YOGA ΓΕΛΙΟΥ

Το γέλιο είναι μεταδοτικό. Δοκιμάσαμε yoga γέλιου και αυτή είναι η εμπειρία μας

Νίκος Κατσαρός

Πόσο εύκολο είναι να γελάσουμε το τελευταίο διάστημα; Η πανδημία και τα συνεχόμενα lockdown μάς στέρησαν σφιχτές αγκαλιές, μας στέρησαν αγαπημένους φίλους, εξόδους στα αγαπημένα μας μαγαζιά και πολλά πολλά γέλια. Ειδικά το τελευταίο. Κάποτε το γέλιο φάνταζε απλό, μέρος της καθημερινότητας μας. Κάτι σαν ρουτίνα. Τον τελευταίο χρόνο όμως έγινε τόσο σπάνιο που κοντεύουμε να το ξεχάσουμε.

Το γέλιο όμως δίνει χαρά και γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε τα άπειρα οφέλη που μας προσφέρει. Μας κάνει ευτυχισμένους και μας υπενθυμίζει πως η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να εκμεταλλευόμαστε την κάθε μας στιγμή. Ακόμη και αν δεν σου βγαίνει αυθόρμητα υπάρχει λύση. Τι θα έλεγες αν μπορούσες να δοκιμάσεις yoga γέλιου; Με αφορμή την ενέργεια του La Vache Qui rit που υπερασπίζεται τη δύναμη του γέλιου εδώ και 100 χρόνια και ενώνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο μέσω του γέλιου, συνάντησα την Δήμητρα Θεοχαροπούλου, πιστοποιημένη συντονίστρια γέλιου.

Νίκος Κατσαρός

Mαζί με τον Γιώργο Κουφογιώτη έχουν δημιουργήσει το club γέλιου “Η παρέα της Αθήνας”, όπου παρέχουν δωρεάν θεραπεία γέλιου σε όλους όσοι έχουν ανάγκη. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα πως το προσποιητό γέλιο μπορεί να κάνει τόσο καλό στον οργανισμό μου. Δεν χρειάζεται λοιπόν να ανησυχείς για το αν θα γελάσεις αυθόρμητα. Γιατί όπως τονίζει η Δήμητρα Θεοχαροπούλου το γέλιο δεν θέλει κόπο. Απλώς τρόπο.

Δοκιμάσαμε yoga γέλιου και αυτή είναι η εμπειρία μας Η instructor Δήμητρα Θεοχαροπούλου / Νίκος Κατσαρός
Η instructor Δήμητρα Θεοχαροπούλου

Δοκιμάσαμε yoga γέλιου και αυτή είναι η εμπειρία μας Νίκος Κατσαρός

Τι είναι όμως η yoga γέλιου; Και πώς ξεκίνησε;

Η yoga γέλιου είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ασκήσεις και πλέον μετρά πάνω από 13.000 club γέλιου σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μία διασκεδαστική και πρωτοποριακή μορφή άσκησης του σώματος και του μυαλού. Αναπτύχθηκε το 1995 από τον Ινδό παθολόγο γιατρό Madan Kataria ο οποίος βασίστηκε στην επιστημονική ανακάλυψη ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να ξεχωρίσει το φυσικό από το προσποιητό γέλιο. Είτε γελάμε δηλαδή αυθόρμητα είτε προσποιητά ο οργανισμός ενεργοποιεί τις ορμόνες ευτυχίας, τις λεγόμενες ενδορφίνες, οι οποίες προκαλούν χαλάρωση και ευεξία. Αφιερώνοντας λοιπόν 10 λεπτά καθημερινού γέλιου ενεργοποιούμε ισχυρές και θετικές αλλαγές στο ίδιο το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματα.

Τι συνδυάζει η yoga γέλιου;

Η yoga γέλιου συνδυάζει ασκήσεις γέλιου, τεχνικές αναπνοών Πραναγιάμα, ρυθμικό χειροκρότημα, διατάσεις, θετικές εκφράσεις, τραγούδι και χορό. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος το γέλιο γίνεται μεταδοτικό, εγκάρδιο και αυθόρμητο. Τα επίπεδα ενέργειας ανεβαίνουν και νιώθεις αμέσως σαν να έχει φύγει ένα τεράστιο βάρος από πάνω σου.

Νίκος Κατσαρός

Τα οφέλη και γιατί να την επιλέξεις

Η yoga γέλιου έχει πολλαπλά οφέλη. Όπως τονίζει η instructor είναι μία εναλλακτική μορφή ψυχοθεραπείας. Στοχεύει στη μείωση του άγχους, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων ψυχοσωματικών και χρόνιων παθήσεων. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και όλοι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το δημιουργικό παιχνίδι.

Η δική μου εμπειρία

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος η Δήμητρα μού έμαθε τον χαιρετισμό της yoga γέλιου. Σε αυτό το σημείο δίνεις τα χέρια και γελάς με την καρδιά σου. Συνεχίσαμε με την «άσκηση του γορίλα». Χτυπώντας απαλά τα χέρια σου στον θώρακα, μιμούμενος την χαρακτηριστική κίνηση του ζώου, οι πνεύμονες ανοίγουν και γεμίζουν οξυγόνο. Τέλος, δοκιμάσαμε το γέλιο χωρίς λόγο και προσωπικά για μένα ήταν η πιο ωραία άσκηση. Κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ σου και ξεκινάς να γελάς σαν να βιώνεις ξανά εκείνη την αστεία ιστορία από τις καλοκαιρινές σου διακοπές.

Νίκος Κατσαρός

Νίκος Κατσαρός

Από την εμπειρία μου, λοιπόν, θα σου πω ότι αξίζει σίγουρα μια προσπάθεια (ακόμη και αν στην αρχή μοιάζει ακατόρθωτο να γελάς από το πουθενά). Γιατί γελώντας αισθάνεσαι ευτυχισμένη και ταυτόχρονα κάνεις και τους γύρω σου χαρούμενους. Αν το σκεφτείς, το γέλιο είναι μεταδοτικό και μπορεί να βοηθήσει εκείνους που έχουν ανάγκη. Πώς; Με το La Vache Qui Rit. To αγαπημένο μας τυρί που εδώ και 100 χρόνια υπερασπίζεται τη δύναμη του γέλιου στηρίζει MKO σε κάθε γωνιά του κόσμου μέσα από μία πρωτότυπη δράση.

Και σε παροτρύνει να το κάνεις και εσύ. Κάνοντας κλικ εδώ ηχογραφείς το γέλιο σου και βοηθάς με τη σειρά σου το έργο της ομάδας «Οι Άγγελοι της Χαράς». Μία εμψυχωτική ομάδα που από το 2011 προσφέρει ψυχοκοινωνική στήριξη μέσω της τέχνης σε παιδιά που νοσηλεύονται ή που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, σε ηλικιωμένους και σε άτομα με αναπηρίες.

Νίκος Κατσαρός

Νίκος Κατσαρός

Αξίζει να σημειώσουμε πως μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 52.969 γέλια σε όλο τον κόσμο. Χάρισε, λοιπόν, γέλιο σε όσους έχουν ανάγκη και μην ξεχνάς: Το γέλιο είναι η δύναμή σου!