υπάρχουν πολλά είδη νοημοσύνης. Ο Γκάντι και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχαν ικανότητες που δεν μετρήθηκαν με τα κλασικά τεστ IQ», υποστηρίζει ο Δρ. Wright.

Οι ιδιοφυΐες και τα χαρακτηριστικά τους

Ο ειδικός υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλές κρυμμένες συνήθειες πίσω από μία ιδιοφυΐα. Μερικές εξ αυτών είναι η περιέργεια, το πάθος, το ρίσκο αλλά και το θάρρος να είσαι επαναστάτης. Αλλά το κοινό όλων αυτών είναι το ότι πηγαίνουν κόντρα στη γνώμη της πλειοψηφίας.

Το πρόβλημα της ανισότητας

Ο Δρ. Wright θεωρεί ότι οι ιδιοφυΐες είναι οι άνθρωποι που καταφέρνουν αυτά που η μάζα δεν μπορεί. Που μπορούν να πάρουν ρίσκο και να δουν λεπτομέρειες που οι υπόλοιποι δεν μπορούμε. Είναι εκείνοι που θα βρουν το εμβόλο για τον Covid-19. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους. Στην εκπαίδευση αλλά και στην ενθάρρυνση που τους δίνουμε προκειμένου να ξεδιπλώσουν το μυαλό και τις ιδέες τους.