ΜΟΥΣΙΚΗ

Τι δείχνει το αγαπημένο σου τραγούδι για τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τις σχέσεις σου;  

Pexels

Οι στίχοι του αγαπημένου σου τραγουδιού, λένε πολλά περισσότερα για εσένα, από τις μουσικές σου προτιμήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, αν προτιμάς τραγούδια όπως το Someone Like You της Adele, πιθανότατα οι σχέσεις σου χαρακτηρίζονται από ένα επαναλαμβανόμενο καταστροφικό μοτίβο.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personal Relationships, διαπίστωσε ότι οι στίχοι των αγαπημένων μας τραγουδιών, τείνουν να αντιστοιχούν στο στυλ προσκόλλησης μας.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές, ζήτησαν από 570 άτομα να ονομάσουν περίπου μια ντουζίνα από τα αγαπημένα τους τραγούδια και στη συνέχεια εξέτασαν τους στίχους κάθε τραγουδιού για βασικά συναισθήματα. Αφού ανέλυσαν περισσότερα από 7.000 τραγούδια, ανακάλυψαν ότι οι αγαπημένες μελωδίες ενός ατόμου όχι μόνο αντικατοπτρίζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, αλλά μπορούν επίσης να αποκαλύψουν το στυλ προσκόλλησης του.

Τί ακριβώς υποστηρίζει η θεωρία της προσκόλλησης;

Η θεωρία της προσκόλλησης αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον Βρετανό ψυχολόγο John Bowlby. Υποδηλώνει ότι οι δεσμοί που διαμορφώνουν οι άνθρωποι στα πρώιμα παιδικά τους χρόνια, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οικοδομούν άλλες σχέσεις αργότερα στη ζωή. Ως αποτέλεσμα είναι δυνατό να προβλεφθούν πρότυπα στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι πλοηγούνται στις ενήλικες σχέσεις τους. Υπάρχουν τέσσερα πιθανά στυλ προσκόλλησης:

Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά στιλ προσκόλλησης:

  • Ασφαλής προσκόλληση
  • Προσκόλληση αποφυγής
  • Αμφίθυμη/αγχώδης προσκόλληση και
  • Φοβική /αποφευκτική προσκόλληση

Το ασφαλές είναι, προφανώς, το καλύτερο στιλ προσκόλλησης. Σημαίνει ότι οι σχέσεις σου τείνουν να είναι υγιείς και δομημένες στην εμπιστοσύνη. Κάποιος με αγχώδη προσκόλληση, μπορεί, να ζηλεύει ανεξέλεγκτα. Από την άλλη, η προσκόλληση αποφυγής, κάνει πραγματικά δύσκολη την συναισθηματική επαφή. Τέλος η αμφίθυμη προσκόλληση, συνδυάζει τα αρνητικά το δύο προηγούμενων στιλ.

Πώς συνδέονται τα αγαπημένα μας τραγούδια με τον τρόπο που κάνουμε σχέσεις

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, τα άτομα με ασφαλές στιλ προσκόλλησης, προτιμούν χαρούμενα τραγούδια όπως το I Got You Babe των Sonny & Cher. Από την άλλη τα άτομα με αμφίθυμη προσκόλληση, επέλεξαν πιο πένθιμα τραγούδια όπως το Someone Like You της Adele, ενώ εκείνοι με προσκόλληση αποφυγής, λάτρεψαν το No Scrubs των TLC. Οι ανήσυχοι, εν τω μεταξύ, εξέφρασαν μια προτίμηση για τραγούδια της Rihanna και του Drake.

Σύμφωνα με τους ερευνητές:

«Οι στίχοι έχουν σημασία, οπότε δώσε προσοχή σε αυτούς. Οι στίχοι των αγαπημένων μας τραγουδιών, μπορεί να βοηθήσουν στην επικύρωση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Αλλά μπορεί επίσης να αποκαλύψουν πράγματα για τις εμπειρίες μας από σχέσεις που μπορεί να μην έχουμε συνειδητοποιήσει. Κάτι που περνάμε επανειλημμένα και αντιμετωπίζουμε συνεχώς.

Τα άτομα με αγχώδη προσκόλληση, θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι ευάλωτα σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικής ανατροφοδότησης και ότι τα συναισθήματα συχνά μπορεί να τους κατακλύζουν. Η μουσική μπορεί να είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας για αυτό. Λοιπόν, ακούγοντας την Adele να τραγουδά για επίπονους χωρισμούς, μπορεί τελικά να μην κάνει θαύματα για την αυτοεκτίμησή τους.

Αλλά σίγουρα είναι OK, ακόμα και χρήσιμο να ακούς ένα τραγούδι που ταιριάζει με τη διάθεσή σου. Σίγουρα, μπορεί είναι πιστεύεις ότι μιλά για εσένα. Και μήπως δεν είναι αυτή μια από τις λειτουργίες της τέχνης; Να μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε μόνοι στα βάσανά μας.

Ακούγοντας το αγαπημένο σου τραγούδι μερικές φορές, μπορείς να επεξεργαστείς αυτό που περνάς και να εκφράσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Στη συνέχεια μπορείς να  αποφασίσεις, εάν το να ακούς τραγούδια που αντικατοπτρίζουν τις εμπειρίες σου, είτε σε βοηθά, είτε ενισχύει καταστροφικές συμπεριφορές.  Αλλά κάποια στιγμή, μπορεί να σου φανεί πιο παραγωγικό να ακούς μουσική που σου παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας.