ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις το κρέας;

Unsplash

Οι άνθρωποι βασίζονται στη χορτοφαγική ή στη vegan διατροφή για πολλούς λόγους. Μεταξύ αυτών, η απώλεια βάρους, το αίσθημα περισσότερης ενέργειας, η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Στην πραγματικότητα υπάρχουν δεκάδες λόγοι. Για ακόμα περισσότερη έμπνευση, ρίξε μια ματιά στα οφέλη που μπορεί να έχεις, αποκλείοντας ή περιορίζοντας το κρέας από τη διατροφή σου.

Λοιπόν, τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σου όταν σταματάς να τρως κρέας;

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις το κρέας; Pexels

1. Χάνεις βάρος

Μια ομάδα της Ιατρικής Σχολής του George Washington University στις ΗΠΑ, προσπάθησε να εντοπίσει πόσο βάρος χάνει ένα άτομο αν αλλάξει από παμφάγο σε χορτοφάγο.
Η έρευνα, η οποία ανασκόπησε προηγούμενες μελέτες και δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έκοψαν το κρέας από τη διατροφή τους έχασαν περίπου 10 κιλά κατά μέσο όρο χωρίς να παρακολουθούν την πρόσληψη θερμίδων ή να αυξάνουν τη συχνότητα που ασκούνταν.

2. Κόβοντας το κρέας, τα βακτήρια του εντέρου σου αλλάζουν

Η παροιμία λέει πως είσαι ό,τι τρως. Αυτό σχετίζεται με το πεπτικό σου σύστημα όσο με οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σου. Μια μελέτη του 2014 που διερευνούσε τη διαφορά μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου που βρίσκονται σε παμφάγους, vegans και χορτοφάγους βρήκε διαφορές και στις τρεις κατηγορίες. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφορά ήταν μεταξύ παμφάγων και vegan, που δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά προϊόντα. Ερευνητές στο City University της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι οι vegan είχαν ένα πιο προστατευτικό είδος βακτηρίων του εντέρου.

3. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μπορεί να μειωθεί

Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο. Έτσι προϊόντα όπως το μπέικον και το σαλάμι βρέθηκαν να ταξινομούνται παράλληλα με τη φορμαλδεΰδη, την ακτινοβολία γάμμα και τα τσιγάρα.  Η κατανάλωση μόνο μερίδας 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος – ή δύο φέτες μπέικον την ημέρα – αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 18%. Η υψηλότερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, ειδικά επεξεργασμένου κρέατος, έχει συνδεθεί με ορισμένους καρκίνους, ιδιαίτερα τον καρκίνο του εντέρου».

4. Κόβοντας το κρέας, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι το κόκκινο κρέας συνδέεται με καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου, που είναι πιο άφθονα σε όσους τρώνε κόκκινο κρέας, είναι το κλειδί για τη μετατροπή μιας διατροφικής θρεπτικής ουσίας που ονομάζεται καρνιτίνη σε εχθρό. Η καρνιτίνη, μια χημική ουσία γνωστή ως TMAO, συμβάλλει στην προώθηση της πήξης του αίματος και στο φράξιμο των αρτηριών.

5. Ο κίνδυνος φλεγμονής μειώνεται

Εάν καταναλώνεις κρέας, τυρί και τροφές υψηλής επεξεργασίας, μάλλον έχεις αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα σου. Ενώ η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή (όπως μετά από τραυματισμό) είναι φυσιολογική και απαραίτητη, η φλεγμονή που διαρκεί μήνες ή χρόνια δεν είναι. Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη και αυτοάνοσων ασθενειών.

Αντίθετα, οι φυτικές διατροφές είναι φυσικά αντιφλεγμονώδεις, επειδή είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά. Είναι επίσης πολύ χαμηλότερες σε φλεγμονώδεις παράγοντες όπως κορεσμένα λίπη και τοξίνες που απελευθερώνονται από βακτήρια, που βρίσκονται συνήθως σε ζωικές τροφές.

6. Κόβοντας το κρέας, τα επίπεδα χοληστερόλη μειώνεται

Η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά. Τα κορεσμένα λίπη -που βρίσκονται κυρίως στο κρέας, τα πουλερικά, το τυρί και άλλα ζωικά προϊόντα- είναι ο βασικός μοχλός των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα μας. Η χοληστερίνη στο φαγητό μας παίζει επίσης ρόλο.

Μελέτες δείχνουν ότι σε άτομα που ακολουθούν vegan ή χορτοφαγική διατροφή, τα επίπεδα χοληστερόλης, πέφτουν έως και 35%. Σε πολλές περιπτώσεις, η μείωση είναι ίση με αυτή που παρατηρείται με τη φαρμακευτική θεραπεία. Τα άτομα που χρειάζονται φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τα επίπεδα χοληστερόλης και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο υιοθετώντας μια φυτική διατροφή. Επιπλέον, οι φυτικές δίαιτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν περαιτέρω τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η σόγια έχει επίσης αποδειχθεί ότι παίζει ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης, για όσους επιλέγουν να τη συμπεριλάβουν.

 

7. Κόβοντας το κρέας, αλλάζει η λειτουργία των γονίδιων σου

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν, ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής μπορούν να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν τα γονίδια. Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία εντοπίζονται σε φυτικά τρόφιμα, μπορούν να αλλάξουν την έκφραση των γονιδίων για να βελτιστοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρά μας επιδιορθώνουν το κατεστραμμένο DNA. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της φυτικής διατροφής, μπορούν να μειώσουν την έκφραση των καρκινικών γονιδίων σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου. Έχουμε δει ακόμη ότι μια διατροφή με βάση τα φυτά, μαζί με άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί να επιμηκύνει τα τελομερή μας – τα καλύμματα στο τέλος των χρωμοσωμάτων μας που βοηθούν να διατηρήσουμε το DNA μας σταθερό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα κύτταρα και οι ιστοί μας γερνούν πιο αργά.