WELLNESS

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν είσαι ερωτευμένη

Φτερουγίζει το στομάχι σου; Παθαίνεις ταραχή; Νιώθεις χαμένη; Τα επίπεδα άγχους σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ; Έρωτα, αχ έρωτα. Με μία πρόχειρη εκτίμηση μπορώ με βεβαιότητα να σου πως είσαι full in love.

Ο έρωτας είναι μαγικός. Ο έρωτας είναι συναρπαστικός και ταυτόχρονα καθηλωτικός. Σε αναστατώνει, σε αποδιοργανώνει, σε κάνει να νιώθεις τελείως διαφορετικά.

Εκτός από το συναίσθημα, υπάρχουν και οργανικές αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί όταν ο έρωτας σε επισκέπτεται.

Επιστήμονες εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσπαθούν να παρατηρήσουν τα συμπτώματα και να καταφέρουν να τα εντοπίσουν σε συχνότητα τέτοια που να τους επιτρέπει να μιλούν με βεβαιότητα για μία συνολική μεταστροφή του οργανισμού.

Αλλάζει η εγκεφαλική λειτουργία. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine ανέφερε πως όταν ερωτεύεσαι ενεργοποιούνται περίπου 12 διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να μπορείς να αναγνωρίσεις την αλλαγή στο συναίσθημα σε 1/5 του δευτερολέπτου.

Χάνονται οι πόνοι. Ο έρωτας ενεργοποιεί τους ίδιους νευρικούς υποδοχείς με τα παυσίπονα. Σε πονάει το κεφάλι σου παίρνει χάπι ή αφήνεσαι στον έρωτα. Ίδιο το αποτέλεσμα.

Ξεχνάς τα πάντα. Η ορμόνη της αγάπης ή ωκυτοκίνη μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη σου, Πού να βρεις μυαλό για κάτι άλλο εκτός από το αντικείμενο του πόθου σου; Απολύτως λογικό.

Η καρδιά χτυπά αργά. Μπορεί το στομάχι σου να φτερουγίζει, η καρδιά σου όμως είναι πιθανό να ρίξει ρυθμούς. Τα επίπεδα των ορμονών μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς.

Χάνεις τον ύπνο σου. Λίγο τα μηνύματα, λίγο τα τηλεφωνήματα πάει ο ύπνος. Σε έρευνα του του Journal of Adolescent Health αναφέρεται πως οι συμμετέχοντες και ερωτευμένοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κάθε βράδυ χάνουν τουλάχιστον μία ώρα ύπνου. Με τη σκέψη του κοιμάσαι, με τη σκέψη του ξυπνάς.

Η ζήλια σε κατακυριεύει. Αν τυχόν τον δεις με άλλη, όχι να κάνει τίποτα να μιλά και μόνο, φτάνει για να εκτοξεύσεις τα νεύρα σου. Όταν είσαι ερωτευμένη είσαι υπερπροστατευτική και δε θέλεις να πλησιάζει καμία άλλη γυναίκα το σύντροφό σου.

Κάτι έπαθε η φωνή σου; Σε έρευνα του Journal of Evolutionary Psychology παρατηρήθηκε πως όταν μία γυναίκα απευθύνεται σε έναν άνδρα που της αρέσει πολύ αμέσως λεπταίνει η φωνή της, Το ”φαινόμενο γατούλα” στην καθομιλουμένη.

Γλύκα παντού. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα κλήθηκαν να γράψουν για τον έρωτα και μετά να δοκιμάσουν διάφορα φαγητά. Στην πλειονότητά τους υποστήριξαν πως τα περισσότερα είχαν γλυκιά γεύση χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει στην πραγματικότητα.

Τι μου είπες; Αποσπάσαι πολύ πιο εύκολα. Το μυαλό σου ταξιδεύει και η ικανότητα της συγκέντρωσης επηρεάζεται αρκετά.

Κάνεις γερά κόκαλα. Ερευνητές εντόπισαν σύνδεση ευτυχισμένων ζευγαριών και υγείας στα κόκαλα. Γίνονται κι αυτά.

Ποιο είναι το συμπέρασμα μετά από όλα αυτά; Ερωτευτείτε κορίτσια γιατί χανόμαστε.