ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι να κάνεις, όταν χάνεις την ψυχραιμία σου και το μετανιώνεις;

iStock

Ίσως έχεις βρεθεί- μία ή πολύ περισσότερες φορές- στην άβολη θέση να χάσεις την ψυχραιμία σου με κάποιον άνθρωπο και να ξεσπάς τα νεύρα σου πάνω του με έναν άκομψο τρόπο. Πολύ πιθανό είναι στη συνέχεια να το μετανιώνεις. Δεν είσαι ο πρώτος άνθρωπος ούτε ούτε ο τελευταίος που του συμβαίνει, ωστόσο σε οποιαδήποτε συμπεριφορά υπάρχει πάντα χώρος για βελτίωση.

Μπορεί να έβαλες τις φωνές σε κάποιον δικό σου ή να μίλησες απότομα σε κάποιον συνάδελφο ή πελάτη στη δουλειά. Ως επί το πλείστον, το περιστασιακό ξέσπασμα είναι μία συμπεριφορά στο πλαίσιο του φυσιολογικού μεταξύ των ανθρώπων. Στην περίπτωση όμως που είναι πολύ συχνό φαινόμενο – το να χάνεις δηλαδή την ψυχραιμία σου και να διαλύεις τις σχέσεις σου – η συζήτηση με έναν ειδικό θα ήταν μία καλή λύση. Αν δεν είναι κάτι που συνηθίζεις και απλά κάποια στιγμή ξεσπάσεις και λόγω ενοχών θελήσεις να αλλάξεις την κατάσταση, μπορείς να ακολουθήσεις μερικά βήματα, για να το πετύχεις. Οι ειδικοί και πάλι είναι εδώ και δίνουν τις δικές τους συμβουλές.

Φύγε από τον χώρο

Η πρώτη σου αντίδραση είναι, να πιάσεις το άτομο που μίλησες απότομα και να εξηγήσεις τον λόγο που φέρθηκες έτσι ή να κάθεσαι να σκέφτεσαι με τις ώρες, τι θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά. Το καλύτερο όμως είναι να αποχωρήσεις από τον χώρο που συνέβη ο διαπληκτισμός. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις «Πάω έξω να πάρω λίγο αέρα» και μερικά λεπτά αργότερα, να συζητήσεις με πιο «καθαρή» σκέψη.

Πάρε μερικές βαθιές ανάσες

Όταν είσαι ενοχλημένη, νευριασμένη ή γενικότερα σε σύγχυση, αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές. Μπορεί να μοιάζει ακατόρθωτο εκείνη τη στιγμή, αλλά αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι να αναπνέεις από το στομάχι και όχι από το στήθος. Πώς θα το πετύχεις: Τοποθέτησε το ένα χέρι στο στήθος σου και το άλλο στην κοιλιά σου. Πάρε βαθιά εισπνοή από τη μύτη και εξέπνευσε από το στόμα. Αν κατά την εκπνοή, νιώθεις την κοιλιά σου να φουσκώνει, τότε αναπνέεις σωστά.

Τι να κάνεις, όταν χάνεις την ψυχραιμία σου και το μετανιώνεις; Unsplash

Γίνε συγκεκριμένη ως προς την απολογία σου

Το να ζητήσεις συγγνώμη είναι κάτι αυτονόητο. Ο τρόπος όμως που θα την ζητήσεις όμως, μπορεί να δώσει μεγαλύτερη αξία και να την διαφοροποιήσει. Μπορείς να εξηγήσεις τον λόγο, για τον οποίο απολογείσαι και πώς θα βελτιώσεις τη συμπεριφορά σου, προκειμένου να μην καταστραφεί το αίσθημα της ασφάλειας, που υπάρχει σε μία σχέση.

Σκέψου πώς θα το βελτιώσεις την επόμενη φορά

Μια γνήσια προσπάθεια να αναγνωρίσεις και να προβληματιστείς για το τι συνέβη και στη συνέχεια να σκεφτείς καλύτερους τρόπους διαχείρισης, είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσεις μπροστά. Στην ουσία, οφείλεις να εστιάσεις στη συμπεριφορά σου και όχι να «ρίξεις το φταίξιμο» σε άλλους.