ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το αντιφλεγμονώδες με το περίεργο όνομα που χρειάζεσαι για 100 χρόνια ζωής και οι τροφές που θα σ’ το δώσουν

Unsplash

Διανύουμε μία εποχή που όλου ξέρουμε (πάνω κάτω) τι μας προσφέρει κάθε τροφή, ποιες είναι οι βασικές διατροφικές ομάδες και πώς θα τρεφόμαστε υγιεινά μέσα από τους σωστούς συνδυασμούς.

Ξέρουμε όμως τα πάντα; Όπως ας πούμε το αντιφλεγμονώδες κουερσετίνη; Δεν είναι πολύ δημοφιλές, ωστόσο είναι αυτό που θα σου χαρίσει μακροζωία.

Τι προσφέρει το αντιφλεγμονώδες κουερσετίνη;

«Η κουερσετίνη είναι αντιφλεγμονώδης και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Η διαχείριση των φλεγμονών είναι το κλειδί για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα. Όσο μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό αποδυναμώνεται και χρειάζεται μία στήριξη. Η κουερσετίνη βοηθά πολύ και στην υγεία του εντέρου, επομένως είναι απαραίτητη. Δεν είναι μόνο η κουρκουμίνη», εξηγεί ο Δρ. Frank Lipman.

Οι τροφές που σου δίνουν το αντιφλεγμονώδες

Η κουερσετίνη λοιπόν βρίσκεται στα λαχανικά και τα φρούτα αλλά και σε τροφές φυτικής προέλευσης. Οι πιο κλασικές επιλογές που μπορείς να τρως καθημερινά είναι τα μήλα, κρεμμύδια, πράσινες πιπεριές, σπαράγγια, μπρόκολο, σταφύλια, φασόλια και ντομάτες. στην κατηγορία ροφήματα, θα τη βρεις στο μαύρο και πράσινο τσάι.

Η τροφή με την περισσότερη κουερσετίνη

Η τροφή με την υψηλότερη περιεκτικότητα όμως είναι η κάπαρη. Σου δίνει 234 mg κουερσετίνη ανά 100 γραμμάρια. Για να φτιάξουμε καμία σαλάτα. Όπως και να έχει, μην το παρακάνεις με την κάπαρη. Ο στόχος είναι να τρως φρούτα και λαχανικά για να παίρνεις τις ίνες σου αλλά και για να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με αυτό το υποτιμημένο αντιφλεγμονώδες.

Tips για μακροζωία από τον ειδικό

Ναι, η διατροφή είναι κλειδί στη μακροζωία αλλά δεν αρκεί. Ο καλός και ποιοτικός ύπνος, η σωματική άσκηση αλλά και το να έχεις έναν σκοπό στη ζωή. Το ευ ζην δεν είναι μόνο πρακτικό θέμα, αλλά και ψυχολογικό.