ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι σημαίνουν τα όνειρα που βλέπουμε; Τα κλασικά σενάρια που φανερώνουν άγχος

Unsplash

Ενώ ο ύπνος θα έπρεπε να είναι η απόλυτη, ιερή ώρα χαλάρωσης, μερικές φορές, το άγχος μπορεί να στοιχειώσει τα όνειρά σου με τους πιο περίεργους τρόπους. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μερικά κοινά όνειρα που προκαλούνται από το άγχος, το καθένα από τα οποία, έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.

Τι σημαίνουν τα όνειρα που βλέπουμε

Τι σημαίνουν τα όνειρα που βλέπουμε; Τα κλασικά σενάρια που φανερώνουν άγχος Unsplash

Τα όνειρά μας είναι ένας τρόπος για να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες από την ημέρα, την εβδομάδα, τον μήνα και τα χρόνια. Είναι επίσης ένας τρόπος επεξεργασίας σκέψεων και συναισθημάτων που βρίσκονται στο μυαλό μας. Μπορούν είτε να σχετίζονται άμεσα με ένα γεγονός που συμβαίνει στην πραγματικότητα στη ζωή μας, είτε να είναι πιο συμβολικά. Είτε αντανακλά, είτε όχι ένα πραγματικό γεγονός, κάθε όνειρο αντιπροσωπεύει ένα πραγματικό συναίσθημα.

Ορισμένα από τα όνειρα που βλέπεις, μπορεί να υποδηλώνουν γενικούς φόβους και ανησυχίες, αλλά σημαίνουν κάτι εντελώς προσωπικό για τον καθένα. Εστίασε στο συναίσθημα που σου προκαλεί κάθε όνειρο και αναρωτήσου, εάν αυτό το συναίσθημα που έχεις όταν ονειρεύεσαι, είναι συνεπές με όσα συμβαίνουν στη ζωή σου.

Τι σημαίνουν τα όνειρα που βλέπουμε: Τα 8 κοινά σενάρια που φανερώνουν άγχος

Σε κυνηγάνε

Σε κυνηγούν και ξαφνικά ξεχνάς πώς να τρέξεις. Ή τα πόδια σου παγώνουν. Ή βρίσκεις ένα ασφαλές μέρος για κρυφτείς. Ή, απλώς σας κυνηγάει ένα τέρας ή ένα ζόμπι. Αυτό το όνειρο, είναι συνήθως μια αντανάκλαση του αισθήματος ανασφάλειας ή σε ένα βαθύτερο επίπεδο, ότι οι προκλήσεις ή τα άγχη στη ζωή κάποιου είναι υπερβολικά. Εάν δεν αντιμετωπίζουμε τους στρεσογόνους παράγοντες ή τις ανησυχίες μας και προσπαθούμε να τους αποφύγουμε, μπορούν να εμφανιστούν συμβολιζόμενοι ως διώκτες μας.

Τα δόντια σου πέφτουν

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, τα όνειρα με δόντια που πέφτουν, είναι από τα πιο κοινά όνειρα άγχους που βιώνουν οι άνθρωποι. Αλλά φυσικά, κανένα όνειρο δεν έχει έναν συγκεκριμένο ορισμό. Επειδή τα δόντια εμφανίζονται στο πρόσωπό σου, μπορεί να θεωρηθεί ως άγχος για το πώς σe αντιλαμβάνονται οι άλλοι γύρω σου καθώς και με τον φόβο της απόρριψης. Όταν ονειρευόμαστε ότι τα δόντια μας πέφτουν, είναι μια άλλη εκδήλωση ανησυχίας ή φόβου, η οποία συνήθως βασίζεται στην απώλεια ελέγχου.

Εμφανίζεσαι γυμνή δημοσίως

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχεις άγχος, γύρω από ελλείψεις που αντιμετωπίζεις. Είναι συχνά μια εικόνα του αισθήματος της ευαλωτότητας και του φόβου της έκθεσης.

 

Πέφτεις

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, ο μέσος άνθρωπος θα ονειρευτεί μια θανατηφόρα πτώση, περισσότερες από πέντε φορές στη ζωή του. Αυτοί οι τύποι ονείρων συχνά συνδέονται με αισθήματα απώλειας του ελέγχου σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Όσο για εκείνα τα όνειρα που πέφτεις γρήγορα και σε κάνουν να ξυπνάς απότομα; Έχουν το δικό τους όνομα. Πρόκειται για «υπναγωγικό τράνταγμα» και είναι μυϊκός σπασμός. Συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους, αγχωμένους ή όχι, αλλά, εάν αντιμετωπίζεις από στρες, κατάθλιψη, και άγχος, μπορεί να βιώνεις αυτούς τους σπασμούς που μετατρέπονται σε αγχώδη όνειρα, κατά τη διάρκεια του ύπνου REM.

Είσαι κάτω από το νερό ή αντιμετωπίζεις ένα μεγάλο κύμα

Αλλάζει κάτι στη ζωή σου που προκαλεί υποσυνείδητο άγχος; Αν δούμε το νερό στα όνειρά μας, ως σύμβολο των συναισθημάτων, μέρος του εσωτερικού μας κόσμου, τότε τα παλιρροϊκά κύματα μπορεί να είναι τα συναισθήματά μας που αναβλύζουν και βγαίνουν λίγο εκτός ελέγχου. Εάν ονειρεύεσαι τον εαυτό σου κάτω από το βάρος ενός μεγάλου κύματος ή ενός όγκου νερού, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αισθάνεσαι μεγάλη πίεση. 

Ξεχνάς κάτι σημαντικό

Έχεις ένα διαγώνισμα και ξεχνάς να πας να γράψεις. Ή ξεχνάς τα λόγια σου σε μια θεατρική παράσταση, στην οποία πρωταγωνιστείς. Δεν χρειάζεται να είσαι ηθοποιός, ή να πηγαίνεις σχολείο για να δεις όνειρα στα οποία ξεχνάς κάτι σημαντικό. Στην πραγματικότητα διανύεις μία περίοδο όπου αντιμετωπίζεις γεγονότα υψηλής πίεσης και άγχους.

Είσαι αργοπορημένη

Ομοίως, το να ονειρεύεσαι ότι αργείς να πας κάπου, δηλώνει τις αγωνίες και τις πιέσεις που αντιμετωπίζεις στην πραγματική ζωή. Μπορεί να φοβάσαι ότι θα χάσεις μια σημαντική ευκαιρία. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι έρχονται μεγάλες αλλαγές που θα πρέπει να αγκαλιάσεις, αντί να φοβάσαι.

Χάνεις τον έλεγχο ενώ οδηγείς

Μερικές φορές μπορεί να ονειρευτείς ότι βρίσκεσαι σε ένα αυτοκίνητο και δεν έχεις τον έλεγχο. Ένας τύπος ονείρου που μπορεί να σημαίνει ότι επιτρέπεις σε κάποιον άλλον να ελέγχει εσένα ή τη ζωή σου. Ή μπορεί να αισθάνεσαι ότι δεν έχεις κανέναν έλεγχο στη ζωή σου ή ότι δεν αναλαμβάνεις τις ευθύνες των πράξεων σου.