ΥΓΕΙΑ

Τελικά, το νερό έχει όντως γεύση;

«Τελικά, το νερό έχει γεύση;». Αυτή είναι μία ερώτηση που πολύ συχνά ακούμε, αλλά αναρωτιόμαστε και εμείς οι ίδιοι. «Έχει ή δεν έχει; Μήπως είναι απλά ιδέα μας;». Είμαι σίγουρη πως πολλές φορές έχεις απορήσει κι εσύ. Έτυχε να πιείς διαφορετικό νερό από αυτό που συνήθως πίνεις και κατευθείαν ένιωσες τη διαφορά στη γεύση. 

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι θετική. Το νερό έχει όντως γεύση, δεν είναι απλά ιδέα του μυαλού σου. Και όχι μόνο έχει γευστικό χαρακτήρα, αλλά διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στο μαγείρεμα και τη συνοδεία του φαγητού, όπως το κρασί. Δεν θα επέλεγες, για παράδειγμα, το ίδιο κρασί σε όλες τις συνταγές, ούτε και σε όλα τα γεύματα. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το νερό, λοιπόν.

Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό το νερό που επιλέγεις για να συνοδεύσεις το γεύμα σου, να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, να έχει ισορροπημένη γεύση και να είναι αγνό. Να μην περιέχει, δηλαδή, ίχνη τοξικών, χημικών αποβλήτων στη σύνθεσή του, που ονομάζονται νιτρικά.

Έχεις αναρωτηθεί, όμως, ποτέ γιατί κάτι τέτοιο συμβαίνει με το νερό; Η απάντηση βρίσκεται στην προέλευση. Με λίγα λόγια, η πηγή από την οποία προέρχεται παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα γευστικά χαρακτηριστικά που αυτό θα έχει. Για παράδειγμα, το AQUA Carpatica που προέρχεται από τα Καρπάθια Όρη διαπρέπει για την βελούδινη, αγνή και κρυστάλλινη γεύση που αφήνει στον ουρανίσκο σου. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που έχει λάβει 60 Διεθνή Βραβεία και διακρίσεις κυρίως για τη γεύση και την ποιότητά του.

Οι πηγές στα Καρπάθια Όρη από τα οποία αναβλύζει το νερό AQUA Carpatica

Τα Καρπάθια Όρη που περικλείονται από δάση έλατων και Βελανιδιών με πανίδα και σημαντικό πληθυσμό άγριων ζώων και που χαρακτηρίζονται από απουσία ανθρώπινης παρέμβασης (άρα μηδαμινά φαινόμενα μόλυνσης), λοιπόν, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της AQUA Carpatica.

Οι πηγές των Καρπάθιων Όρων από τις οποίες αναβλύζει το νερό (τόσο το Φυσικό Μεταλλικό Νερό, όσο και το Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσ. Μεταλλικό Νερό) που εμφιαλώνεται από την AQUA Carpatica, είναι αυτές που το κάνουν να ξεχωρίζει σε γεύση, υφή και ποιότητα. Που του χαρίζουν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναζητάς σε ένα νερό. Γι’ αυτά, ενημερώνεσαι παρακάτω:

 • Το AQUA Carpatica είναι απολύτως μικροβιολογικά αγνό.
 • Έχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε πλούσια μεταλλικά στοιχεία (φυσικοί ηλεκτρολύτες).
 • Έχει υψηλό Ph (7,94 – το μη ανθρακούχο).
 • Έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε Νάτριο (προβλ. πίεση αρτηρ.).
 • Είναι το μόνο νερό στον κόσμο με μηδέν Νιτρικά (ανθρακούχο) ή σχεδόν μηδενικά Νιτρικά (απλό).
 • Αναβλύζουν από την πηγή, κατόπιν μιας μακρόχρονης υπόγειας γεωλογικής διαδρομής των υδάτων με φιλτράρισμα και εμπλουτισμό σε μεταλλικά στοιχεία. (40 χρόνια υπόγειας διαδρομής για το ανθρακούχο και 20 χρόνια για το απλό, διαδρομές υπολογισμένες επιστημονικά με την μέθοδο των ισοτόπων).
 • Έχουν δροσερή, ευχάριστη γεύση (γλυκόπιοτα) χωρίς καμία μετάγευση.
 • Εμφιαλώνονται στην πηγή, σε αυστηρά προστατευόμενες περιοχές. Εκεί όπου απαγορεύεται η προσέλευση και κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.
 • Το AQUA Carpatica ανθρακούχο είναι φυσικώς Ανθρακούχο. Πηγάζει με φυσαλίδες CO2 που προέρχονται από την γη.
 • Είναι πλούσια σε διττανθρακικά άλατα (υποβοηθούν την χώνεψη). Τα διττανθρακικα άλατα είναι Βασικά (αλκαλικά) σαν στοιχεία και αντισταθμίζουνε την οξύτητα του γαστρικού οξέος βοηθώντας μια πιο ομαλή και φυσική διαδικασία χώνεψης.
 • Έχει παντελή έλλειψη Νιτρικών (ισχυρά οξειδωτικά) και το απλό σχεδόν μηδενικά Νιτρικά (0,6 mgr/l).
 • Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο. Ένα λίτρο παρέχει το 41% της συνιστάμενης ημερήσιας πρόσληψης ενός ενήλικα για ασβέστιο και το 28% για ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου.
 • Είναι ιδανικό για άθληση, ευεξία και yoga.
 • Το απλό Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica είναι ιδανικό για την οικογένεια, για βρέφη και παιδιά, για εγκύους και θηλάζουσες εγκύους λόγω μικρής περιεκτικότητας σε μέταλλα και σχεδόν μηδενικής περιεκτικότητας σε Νιτρικά.
 • Προσφέρει ενυδάτωση.

νερό

Από που προκύπτει η τέλεια γεύση που έχει το νερό του AQUA Carpatica;

Συμπερασματικά, τα παραπάνω χαρακτηριστικά των Φυσικώς Ανθρακούχων και των Φυσικώς Μεταλλικών Νερών της AQUA Carpatica που προέρχονται από τα Καρπάθια Όρη, είναι αυτά που χαρίζουν ποιότητα. Τι γίνεται όμως με τη γεύση που ανέφερα στην αρχή του άρθρου; Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το νερό της AQUA Carpatica συλλέγεται και εμφιαλώνεται από ελεγμένες πηγές, που χαρακτηρίζονται από μικροβιολογική και χημική αγνότητα και κατ’ επέκταση δίνουν γεύση στο νερό και καμία επίγευση.

Οι φυσαλίδες και ο ρόλος τους στους γευστικούς μας θύλακες

Δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός πως οι γευστικοί θύλακες στο στόμα μας επηρεάζονται από το νερό που πίνουμε. Με ανθρακικό ή χωρίς, και σε συνδυασμό με την ποσότητα, ή την ένταση της ανθράκωσης. Το μέγεθος, η ποσότητα και η κατανομή των φυσαλίδων, ή αντίστοιχα η έλλειψη τους, είναι στοιχεία απαραίτητα για την αίσθηση που δημιουργείται στο στόμα όταν πίνεις νερό.

Ο ρόλος των συνολικών διαλυμένων στερεών (TDS) στη σύνθεση του νερού

Η ποσότητα των συνολικών διαλυμένων στερεών (TDS) στο νερό παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στη γεύση που αυτό μας αφήνει. Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, είναι σημαντικό να ξέρεις ανθρακικά άλατα, διττανθρακικά, χλωρίδια, θειϊκά άλατα, φωσφορικά άλατα, νιτρικά άλατα, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο και μερικά άλλα μέταλλα, συνήθως περιέχονται στη σύνθεση του νερού. Το TDS στο νερό κυμαίνεται από 0 από αποσταγμένο νερό έως περισσότερο από 10.000 mg/l, που έχει πολύ διακριτικό χαρακτήρα και γεύση.

Όσο πιο υψηλή είναι η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, τόσο περισσότερο ξεχωριστή μπορεί να είναι η γεύση του νερού. Για παράδειγμα, ένα χαμηλό TDS (50-250 mg/l) δίνει μια καθαρή, μαλακή και ουδέτερη γεύση στο νερό. Από την άλλη, ένα υψηλό TDS (800-1500 mg/l) δίνει στο νερό γεμάτη γεύση. Τα νιώθεις πιο βαριά και μπορεί να έχει επίγευση.

Η ιδανική ισορροπία στα μέταλλα των φυσικών, μεταλλικών νερών, παίζει ρόλο στη γεύση

Επιπλέον, τα φυσικά μεταλλικά νερά είναι πλούσια σε μέταλλα. Αν, λοιπόν, η ισορροπία δεν είναι ιδανική, μπορεί να γλυκίζουν, να πικρίζουν, να ξινίζουν ή να είναι αλμυρά. Όσο περισσότερο ασβέστιο, τόσο πιο γλυκό θα είναι ένα νερό, όσο περισσότερο μαγνήσιο, τόσο πιο πικρό θα είναι, όσο περισσότερο νάτριο, τόσο πιο αλμυρό θα είναι. Το σοδόνερο αντίστοιχα θα είναι ξινό.

Συμπερασματικά, η σωστή αναλογία των συστατικών που περιέχεται στο νερό είναι αυτή που δίνει τελικά την τέλεια γεύση, χωρίς ίχνος επίγευσης. Και το AQUA Carpatica έχει ανακαλύψει αυτήν την αναλογία.

Βρήκες, λοιπόν, το τέλειο νερό για να συνοδεύσεις το γεύμα σου! Αυτό που θα επέλεγε και ένας sommelier νερού.