ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα μιας γυναίκας μετά τα 40 και γιατί είναι SOS να μετράει την πίεσή της

Unsplash

Αν έχεις ‘πιάσει’ τα 40 χρόνια σε αυτή τη ζωή, είναι χρήσιμο στο εξής να βάλεις στο πρόγραμμα σου τη μέτρηση της πίεσής σου. Πρόσφατη έρευνα ενημερώνει πως οι έστω και ελάχιστα πιο υψηλές τιμές στις γυναίκες ‘μέσης ηλικίας’, συνδέονται με καρδιακές προσβολές. Σημείωση: η έρευνα αναφέρει τον όρο ‘middle-aged’, παρ’ όλα αυτά το δείγμα της ήταν 12.329 άνθρωποι, από 41 χρόνων και πάνω.

Πώς προσδιορίζεται η μέση ηλικία

Δεν ξέρω αν είσαι της κατηγοριοποίησης και της γενίκευσης. Προσωπικά απορρίπτω ό,τι ‘τσουβαλιάζει’ ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει πιο κατανοητή η έρευνα είναι χρήσιμο να δώσουμε τους γενικούς ορισμούς για τον όρο ‘μέση ηλικία’.

Μiddle-aged άνθρωποι είναι αυτοί ηλικίας από 45 έως 65 χρόνων. “Είναι πάνω από την ηλικία του νέου ενήλικα και πριν τα γηρατειά”. Υπάρχει μια διαμάχη για το πότε ξεκινά, αλλά οι περισσότερες πηγές δίνουν τα 45 χρόνια. “Πρόκειται για τη φάση της ζωής που χαρακτηρίζεται από σταδιακές σωματικές, νοητικές και κοινωνικές αλλαγές στο άτομο, καθώς μεγαλώνει”.

Το σώμα ‘ρίχνει’ τις λειτουργίες του, γίνεται πιο ευαίσθητο στη διατροφή, την κατάχρηση ουσιών, το άγχος και τη ξεκούραση, ενώ αρχίζει να ‘χάνεται’ περί το ένα εκατοστό ανά δεκαετία, στο ύψος. Οι συναισθηματικές αποκρίσεις και η ανασκόπηση διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Αρχίζουν να εμφανίζονται σημάδια γήρανσης στο σώμα και το πρόσωπο, που στις γυναίκες επιταχύνει η οστεοπόρωση, ενώ ενδεχομένως να προκύψουν αλλαγές και στο νευρικό σύστημα. Δεν επηρεάζεται η δυνατότητα του multitasking.

Οι γυναίκες μπαίνουν στην κλιμακτήριο κοντά στα 50, διαδικασία που μπορεί να έχει διάφορες παρενέργειες, ενώ και οι άνδρες βιώνουν αλλαγές -στο δέρμα και τη φυσική κατάσταση. Και πάλι όλα εξαρτώνται από τον κάθε άνθρωπο και το πώς διαχειρίζεται την καθημερινότητα του.

Το ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να αυξηθεί μετά τα 45, κυρίως λόγω προβλημάτων υγείας όπως ο καρκίνος, η υπέρταση και ο διαβήτης.

Σε νοητικό επίπεδο, στη μέση ηλικία υπάρχει μια κάποια απώλεια που παραμένει απαρατήρητη, καθώς οι εμπειρίες και οι στρατηγικές που έχουν ήδη αναπτυχθεί ‘καλύπτουν’ την όποια μείωση στις ικανότητες. Σε αυτήν τη φάση, οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να κάνουν πράγματα που υπάρχουν και μετά από εκείνους. Συνήθως προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές αλλαγές, γίνονται πιο δύσκολες οι σχέσεις, με το κίνητρο για καριέρα να είναι η εσωτερική ικανοποίηση και όχι η φιλοδοξία και η πρόοδος. Στη μέση ηλικία οι άνθρωποι επανεξετάζουν τη ζωή τους και αξιολογούν όσα έχουν καταφέρει έως τότε. Η ηθική γίνεται πιο συνειδητή. Η αντίληψη περί ‘κρίσης μέσης ηλικίας’ έχει αποδειχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, λανθασμένη. Κυριαρχεί η ανάγκη για ικανοποίηση και ηρεμία.

Πίσω στην έρευνα.

Επιστήμονες του University of Bergen στη Νορβηγία μελέτησαν την πίεση 6.381 γυναικών και 5.948 ανδρών, ηλικίας από 41 χρόνων και πάνω και τα εμφράγματα που κατεγράφησαν τα 16 τελευταία χρόνια. Διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που έχουν ελάχιστα υψηλότερη πίεση στη δεκαετία των 40, έχουν το διπλάσιο ρίσκο να πάθουν έμφραγμα στη δεκαετία των 50, συγκριτικά με εκείνες που έχουν κανονικούς αριθμούς. Δεν ισχύει το ίδιο και για τους άνδρες.

Ποια είναι η ‘κανονική πίεση’

Μελέτες έχουν δείξει πως δεν υπάρχει ‘νορμάλ’ γενικού χαρακτήρα. Πάει ανά ηλικιακή ομάδα. Οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες, μέχρι 60 χρόνων, είναι χρήσιμο να μην έχουν πάνω από 14 ‘μεγάλη’ (συστολική) πίεση και 9 ‘μικρή’ (διαστολική). Πιο επιστημονικά, η συστολική πρέπει να είναι κάτω των 120 mm Hg και η διαστολική κάτω των 80 mm Hg. Από 120 έως 139 στη συστολική και από 80 έως 89 στη διαστολική έχουμε ‘προϋπέρταση’. Από 140 έως 159 στη συστολική και από 90 έως 99 στη διαστολική έχουμε υπέρταση στο στάδιο 1. Από 160 και πάνω στη συστολική και από 100 και πάνω στη διαστολική έχουμε υπέρταση στο στάδιο 2.

Οι νέες γυναίκες έχουν μικρότερη πίεση, κατά μέσο όρο, από τους άνδρες, αλλά παρατηρείται μεγαλύτερη αύξηση όταν οι γυναίκες μπαίνουν στη δεκαετία των 30. “Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν την αρτηριακή τους πίεση και να τη διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα. Για αυτό χρειάζεται φυσιολογικό σωματικό βάρος, υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση” επισήμανε η Dr. Ester Kringeland, επικεφαλής της μελέτης. “Συνιστάται να μην καπνίζουν και να μην καταναλώνουν πολύ αλκοόλ και αλάτι.

Ακόμα και αν οι γυναίκες αισθάνονται υγιείς, πρέπει να απευθύνονται σε γιατρούς για να ελέγξει την πίεση τους και να επαναλαμβάνουν τη μέτρηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όσες έχουν και άλλους παράγοντες ρίσκου για καρδιακές παθήσεις, όπως παχυσαρκία, διαβήτη, αυτοάνοσα, επιπλοκές εγκυμοσύνης ή γονείς με υψηλή πίεση, χρειάζονται περαιτέρω παρακολούθηση”.