ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το γλυκό που επιτρέπεται να τρως στη δίαιτα και δεν είναι μαύρη σοκολάτα

Unsplash

Δεν είναι γαλακτομπούρεκο, ούτε προφιτερόλ. Μακάρι να ήταν μιλφέιγ ή σοκολατόπιτα, αλλά πραγματικά θα μιλάγαμε για σκάνδαλο. Παρ’ όλα αυτά, το εν λόγω γλυκό είναι πολύ αγαπημένο, εννοείται νόστιμο και πάνω απ’ όλα τρώγεται χωρίς τύψεις γιατί δεν περιέχει ζωικά λιπαρά. Γι’ αυτό το λόγο οι ειδικοί το συστήνουν στη δίαιτα ή όταν απλά προσέχουμε τι τρώμε. Μιλάμε για το γλυκό του κουταλιού.

Μελιντζανάκι; Βύσσινο; Νεράντζι; Σταφύλι; Συκαλάκι; Περγαμόντο; Ό,τι γλυκό κι αν προτιμάς, μπορείς να το φας χωρίς τύψεις, αφού μία γενναιόδωρη κουταλιά περιέχει 100-120 θερμίδες και θα σε γλυκάνει σε βαθμό λιγώματος. Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα περιοριστείς σε μία κουταλιά. Αν κατεβάσεις όλο το βάζο, θα ισχύσουν άλλα μέτρα κι άλλα σταθμά.

Το μεγάλο τους ατού είναι πως δημιουργούν κορεσμό, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άρα στην καλή λειτουργία του εντέρου, αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών και συνδυάζονται με γιαουρτάκι. Το πιο χαμηλό σε θερμίδες γλυκό κουταλιού είναι το πορτοκάλι ή το νεράντζι, δηλαδή κάτι εσπεριδοειδές.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα λαχταρίσεις γλυκό, ψάξε για το κλασικό βαζάκι μέσα στο ντουλάπι και βούτα το κουτάλι, μία φορά όμως.

Συνταγή για γλυκό κουταλιού πορτοκάλι

Υλικά

4 πορτοκάλια μέρλιν

1 ½ κιλό ζάχαρη

2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια ( καλύτερα να είναι ακέρωτα ) και τρίβουμε την εξωτερική τους φλούδα ( όχι το άσπρο, μόνο το πορτοκαλί ) στο λεπτό μέρος του τρίφτη. Βάζουμε νερό σε μία κατσαρόλα και όταν βράσει, ρίχνουμε μέσα τα πορτοκάλια ολόκληρα και τα αφήνουμε για περίπου μισή ώρα.

Τα μεταφέρουμε σε κρύο νερό, το οποίο αλλάζουμε κάθε δύο ώρες για περίπου τέσσερις με πέντε φορές ώστε να ξεπικρίσουν.

Στη συνέχεια, στραγγίζουμε καλά και κόβουμε στα τέσσερα και στη συνέχεια στα οκτώ. Αφαιρούμε με ένα ψαλίδι τα κουκούτσια και τις ίνες. Τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη για να βγάλουν το ζουμί τους. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι την επόμενη μέρα.

Τότε, βάζουμε το ζουμί τους σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Προσθέτουμε τις φέτες πορτοκαλιού και τις αφήνουμε να πάρουν μία με δύο βράσεις. Το αφήνουμε έτσι όπως είπε.

Την επόμενη μέρα βράζουμε ξανά το γλυκό και λίγο πριν δέσει τελείως το σιρόπι, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και μετά το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.