ΥΓΕΙΑ

Τι λέει το χρώμα των ματιών σου για την υγεία σου

iStock

Λέγεται ότι τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής. Αλλά μπορούν επίσης να είναι ένα παράθυρο για την κατάσταση της υγείας μας.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μέσα από ένα ευρύ φάσμα ερευνών, συνδέουν το χρώμα των ματιών, με μια προδιάθεση για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας και ιατρικών καταστάσεων, όπως το μελάνωμα ή άλλοι τύποι καρκίνου. Να, τι δείχνει η έρευνα.

Ο καταρράκτης συνδέεται με τα μαύρα ή τα καστανά μάτια

Με την πάροδο της ηλικίας, ο φακός που έχουμε μέσα στο μάτι μας υφίσταται αλλαγές που τον κάνουν λιγότερο διαυγή. Όταν ο φακός αυτός γίνει θολός, τότε λέμε ότι υπάρχει καταρράκτης. Με τον καιρό, ο καταρράκτης επιδεινώνεται και η όραση γίνεται θολότερη. Και τα άτομα με σκούρα μάτια, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο: Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Ophthalmology διαπίστωσε ότι τα άτομα με σκούρα μάτια είχαν 1,5 έως 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καταρράκτη.

Η λεύκη είναι λιγότερο συχνή στα άτομα με μπλε μάτια

Τι λέει το χρώμα των ματιών σου για την υγεία σου; Pexels

Η λεύκη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα μελανοκύτταρα του δέρματος, οδηγώντας σε αποχρωματισμένες ή λευκές κηλίδες στο δέρμα, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Σχετική ανασκόπηση ερευνών που δημοσιεύτηκε στο Nature, διαπίστωσε ότι η αυτοάνοση νόσος, ήταν λιγότερο συχνή σε άτομα με μπλε μάτια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι παραλλαγές σε δύο συγκεκριμένα γονίδια, που παίζουν ρόλο στο μπλε χρώμα των ματιών, μειώνουν επίσης τον κίνδυνο για λεύκη.

Το μελάνωμα είναι πιο συχνό σε άτομα με μπλε μάτια

Το μελάνωμα αποτελεί έναν από τους καρκίνους του δέρματος. Δημιουργείται από άτυπα μελανοκύτταρα, τα οποία είναι τα κύτταρα που παράγουν τη χρωστική στο δέρμα, στα μαλλιά και στα μάτια μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν μελάνωμα έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, καθώς και ανοιχτό χρώμα ματιών. Αν θέλουμε να περιγράψουμε τους ανθρώπους με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, αυτοί έχουν:

  • Ανοιχτόχρωμο δέρμα, ειδικά όσοι έχουν κόκκινα ή ξανθά μαλλιά και μπλε, πράσινα ή γκρι μάτια.
  • Επιδερμίδα ευαίσθητη στον ήλιο που σπάνια μαυρίζει

Τα άτομα με μπλε ή πράσινα μάτια είναι πιο επιρρεπή στον αλκοολισμό

Εάν τα μάτια σου είναι μαύρα ή καφέ, μπορείτε να πίνεις λιγότερο από τις φίλες σου με μπλε, πράσινα ή γκρι μάτια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medical Genetics. Οι ερευνητές βρήκαν πως οι γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μάτια κατανάλωναν πιο συχνά αλκοόλ, ενώ ήταν επίσης επιρρεπείς και στην κατάχρησή του.

Τι λέει το χρώμα των ματιών σου για την υγεία σου;

Οι γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μάτια αντέχουν περισσότερο τον πόνο

Ευρήματα σχετικής έρευνας, υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μάτια μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο. Συγκεκριμένα μια μικρή ομάδα γυναικών μελετήθηκε πριν και μετά τον τοκετό. Εκείνες που είχαν πιο σκούρα μάτια αντιμετώπισαν μεγαλύτερο άγχος και διαταραχές ύπνου, ως απάντηση στον πόνο της εμπειρίας. Οι γυναίκες με σκούρα μάτια παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερη μείωση του πόνου μετά από επισκληρίδιο, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο.

Τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια έχουν περισσότερες πιθανότητες για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Μία από τις πιο κοινές αιτίες απώλειας όρασης μετά τα 50, είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Πρόκειται για την καταστροφή μέρους ή και ολόκληρης της ωχράς κηλίδας, δηλαδή της περιοχής που είναι ως επί το πλείστον υπεύθυνη για τη συγκέντρωση των φωτεινών ακτίνων και αποτελεί την πηγή της κεντρικής όρασης, στέλνοντας πάνω από το μισό των φωτεινών ερεθισμάτων που εκπέμπει το περιβάλλον, στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου.  Αρκετές μελέτες έχουν προτείνει ότι, εκτός από το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό, τα ανοιχτόχρωμα μάτια αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, έως και δύο φορές.