ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το γλυκό που επιτρέπεται να τρως στη δίαιτα (και δεν είναι μαύρη σοκολάτα)

Unsplash

Δεν είναι γαλακτομπούρεκο, ούτε προφιτερόλ. Μακάρι να ήταν μιλφέιγ ή σοκολατόπιτα, αλλά πραγματικά θα μιλάγαμε για σκάνδαλο. Παρ’ όλα αυτά, το εν λόγω γλυκό είναι πολύ αγαπημένο, εννοείται νόστιμο και πάνω απ’ όλα τρώγεται χωρίς τύψεις γιατί δεν περιέχει ζωικά λιπαρά. Γι’ αυτό το λόγο οι ειδικοί το συστήνουν στη δίαιτα ή όταν απλά προσέχουμε τι τρώμε. Μιλάμε για το γλυκό του κουταλιού.

Μελιντζανάκι; Βύσσινο; Νεράντζι; Σταφύλι; Συκαλάκι; Περγαμόντο; Ό,τι γλυκό κι αν προτιμάς, μπορείς να το φας χωρίς τύψεις, αφού μία γενναιόδωρη κουταλιά περιέχει 100-120 θερμίδες και θα σε γλυκάνει σε βαθμό λιγώματος. Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα περιοριστείς σε μία κουταλιά. Αν κατεβάσεις όλο το βάζο, θα ισχύσουν άλλα μέτρα κι άλλα σταθμά.

Το μεγάλο τους ατού είναι πως δημιουργούν κορεσμό, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άρα στην καλή λειτουργία του εντέρου, αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών και συνδυάζονται με γιαουρτάκι. Το πιο χαμηλό σε θερμίδες γλυκό κουταλιού είναι το πορτοκάλι ή το νεράντζι, δηλαδή κάτι εσπεριδοειδές.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα λαχταρίσεις γλυκό, ψάξε για το κλασικό βαζάκι μέσα στο ντουλάπι και βούτα το κουτάλι, μία φορά όμως.