ΝΕΡΟ

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν δεν πίνεις αρκετό νερό

123rf

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις το καλοκαίρι είναι να ενυδατώνεις σωστά τον οργανισμό σου αφού οι υψηλές θερμοκρασίες τον αφυδατώνουν πολύ πιο γρήγορα. Ένα μπουκάλι νερό πρέπει να βρίσκεται σίγουρα στην τσάντα σου με τα 2 λίτρα να είναι το κατώτατο όριο. Όπως το δέρμα σου χρειάζεται ενυδάτωση, έτσι και ο οργανισμός σου την έχει ανάγκη.

Το νερό αποτελεί το 60% του ανθρώπινου βάρους και το 75% της συνολικής μάζας των μυών. Από νερό αποτελείται το μεγαλύτερο ποσοστό σημαντικότατων οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Ένας μέσος ενήλικας, καταναλώνει περίπου1 τόνο νερό ετησίως, δηλαδή, αναλογικά 15 έως 20 φορές το σωματικό του βάρος.

Η αφυδάτωση έχει ορισμένες νευρολογικές επιπτώσεις και μπορεί να προκαλέσει οξυθυμία σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition. Οι επιστήμονες εξέτασαν τη διάθεση και τη συγκέντρωση σε 25 νεαρές γυναίκες που είτε τους είχαν χορηγηθεί αρκετά υγρά για να παραμείνουν επαρκώς ενυδατωμένες, ή που ήταν ήπια αφυδατωμένες μετά από γυμναστική και λήψη διουρητικών. Οι αφυδατωμένες γυναίκες ανέφεραν πονοκεφάλους, απώλεια συγκέντρωσης και οξυθυμία.

Πέρα από αυτό έρευνα από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College του Λονδίνου έδειξε ότι οι έφηβοι που συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη και είχαν αφυδάτωση κατάφεραν να έχουν τις ίδιες επιδόσεις σε συγκεκριμένες πνευματικές δραστηριότητες με όσους είχαν πιει αρκετό νερό, αλλά χρειάστηκε να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως η αφυδάτωση μπορεί να συνδεθεί με την δυσκολία στη σκέψη.