ΥΓΕΙΑ

Τι μπορεί να πάθεις αν δεν κάνεις ηλιοθεραπεία

Μια πολύ ωραία έρευνα έρχεται να μας βάλει στο καλοκαιρινό κλίμα και να μας πει ότι δεν πρέπει να κρυβόμαστε από τον ήλιο!

Συγκεκριμένα, τα νέα έρχονται από το Karlinska University Hospital μετά από μελέτη 30.000 γυναικών σε πάροδο 20 χρόνων. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι οι γυναίκες που αποφεύγουν την ηλιακή έκθεση θέτουν τον οργανισμό τους σε αντίστοιχους κινδύνους με αν θα κάπνιζαν.

“Οι γυναίκες που δεν κάπνιζαν και απέφευγαν την ηλιακή έκθεση είχαν προσδόκιμο ζωής όμοιο με εκείνες που κάπνιζαν και επέλεγαν την ηλιακή έκθεση κάτι το οποίο δείχνει ότι η αποφυγή του ήλιου είναι παράγοντας κινδύνου όμοιος με το κάπνισμα” αναφέρεται στην έκθεση.

Στα θετικά της ηλιοθεραπείας, προσμετράται το ότι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός (και το παράδοξο της έρευνας) ότι αν και η έκθεση σε ήλιο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, παράλληλα αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Άρα, ήλιος αλλά με προσοχή.

“Ξέρουμε ότι υπάρχουν 3 βασικοί παράγοντες του τρόπου ζωής που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας: το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η αδράνεια. Τώρα ξέρουμε ότι υπάρχει και τέταρτος και είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο” ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας.