ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι μπορεί να πάθεις αν δεν τρως ηλιόσπορο

Κάθε μέρα, οι επιστήμονες προτείνουν να προσλαμβάνουμε περίπου 15 mg βιταμίνης Ε. Σαν να λέμε λίγο παραπάνω από το 1/4 ενός φλιτζανιού, με ηλιόσπορους. Τι γίνεται όμως αν αυτούς τους ξηρούς καρπούς δεν τους έχουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα και αν γενικά δεν τρώμε τροφές που περιέχουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη;

Οι επιστήμονες από το Oregon State University, έρχονται να μας ταρακουνήσουν με τα ευρήματα τους: η έλλειψη βιταμίνης Ε, μπορεί να καταστρέψει τον εγκέφαλο μας!

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, χρειάστηκε μερικά ψαράκια να κάνουν δίαιτα χαμηλή σε βιταμίνη Ε. Σε αυτά, διαπιστώθηκαν 30% χαμηλότερα ποσοστά DHA-PC. Το DHA-PC είναι συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης των νευρώνων, που σύμφωνα με άλλη έρευνα, όταν συναντάται σε χαμηλά ποσοστά αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης Alzheimer.

“Δε μπορείς να χτίσεις σπίτι χωρίς τα απαραίτητα υλικά” αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Dr Maret Traber. “Κατά κάποιο τρόπο, αν δεν υπάρχει αρκετή βιταμίνη Ε, έχουμε κατά 50% λιγότερα υλικά για να φτιάξουμε και να συντηρήσουμε τον εγκέφαλο” εξηγεί.

“Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η βιταμίνη Ε, συνδέεται με την προστασία του εγκεφάλου” συμπεραίνει ο Traber.

Τι κάθεσαι λοιπόν; Βάλε τον ηλιόσπορο στο καθημερινό διατροφικό σου πρόγραμμα σου. Εναλλακτικά, βιταμίνη Ε θα βρεις και στα αμύγδαλα, στο αβοκάντο, στα φουντούκια, τστο σπανάκι, το μπρόκολο, τις ελιές. Πρόσεξε μην διαλέξεις την εύκολη οδό των συμπληρωμάτων, γιατί άλλες έρευνες λένε ότι η βιταμίνη Ε σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να γίνει επικίνδυνη.