ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Τι συμβαίνει και τραβάς τα κουνούπια σαν μαγνήτης;

Είναι βέβαιο πως θα το έχεις παρατηρήσει. Κάθεστε παρέα στην βεράντα ή την ακροθαλασσιά το καλοκαιράκι. Αίφνης νιώθεις την ιπτάμενη απειλή. Τα κουνούπια σου επιτίθενται όπως οι Ιάπωνες στο Pearl Harbor, χωρίς έλεος. Την ίδια ώρα, η κολλητή σου απολαμβάνει ανέμελη το cocktail, δίχως ούτε μία αμυχή. Πώς όμως συμβαίνει και κάποιοι άνθρωποι ελκύουν τα αιμοβόρα κουνούπια και άλλοι όχι;

Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή εντομολογίας στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα, Jonathan Day, ένα 20% του ανθρώπινου πληθυσμού είναι πιο ελκυστικοί στα θηλυκά κουνούπια. Να θυμίσουμε εδώ πως μόνο τα θηλυκά τσιμπάνε, τα αρσενικά ούτε που ασχολούνται μαζί σου. Κι αυτό γιατί το αίμα δεν αποτελεί τη βασική τροφή των κουνουπιών, αλλά το μέσο για την αποτελεσματικότερη αναπαραγωγή τους.

Βλέπουν, στοχεύουν, μυρίζουν

Φαίνεται λοιπόν πως τα κουνούπια εντοπίζουν το θήραμά τους (ναι μπορεί να είμαστε γιγαντιαίοι μπροστά τους, αλλά εμείς είμαστε το θήραμα) με την όραση. Εκεί, κατά το σούρουπο, ελκύονται από σκουρόχρωμα ρούχα σε αποχρώσεις του μαύρου, του μπλε και του κόκκινου. Στη συνέχεια, το κουνούπι θα εστιάσει στην όσφρηση. Έχει αποδειχθεί πως επιλέγουν ανθρώπους που εκλύουν μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Ποιοι είναι αυτοί; Άτομα με υψηλό μεταβολικό ρυθμό, μεγαλόσωμοι άνθρωποι και έγκυες γυναίκες. Πέραν του διοξειδίου υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ελκύουν τα κουνούπια, όπως οι οσμές που αναδύει η επιδερμίδα και το «αποτύπωμα» της αναπνοής κάθε ανθρώπου. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση του ανεπιθύμητου επισκέπτη διαδραματίζει η θερμότητα του σώματος, παράγοντας που καθιστά και σε αυτή την περίπτωση τις γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, άκρως ελκυστικές.

Όσα μας… απωθούν

Ωστόσο, παρά τις συνεχείς έρευνες δεν είναι ακόμη απόλυτα ξεκάθαρος ο μηχανισμός που προσελκύει τα κουνούπια στο ανθρώπινο σώμα. Για την ακρίβεια, ορισμένοι επιστήμονες εστιάζουν σε παράγοντες που απωθούν περισσότερο τα ιπτάμενα έντομα, παρά σε αντίστοιχους που τα προσελκύουν σαν τη μύγα στο φως. Έτσι, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι παράγουν χημικές ουσίες στο δέρμα που επικαλύπτουν τις αντίστοιχες που ελκύουν τα κουνούπια και εντέλει, τα απωθούν.

Το μενού των κουνουπιών, πόδια ή κορμό, κεφάλι ή λαιμό, δηλαδή το σημείο όπου προτιμούν να τσιμπήσουν, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος κουνουπιού που θα σε πλησιάσει. Όχι, δεν γίνεται να τα βάλουμε σε κατηγορίες για να ξέρεις που θα… φαγωθείς γιατί έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 3.000 είδη κουνουπιών.

Πες μας τι πίνεις

Τέλος, φαίνεται πως η κατανάλωση αλκοόλ βοηθά τα κουνούπια να βρουν το δρόμο τους προς το σώμα σου. Ένα ποτήρι μπίρας αρκεί για να έρθουν τα έντομα πιο κοντά σου, γεγονός που πιθανότατα οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας στην επιδερμίδα ή την πιο βαριά αναπνοή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα σταματήσεις να πίνεις τα ποτάκια σου, απλά έχει μέσα στην τσάντα ένα εντομοαπωθητικό σπρέι, αχρείαστο να ‘ναι.

 

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!