ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πρέπει να τρως, αν θες να αδυνατίσεις

Καθώς μεγαλώνουμε και ο μεταβολισμός μας παίρνει την κατιούσα, μπορεί πολύ εύκολα να παχύνεις χωρίς να κάνεις και κάτι σπουδαίο, απλά τρώγοντας όπως πάντα. Μια νέα έρευνα όμως, ανακάλυψε πως οι συχνές αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε θεαματική απώλεια κιλών με τα χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές λοιπόν, οι οποίοι μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 120.000 ανθρώπων για 16 χρόνια, ανακάλυψαν πως όσοι τρώνε φαγητά υψηλά σε γλυκαιμικό φορτίο (το οποίο περιλαμβάνει τα επεξεργασμένα δημητριακά, άμυλα και σάκχαρα), έβαλαν περισσότερο βάρος απ’ ότι εκείνοι που έτρωγαν φαγητά με χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο (ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά, ορισμένα φρούτα και λαχανικά). Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι καινούριο, αφού είναι γνωστό πως το να ρίξεις τον γλυκαιμικό σου δείκτη μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος.

Οι διατροφικές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν τον δείκτη στη ζυγαριά σου να πέσει:

1. Όσοι έτρωγαν περισσότερο γιαούρτι, θαλασσινά, κοτόπουλο χωρίς πέτσα, και καρύδια έχασαν περισσότερο βάρος. Για την ακρίβεια όσο περισσότερο έτρωγαν από αυτά τα είδη φαγητών, τόσο λιγότερο βάρος έπαιρναν.

2. Καμία διαφορά βάρους δεν υπήρξε ανάμεσα στους ανθρώπους που έτρωγαν γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν τα πλήρη.

3. Όσοι έτρωγαν περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας σημείωσαν αύξηση του σωματικού τους βάρους, ειδικά όταν το κρέας είχε συνδεθεί με επεξεργασμένα δημητριακά ή άμυλα.

4. Ωστόσο, η κατανάλωση κρέατος σε συνδυασμό με τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως τα λαχανικά), βοηθά να προλάβεις την πρόσληψη βάρους.

5. Η κατανάλωση φαγητών όπως τα αυγά και το τυρί σε συνδυασμό με τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, συνδέθηκε με πρόσληψη βάρους, ενώ το να τα τρως μαζί με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορούν να σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις.