ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά πόση βιταμίνη D λαμβάνεις;

Οι ειδικοί τα έχουν πει: "η βιταμίνη D παρέχει μία ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, βελτιώνει την ελαστικότητα και είναι υπεύθυνη για μία πιο νεανική επιδερμίδα. Επίσης, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα της επιδερμίδα και βοηθά στην εξολόθρευση των ελεύθερων ριζών, που μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Δεν θέλεις σε καμία περίπτωση να ξεμείνεις από την καταπληκτική αυτή βιταμίνη.

Τι συμβαίνει όταν δεν λαμβάνεις αρκετή βιταμίνη D

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι σύνηθες φαινόμενο. Όταν δεν παίρνουμε αρκετή βιταμίνη D, η επιδερμίδα μας μπορεί να φαίνεται πιο θαμπή και όχι λεία, καθώς επίσης είναι και πιο επιρρεπής σε λοιμώξεις του δέρματος. Για παράδειγμα, όσοι πάσχουν από έκζεμα τους λείπει βιταμίνη D. Όσο αφορά στην ψυχολογία, νιώθεις “πεσμένη” ή έχεις λήθαργο, ενώ τα κόκκαλά σου και οι μύες σου μπορεί να πονάνε. Χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στο αίμα έχουν συνδεθεί με καρκίνο και καρδιακές νόσους.

Πώς τη λαμβάνεις

Το δύσκολο της υπόθεσης είναι ότι για να πάρεις βιταμίνη D, το σώμα χρησιμοποιεί το ηλιακό φως. Βέβαια θα μου πεις ότι hello βρισκόμαστε στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη θα σου πω hello ο ήλιος επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρκίνο. Πέντε λεπτά την ημέρα έκθεσης στον ήλιο είναι μια χαρά.

Επίσης, βιταμίνη D μπορείς να πάρει μέσα από τη διατροφή σου: το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μία καλή επιλογή, καθώς και τα τρόφιμα όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και τα αυγά.

Ωστόσο, να πούμε ότι η κατανάλωση βιταμίνης D ή ακόμη και η λήψη συμπληρωμάτων της εν λόγω βιταμίνης δεν είναι αρκετή. Όταν τρώμε κάτι με βιταμίνη D ή όταν καθόμαστε στον ήλιο το δέρμα μας είναι το τελευταίο μέρος του σώματος που καρπώνεται τα οφέλη της. Με λίγα λόγια, το δέρμα παίρνει τα απομεινάρια, γιατί πρώτα έχουν προηγηθεί τα όργανα τα οποία έχουν απορροφήσει τη βιταμίνη D που χρειάζονται. Άρα, εκτός από ήλιο και διατροφή το σωστό είναι να χρησιμοποιούμε και προϊόντα ομορφιάς που έχουν βιταμίνη D.

Πώς να είσαι σίγουρη ότι απορροφάται όντως η βιταμίνη D

Ασθένειες όπως αυτές των νεφρών, η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη και η κυστική ίνωση, όλες εμποδίζουν την απορρόφηση της βιταμίνης D. Επίσης, η λήψη καθαρτικών είναι ένας ακόμα παράγοντας που εμποδίζει στην απορρόφηση της βιταμίνης.

Αν επιλέξεις να λαμβάνεις τη D μέσω των προϊόντων ομορφιάς, να φροντίζεις να κάνεις τακτικά απολέπιση. Έτσι θα απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και θα απορροφηθούν τα συστατικά πιο αποτελεσματικά.