ΕΡΕΥΝΑ

Θέλεις καλύτερες σχέσεις; Αυτή είναι η λέξη που πρέπει να λες πιο συχνά, σύμφωνα με νέα έρευνα

Μπορεί να σου φαίνεται κάτι μικρό και ασήμαντο, αλλά η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης ωφελεί τις σχέσεις αλλά και τη υγεία σου. Έρευνα έχει δείξει ότι το να λες «ευχαριστώ» σου κάνει καλό ψυχολογικά, σωματικά και σχεσικά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί όσο πιο ευγνώμων νιώθεις για αυτά που ήδη έχεις στη ζωή σου, μειώνεις τα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και φθόνου.

 

Ο Καθηγητής Σπουδών Επικοινωνίας, Stephen Yoshimura, από το Πανεπιστήμιο της Montana, εξηγεί ότι η ευγνωμοσύνη βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και μειώνει το ρίσκο προβλημάτων υγείας. Επίσης, βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα των σχέσεων που συνάπτουμε.

Όταν λες ευχαριστώ σε ανθρώπους που αγαπάς, εκδηλώνεις θετικά συναισθήματα και συνδέεσαι βαθύτερα μαζί τους. Έτσι νιώθεις ότι ανήκεις κάπου και ότι σημαίνεις πολλά πράγματα για τους άλλους. Και αυτό λειτουργεί ως εξής: όταν έχεις δυνατές σχέσεις, νιώθεις ευγνώμων και όταν εκφράζεις αυτήν την ευγνωμοσύνη, κάνεις καλύτερες τις σχέσεις σου.

Δες κι αυτό: Ένα κείμενο για το φαύλο κύκλο των συναισθημάτων

Όταν λέμε ευχαριστώ, δεν αναφερόμαστε απλά στη λέξη, που ίσως λες και στο σούπερ μάρκετ. Είναι το μοίρασμα των βαθύτερων συναισθημάτων για το πώς σε κάνει να νιώθεις αυτός ο άνθρωπος. Είναι ένας συνδυασμός λεκτικής αλλά και μη λεκτικής επικοινωνίας. Οι χειρονομίες, το άγγιγμα και το χαμόγελο είναι ακόμα πιο σημαντικά από τις λέξεις. Και φυσικά, δεν είναι μόνο οι ερωτικές σχέσεις, αλλά και οι δεσμοί με την οικογένεια και τους φίλους σου. Μέσα από μικρές καθημερινές ή και σημαντικότερες συζητήσεις, σου δίνεται πάντα η δυνατότητα να μιλήσεις για το πώς νιώθεις αλλά και να εκδηλώσεις την αγάπη που νιώθεις.