ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το είδος της βόλτας που μεταμορφώνει τη διάθεση. Μην πας όπου να’ναι

Unsplash

Μπορεί να μην είμαστε σε καραντίνα, όπως πριν λίγους μήνες, αλλά είναι πολύ φυσιολογικό να μην έχεις κάθε μέρα καλή διάθεση. Αν δεν είσαι ρομπότ και αντιλαμβάνεσαι τις συμβαίνει γύρω σου, ίσως και να χάνεις την αισιοδοξία σου πιο συχνά από ποτέ.

Υπάρχει τρόπος να δεις τα πράγματα αλλιώς; Ναι, μία βόλτα είναι πάντα μία καλή επιλογή. Αλλά όχι ό,τι κι ό,τι. Οι ειδικοί πραγματοποίησαν ολόκληρη έρευνα για να εντοπίσουν πού πρέπει να πάμε προκειμένου να ξεχαστούμε.

Η έρευνα για τη βόλτα

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Emotion, ανέλυσε 15 ενήλικες επί 8 εβδομάδες. Η βόλτα που έκαναν ήταν αυτό που στα αγγλικά λένε “awe walks”. Ελληνιστί, είναι η βόλτα που κάνεις σε ένα υπέροχο μέρος με υπέροχη θέα και σταματάς για να πεις «ουάου». Που νιώθεις δέος. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν κάτι τόσο απλό, αλλά τόσο όμορφο, θα τους έφτιαχνε τη διάθεση. Κατά τη διάρκεια της βόλτας, κατέγραφαν τα συναισθήματα και έβγαζαν selfies.

«Το δέος είναι ένα θετικό συναίσθημα που προκαλείται από την αντίληψη ότι υπάρχει κάτι πολύ μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από εμάς. Όπως είναι η τέχνη, η φύση και η μουσική. Όταν το βιώνεις σε μία βόλτα, νιώθεις υπέροχα πράγματα, μεταξύ αυτών και ευγνωμοσύνη» τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας Dacher Kelner, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Μπέρκλει. Οι συμμετέχοντες ήταν πολύ χαρούμενοι και παρατηρούσαν μικρές λεπτομέρειες της φύσης.

Περπάτημα και ευτυχία

Εκτός από τη σημασία της άσκησης, το περπάτημα έχει άπειρα οφέλη στην υγεία μας. Τώρα όμως ανακαλύπτουμε ότι μία πιο μακρινή βόλτα (εκτός αν μένεις δίπλα σε θάλασσα ή βουνό) μπορεί να έχει περισσότερα οφέλη από όσο πιστεύαμε. Σκέψου έναν προορισμό που ξέρεις καλά και αγαπάς ή που θα ήθελες να δεις. Υπάρχει καλύτερη μέρα από το Σάββατο για μία μονοήμερη εκδρομούλα;