WELLNESS

Το φαινόμενο Don Draper: γιατί μας ελκύουν οι άπιστοι γυναικάδες

Ο Don Draper -προσοχή, όχι ο Jon Hamm, o ηθοποιός που τον ενσαρκώνει, αλλά ο ίδιος ο χαρακτήρας- θα μπορούσε να είναι ο τέλειος άντρας.  Έχει γοητευτικά χαρακτηριστικά και ωραίο παράστημα, ξεχειλίζει αυτοπεποίθηση, είναι επιτυχημένος και πάρα πολύ καλός στη δουλειά του, είναι έξυπνος, έχει χιούμορ, ξέρει πώς να φερθεί σε κοινωνικές περιστάσεις, είναι άνετος οικονομικά, είναι φιλόδοξος, κομψός, μυστήριος, λιγομίλητος, αβίαστα κουλ, σέξι -μέχρι και στις δουλειές του σπιτιού τα καταφέρνει.

Εν ολίγοις, ο Don Draper είναι το σωστό το αρσενικό, με την παλιομοδίτικη τουλάχιστον έννοια: με τα κοστούμια του και τις καπαρντίνες του και τα καπέλα του και τα τσιγάρα του και τα ουίσκυ του και την ευγένεια αυτή του τζέντλεμαν που θα σου ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου και θα τραβήξει την καρέκλα στο εστιατόριο για να καθίσεις πρώτη.

don.jpg 

Αλλά είναι womanizer. Δεν έχει προτίμηση: άγνωστες, συναδέλφους, ηθοποιούς, μοντέλα, ιερόδουλες, σερβιτόρες, πρώην, ή γυναίκες που γνώρισε τυχαία ένα βράδυ ενώ βρισκόταν σε business trip. Σε έξι σεζόν, από το κρεββάτι του έχει περάσει πάνω από μία ντουζίνα γυναίκες και όλες τον ερωτεύτηκαν παράφορα. Παρόλο που ξέρουν ότι είναι παντρεμένος και έχει παιδιά. Παρόλο που διαισθάνονται ότι είναι too good to be true, παρόλο που μέσα τους γνωρίζουν πως η βραδιά που πέρασε μαζί τους ήταν απλά άλλη μία από τις πολλές, παρόλο που -κακά τα ψέματα- δεν θα καταφέρουν με τίποτα να τον αλλάξουν. Μάλιστα -χωρίς να θέλω να επεκταθώ, για να αποφύγω τα spoilers- στην εξέλιξη της σειράς, προκύπτει μία γυναίκα η οποία μοιάζει να τον έχει κερδίσει ολοκληρωτικά κι όμως και εκείνη στην πορεία -παρόλο που μοιάζει ιδανική σύντροφος- την απατά και μάλιστα χωρίς κανέναν προφανή λόγο.

don1.jpg

don2.jpg 

Ε, μα ή που είμαστε χαζές ή που θέλουμε να κάνουμε τις χαζές. Όπως οι γυναίκες του Don Draper, έτσι κι εμείς, στην πραγματική μας ζωή καθόμαστε και ασχολούμαστε με άνδρες που είναι εξαρχής καμμένα χαρτιά γιατί έχουμε την αυταπάτη ότι ίσως για χάρη μας θα αλλάξουν. “Ίσως οι προηγούμενες τους καταπίεζαν” “Ίσως δεν τον κάλυπταν σεξουαλικά”. “Μ’εμένα είναι αλλιώς, φαίνεται στο πώς κοιταζόμαστε.”

don0.jpg 

Πατ πατ στον ώμο. Δεν είναι αλλιώς. Ούτε με εσένα, ούτε με καμία.

Καταρχάς, αυτοί οι τύποι είναι “επαγγελματίες”. Ξέρουν πώς να σε ρίξουν, ξέρουν πώς να σε κάνουν να νιώσεις μοναδική, ξέρουν πώς να σε κάνουν να τους σκέφτεσαι 24 ώρες το 24ωρο, ξέρουν πώς να σε αποπλανήσουν και, φυσικά, ξέρουν πώς να σε αδειάσουν. Μάλιστα σ’αυτό το τελευταίο, εχουν προπονηθεί τόσο, που ξέρουν και πώς να σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις μεν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια, και παρόλ’αυτά να συνεχίσεις να τους σκέφτεσαι 24 ώρες το 24ωρο διατηρώντας μια μικρή ελπίδα ότι “ναι, αλλά μπορεί να συνειδητοποιήσει αυτό που είχαμε και να γυρίσει”.

don3.jpg

Τι κάθεστε και βασανίζεστε, αφού η αλήθεια είναι αυτή: τέτοιοι τύποι -φυσικά γενικεύουμε- μπορούν να χτίσουν ουσιαστικούς δεσμούς μόνο με γυναίκες με τις οποίες δεν έχει σεξουαλική σχέση. Σκεφτείτε τον Don και τη σχέση του με την Peggy, την μόνη ίσως από τις γυναίκες της σειράς που δεν έχει δει ποτέ ερωτικά -και ούτε και εκείνη αυτόν. Δεν είναι πως οι γυναικάδες δεν έχουν αδυναμίες, απλά συνήθως τις κρατούν για τη μητέρα τους, την αδελφή τους, ή μια έμπιστη (και συνήθως μία και μοναδική) φίλη τους.

Οπότε, αν θέλετε έναν τέτοιο άνδρα σώνει και ντε στη ζωή σας, σκεφτείτε: μήπως καλύτερα αναλάβετε αυτόν τον τελευταίο ρόλο; Just a thought.

mad-men-peggy-resigns-don-hand-kiss.jpg