ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι σημαίνουν οι ώρες που ξυπνάς το βράδυ μέσα στον ύπνο σου;

Pexels

Ο ύπνος αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό για τη σωματική, ψυχική και πνευματική μας υγεία. Είναι πηγή ευεξίας και επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της ζωής. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 1 στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της ζωής του, κάποια διαταραχή του ύπνου. Συχνότερα αϋπνία, ημερήσια υπνηλία, ροχαλητό, ανήσυχο ή μη ανεπαρκή ύπνο.

Γιατί ξυπνάς το βράδυ μέσα από τον ύπνο σου;

Τι σημαίνουν οι ώρες που ξυπνάς το βράδυ μέσα από τον ύπνο σου; Pexels

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υγιείς ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται από 7 έως 9 ώρες την ημέρα, ενώ τα παιδιά, από 9 έως 12 ώρες. Η εργασία μέχρι αργά τη νύχτα μακροπρόθεσμα, μπορεί να αυξήσει το άγχος, να μειώσει τη συγκέντρωση και να οδηγήσει σε διαταραχές όπως άπνοια ύπνου. Μια έρευνα του 2019, έδειξε ότι η συχνότητα της έλλειψης ύπνου είναι υψηλότερη στα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα.

Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη, αϋπνία, άπνοια ύπνου, κακή πέψη ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά ή το ουροποιητικό τους σύστημα, μπορεί επίσης να έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου. Ακόμη και αν κοιμούνται περισσότερες από επτά ώρες, μπορεί να μην έχουν ποιοτικό ύπνο και έτσι να ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή, κινεζική ιατρική, λέει ότι η απάντηση σε αυτό εξαρτάται από συγκεκριμένες ώρες που ένα άτομο ξυπνά συνεχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με βάση αυτή την ιδέα, τα διάφορα όργανα του σώματός σας διεγείρουν συγκεκριμένα συναισθήματα και πνευματικές καταστάσεις.

Η σημασία του ύπνου στην παραδοσιακή, κινεζική ιατρική

Ο ύπνος εκτιμάται ιδιαίτερα και είναι μια κρίσιμη πτυχή της φυσιολογικής μας ευεξίας και στην παραδοσιακή, κινεζική ιατρική. Μια θεωρία που χρησιμοποιείται από τους γιατρούς για να εξηγήσει τον κύκλο του ύπνου μας, είναι το shen, το οποίο περιγράφει τη σκέψη, την κατάσταση της συνείδησης και τις νοητικές λειτουργίες. Τα σώματά μας σχεδιάστηκαν για να ακολουθούν έναν φυσικό ρυθμό και το shen ακολουθεί στενά αυτό το ρυθμό.

Κανονικά το shen παραμένει αδρανές κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς ξεκουραζόμαστε και τίθεται σε εγρήγορση, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν εμφανίζεται ανησυχία κατά τη διάρκεια της ώρας που υποτίθεται ότι κοιμόμαστε, το shen μας διεγείρεται υπερβολικά, προκαλώντας έτσι προβλήματα ύπνου.

Εάν ξυπνάς τακτικά περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ, μην αγνοείς τα σημάδια που σου δίνει το σώμα σου. Ανάλογα με το πότε ξυπνάς από τον ύπνο σου, τα όργανα του σώματός σου προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί σου.

Τι σημαίνει αν ξυπνάς το βράδυ μεταξύ 9 – 10 μ.μ.: Προβλήματα με τον θυροειδή και άγχος

Αυτές οι ώρες, μπορεί να σχετίζονται με θυροειδή αδένα, που είναι υπεύθυνος για όλες τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού. Κάτι που μπορεί να επηρεαστεί από το καθημερινό άγχος. Συνεχώς σκεφτόμαστε πολλά, διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα και αναμένεται να τα εκτελέσουμε τέλεια.

Όταν ξαπλώνεις για να ξεκουραστείς, σκέψεις μπορεί να γεμίζουν το μυαλό σου. Σκέψεις που σε εμποδίζουν να ξεκουραστείς πλήρως. Προβλήματα στη δουλειά, οικογενειακές υποχρεώσεις, τα πράγματα που θέλεις να κάνεις για εσένα. Η λίστα είναι ατελείωτη.

Ο διαλογισμός είναι ένας καλός τρόπος για να διαχειριστείς ο άγχος της ημέρας. Ο διαλογισμός επιτρέπει στο σώμα σου, να εισέλθει σε μια κατάσταση γαλήνης, βοηθώντας να ξεφύγεις από μια αγχωτική μέρα. Αυτό βοηθά στην επιβράδυνση της δραστηριότητας του εγκεφάλου για να προετοιμαστείς για μια μακρά νύχτα ξεκούρασης.

Τι σημαίνει αν ξυπνάς το βράδυ μεταξύ 11 μ.μ. και 1 π.μ.: Προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη – Βιώνεις συναισθηματική απογοήτευση

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική αποδίδει αυτή τη χρονική περίοδο στη χοληδόχο κύστη, η οποία είναι μέρος αυτού που ελέγχει τα συναισθήματά μας. Το Chinese Medicine Living δηλώνει ότι η χοληδόχος κύστη είναι υπεύθυνη για το πάθος μας για ζωή, τη δράση και τη διεκδίκηση. Όταν η χοληδόχος κύστη είναι υγιής, νιώθουμε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι.

Η χοληδόχος κύστη μας βοηθάει να διασπάσουμε και να χωνέψουμε την τροφή. Αν ξυπνάς αυτές τις ώρες, κάτι πρέπει να αλλάξεις στη διατροφή σου

Τι σημαίνει αν ξυπνάς το βράδυ μεταξύ 1 – 3 π.μ.: Προβλήματα με το συκώτι – Είσαι θυμωμένη

Το συκώτι είναι το φυσικό «φίλτρο» του οργανισμού μας και κάπου δυσκολεύεται αν ξυπνάς αυτές τις ώρες. Ο θυμός συνδέεται επίσης με το συκώτι. Όταν έχουμε συναισθήματα αγανάκτησης που δεν εκφράζονται, συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στο συκώτι.

Για να το ξεπεράσεις αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις την ανάγκη σου να εκφράζεις τα συναισθήματά σου. Αν δεν εκφράζεις ό,τι μπορεί να νιώθεις, θα κουβαλάς ένα σταθερό βαρύ φορτίο, το οποίο επανεμφανίζεται τη νύχτα, ενώ προσπαθείς να ξεκουραστείς.

Τι σημαίνει αν ξυπνάς το βράδυ μεταξύ 3 – 5 π.μ.: Προβλήματα με τους πνεύμονες – Είσαι στεναχωρημένη

Αυτή είναι η περίοδος που οι πνεύμονες είναι πιο ενεργοί. Στην παραδοσιακή, κινεζική ιατρική, οι πνεύμονες είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά ενέργειας σε ολόκληρο το σώμα, καθώς και για την παροχή ανοσοποιητικής προστασίας. Είναι επίσης γνωστό ότι σηματοδοτούν καταστάσεις κατάθλιψης και θλίψης. Αν ξυπνάς αυτές τις ώρες κατά τη διάρκεια του ύπνου σου, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να χαλαρώσεις και να συγκεντρωθείς στην αναπνοή και στα συναισθήματά σου.

Τι σημαίνει αν ξυπνάς το βράδυ μεταξύ 5 – 7 π.μ.: Προβλήματα με το έντερο – Είσαι συναισθηματικά μπλοκαρισμένη

Όπως και το συκώτι, το παχύ έντερο καθαρίζει τον οργανισμό μας. Αν ξυπνάς αυτή την ώρα, το έντερο σου είναι υπερδραστήριο. Η φυσική λειτουργία αυτού του οργάνου είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή της πνευματικής πτυχής. Ο συναισθηματικός σκοπός του εντέρου είναι να «αποβάλλει εκείνα τα πράγματα που δεν μας εξυπηρετούν».