ΥΓΕΙΑ

3 tips για να βελτιώσεις τη στάση στον ύπνο και να μην ξυπνάς πιασμένη. Όχι άλλο «γαλλικό σίγμα»

Unsplash

Ξυπνάς και ακούς όλα τα κρακ του κόσμου στο σώμα και το κεφάλι σου. Πονάει όλο το σώμα και νιώθεις ότι δεν μπορείς να επανέλθεις με τίποτα. Όλα καταλήγουν στο ότι η στάση του σώματος δεν προκαλεί μόνο μυϊκό πρόβλημα, αλλά μπορεί να ευθύνεται και για τις αυπνίες σου.

«Ο ύπνος είναι τεράστιο κομμάτι της ζωής μας και τον χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε σωστά τη μέρα και να έχουμε ενέργεια μέχρι το τέλος της. Αν κοιμάσαι λάθος και έχεις κακή στάση σώματος, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί εκείνη τη στιγμή. Κάνεις υποσυνείδητα διάφορες κινήσεις προκειμένου να βολευτείς, αλλά καταλήγεις να ξυπνάς πιασμένη», επισημαίνει ο ορθοπεδικός και χειρουργός σπονδυλικής στήλης Δρ. Rahul Shah. Υπάρχουν όμως κάποιες κινήσεις ματ που μπορείς να κάνεις πριν κοιμηθείς, διασφαλίζοντας ότι θα σηκώνεσαι χωρίς να είσαι σαν γαλλικό κλειδί.

Έχεις το σωστό μαξιλάρι;

Αν αντιμετωπίζεις συχνά πρόβλημα με τον λαιμό και τον αυχένα, η απάντηση βρίσκεται στη σωστή επιλογή μαξιλαριού. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσεις διάφορα σχέδια και υλικά μέχρι να βρεις αυτό που είναι ιδανικό για εσένα. Η γέμιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Όπως και το να βάλεις ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα ή τους αστραγάλους. Υποστήριξε και κεφάλι και σώμα, αν το χρειάζεσαι.

Επένδυσε σε καλύτερο στρώμα

Οι πόνοι που σε ταλαιπωρούν περισσότερο στην πλάτη ή χαμηλά στη μέση, κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη για εύρεση καλύτερου στρώματος. Και σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να μπεις στη διαδικασία δοκιμών, εκτός αν ξέρεις ήδη αν σου ταιριάζει ένα αφράτο ή σκληρό και ανατομικό στρώμα.

Συχνό stretching για να μην είσαι γενικά «πιασμένη»

Υπάρχει και μία αλλαγή που δεν πρόκειται να σε βάλει σε έξοδα, όπως η αλλαγή μαξιλαριού ή στρώματος. «Αν ανήκεις στους ανθρώπους που ξυπνούν με δυσκαμψία στην πλάτη, σημαίνει ότι χρειάζεται να αποκτήσεις λίγη ευλυγισία. Κάνε απλό stretching, yoga, pilates. Το παρακάτω βίντεο σου δίνει μία καλή ιδέα για το πώς να ξεκινήσεις σωστά τη μέρα σου με ένα 10λεπτο πρόγραμμα yoga που λειτουργεί σαν stretching σε όλο το σώμα.