ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι λένε τα όνειρα που βλέπουμε για την ψυχολογία μας;

Pexels

Εκείνες οι μικρές στιγμές μεταξύ ύπνου και ξύπνιου που όλα είναι πιθανά να συμβούν, μπορούν στην πραγματικότητα να πουν πολλά περισσότερα για σένα απ’ όσα μπορεί να πιστεύεις. Αποδεικνύεται ότι ακόμα και τα πιο παράξενα όνειρα που μπορεί να βλέπεις, αντικατοπτρίζουν ορισμένες λεπτομέρειες για την προσωπικότητά σου.

Είναι συναρπαστικό να σκέφτεσαι τι μπορεί να λένε τα όνειρα για σένα ως άτομο, καθώς τα όνειρα, είναι στην πραγματικότητα ένα γιγάντιο ντόμινο: Κάτι συμβαίνει στην πραγματική ζωή που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πυροδοτεί τη δημιουργία ενός ονείρου. Τότε ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες όλη τη νύχτα σε μια σειρά οραμάτων. Όταν ξυπνάμε, ο τρόπος που αντιδράμε σε αυτές τις ψευδο-πραγματικότητες μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη διάθεσή μας. Είναι σχεδόν εξωπραγματικό, αλλά στην πραγματικότητα, υπάρχει κάποια επιστήμη στο όλο θέμα.

Τι λένε τα όνειρα για την ψυχική μας υγεία; Pexels

Τι λένε τα όνειρα για τον εαυτό μας;

Τα όνειρα μπορεί να φανούν εντελώς αφηρημένα και προσωπικά. Για να καταλάβεις όμως, γιατί βλέπεις συγκεκριμένα πράγματα στον ύπνο σου, πρέπει να κατανοήσεις την έννοια του ίδιου του ονείρου και γιατί το μυαλό σου δημιουργεί εξαρχής αυτές τις κυρίως φανταστικές, αλλά μερικές φορές παράξενα πραγματικές φαντασιώσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα όνειρα εξηγούν και αναλύουν γεγονότα από τη ζωή μας και είναι βαθιά συνδεδεμένα με το ένστικτο επιβίωσής μας. Επιτρέποντάς μας να «εξασκηθούμε» και, κατά κάποιον τρόπο, να βρούμε πιθανές λύσεις σε προβλήματα της πραγματικής ζωής, ο εγκέφαλός μας δημιουργεί όνειρα που μερικές φορές μπορεί να φαίνονται παρατραβηγμένα. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει, είναι ότι το μυαλό μας προσπαθεί να επεξεργαστεί κάτι που είναι συναισθηματικά πραγματικό, με τρόπους που είναι φυσικά εξωπραγματικοί και, μερικές φορές, αντισυμβατικοί.

Τα έντονα συναισθηματικά φορτισμένα όνειρα, στα οποία βιώνουμε έντονο φόβο ή άγχος, είναι γενικά αυτά που θυμόμαστε περισσότερο. Αλλά είναι επίσης αυτά που επισημαίνουν βαθιά, ριζωμένα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όταν ξυπνάμε ζωή.

Με άλλα λόγια, αυτά τα είδη ονείρων είναι συχνά υποσυνείδητα κόκκινες σημαίες, ότι κάτι πάει στραβά στην πραγματική μας ζωή.

Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνούν το 95 με 99% των ονείρων τους μέχρι να ξυπνήσουν, τα αποτελέσματα μιας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, δείχνουν ότι τα όνειρα που θυμόμαστε είναι συχνά μια αντανάκλαση της ψυχικής μας κατάστασης.

Με άλλα λόγια, εάν έχεις έντονο στρες, η ώρα του ύπνου, είναι η ώρα που επιλέγει ο εγκέφαλός σου για να επεξεργαστεί όλα τα άγχη που τρέφεις. Μια κοινή αλήθεια, που έχει γεννήσει αμέτρητα memes.

Πώς συνδέονται τα όνειρα με την ψυχική μας κατάσταση

Για τη μελέτη τους, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Turku, στη Φινλανδία, ζήτησαν από 44 υγιείς συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 19 και 40 ετών, να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που επικεντρωνόταν στην ευημερία τους.

Μετά την έρευνα, κάθε συμμετέχων έλαβε οδηγίες να κρατήσει για τρεις εβδομάδες, ένα ημερολόγιο ονείρων. Μέσα σε αυτό, κάθε πρωί, θα έγραφε όλες τις λεπτομέρειες που μπορούσε να θυμηθεί για τα όνειρά του από το προηγούμενο βράδυ και θα περιέγραφε τη διάθεσή του για το υπόλοιπο της ημέρας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν ότι όσο λιγότερο άγχος έχει ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει χαρούμενα όνειρα. Ωστόσο, όσο πιο ανήσυχος είναι κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι τα όνειρά του να μην είναι τόσο γλυκά.

Τώρα, αν είσαι από εκείνους τους ανθρώπους που κοιμούνται αρκετά καλά τα περισσότερα βράδια και γενικά ξυπνούν στη δεξιά πλευρά του κρεβατιού, μπορείς να συνεχίσεις ακάθεκτη. Η συνείδησή σου είναι καθαρή και το άγχος δεν είναι μεγάλο θέμα στη ζωή σου.

Αλλά, εάν συνηθίζεις να ξυπνάς ιδρωμένη μέσα από τον ύπνο σου και συνήθως έχεις περισσότερους εφιάλτες παρά χαρούμενα όνειρα, αυτός θα μπορούσε να είναι ο τρόπος που ο εγκέφαλός σου, στείλει ένα SOS για να αναζητήσεις βοήθεια στην πραγματική ζωή.

Εάν συνεχίσεις να βλέπεις εφιάλτες και αντιμετωπίζεις γενικά δυσκολία, μην διστάσεις να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια. Ωστόσο, εάν τα άσχημα όνειρά σου απλώς ρίχνουν τη διάθεσή σου υπάρχουν μερικοί τρόποι για να ερμηνεύσεις αυτά τα όνειρα που προκαλούν άγχος μόνη σου και επεξεργαστείς αυτά τα πολύ αληθινά συναισθήματα που μπορεί να νιώθεις όταν ξυπνάς.

Εάν το πρόβλημα δεν είναι χρόνιο, υπάρχουν μερικές δραστηριότητες που μπορείς να ενσωματώσεις στην καθημερινή σου ρουτίνα και που μπορεί να σε βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσεις τα όνειρά σου. Πράγματα όπως το να διατηρείς το δικό σου ημερολόγιο ονείρων και να κάνεις ερωτήσεις στον εαυτό σου σχετικά με το πώς αισθάνεσαι για τα άτομα, το μέρος ή τη δράση που έλαβε χώρα στο όνειρο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή είναι μια εξαιρετική στρατηγική που όχι μόνο θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις επαναλαμβανόμενα μοτίβα, αλλά θα σε κάνει να αναλογιστείς και ό,τι μπορεί να συμβαίνει στην πραγματική ζωή.

Και όσο καλύτερα νιώθεις όταν δεν κοιμάσαι, τόσο πιο γλυκά θα είναι τα όνειρα που θα κάνεις, όταν πέφτεις για ύπνο.