ΥΓΕΙΑ

Ταινία στο στόμα, ενώ κοιμάσαι: Μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σου;

Unsplash

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί όλο και πιο έντονα στα social media ένα νέο trend ευεξίας, το οποίο είναι η τοποθέτηση ταινίας στο στόμα, κατά τη διάρκεια ύπνου. Πρόκειται στην ουσία για την απαλή τοποθέτηση ενός κομματιού φιλικής προς το δέρμα ταινίας πάνω από τα χείλη, για να μπορείς να τα κρατήσεις κλειστά ενώ κοιμάσαι και να ενθαρρύνεις με αυτό τον τρόπο την αναπνοή από τη μύτη.

Σε βίντεο στο TikTok, ένα άτομο που ακολουθεί το trend κατά τη διάρκεια ύπνου, ισχυρίζεται ότι δίνει παραπάνω ενέργεια. Άλλοι ισχυρίζονται ότι βελτιώνει το δέρμα, τη διάθεση και τη πέψη, «καθαρίζει» τη σκέψη και μειώνει την πιθανότητα για ουλίτιδα. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη από την τοποθέτηση ταινίας στο στόμα είναι βασισμένα στην επιστήμη;

@laurynbosstick @Andrew Huberman & @clairegrieve27 raved about this on @tscpod so i had to try it & OMIGOD YES (but do ur own research obv) #mouthtape #mouthtapingforsleep #mouthtape #mouthtapesleeping #sleephacking ♬ Paradise – TELL YOUR STORY music by Ikson™

Ποια τα οφέλη της τοποθέτησης ταινίας στο στόμα;

Η δρ Ann Kearney, ειδικός στη φωνή και την κατάποση στο Πανεπιστήμιο του Stanford, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που ερευνούν την αποτελεσματικότητα του mouth taping (ταινία στο στόμα), δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη από τη ρινική αναπνοή.

Η ρινική αναπνοή είναι ένας «πιο αποτελεσματικός τρόπος αναπνοής» από την εισπνοή και την εκπνοή από το στόμα, είπε, επειδή υγραίνει και φιλτράρει τον αέρα και ενεργοποιεί τους κάτω πνεύμονες, επιτρέποντάς έτσι τις βαθύτερες και πληρέστερες αναπνοές. Μπορεί επίσης να βοηθήσει και να χαλαρώσει πιο πολύ το σώμα, κατά τη διάρκεια ύπνου. Αντίθετα, επεσήμανε ότι το να κοιμάσαι με ανοιχτό στόμα, μπορεί να συμβάλει σε τερηδόνα, κακή αναπνοή, βραχνή φωνή και ξηρά, σκασμένα χείλη.

Η αναπνοή από τη μύτη μπορεί να βοηθήσει στο φιλτράρισμα των αλλεργιογόνων, της σκόνης και άλλων ουσιών που αναπνέουμε, συμβάλλοντας έτσι στην άμυνα έναντι των λοιμώξεων και στην αποφυγή αλλεργιών, όπως δήλωσε η Δρ Marri Horvat, ειδικός στον ύπνο στην κλινική του Cleveland. 

Υπάρχουν αποδεδειγμένα οφέλη στο mouth taping;

Παρά την πρόσφατη δημοτικότητά του, το mouth taping δεν έχει μελετηθεί εκτενώς. Μερικές μικρές κλινικές δοκιμές εξέτασαν εάν το mouth taping μπορεί να ανακουφίσει το ροχαλητό σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Σε μια μικρή μελέτη σε άτομα με ήπια αποφρακτική άπνοια ύπνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 20 ασθενών που κοιμόντουσαν με τα χείλη τους κλειστά, 13 ροχάλησαν λιγότερο με την ταινία από ό,τι χωρίς αυτήν. Ωστόσο, οι υπάρχουσες μελέτες σχετικά με το mouth taping είναι περιορισμένες, είπε η Δρ. Kearney, και γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς η πρακτική θα μπορούσε να ωφελήσει τους ανθρώπους γενικά.

«Βασικά, η τοποθέτηση ταινίας στο στόμα είναι κακή ιδέα, επειδή αναπνέουμε από το στόμα μας μόνο όταν η μύτη είναι μερικώς ή εντελώς φραγμένη. Ως εκ τούτου, εάν η μύτη είναι μερικώς ή πλήρως αποφραγμένη, η συγκόλληση του στόματος με ταινία δεν έχει νόημα και θα ήταν μόνο επιζήμια», εξηγεί ο δρ Michael Fitzpatrick, ειδικός στη φυσιολογία των ανώτερων αεραγωγών στο Πανεπιστήμιο Queen’s στον Καναδά.

Οπαδοί του mouth taping είναι η Gwyneth Paltrow και η Ashley Graham

«Αυτό είναι ίσως το καλύτερο trend ευεξίας που βρήκα πρόσφατα. Η αναπνοή από τη μύτη τη νύχτα προφανώς δημιουργεί αλκαλικότητα στο σώμα και προάγει την καλύτερη ποιότητα ύπνου», έγραψε η 51χρονη Paltrow, στις ιστορίες της στο Instagram τον Νοέμβριο του 2022.

«Άρχισα να κλείνω το στόμα μου όταν κοιμάμαι και δεν έχω κοιμηθεί ποτέ ξανά καλύτερα και ακόμα ξυπνάω ακόμα καλύτερα. Μην το απορρίψεις μέχρι να το δοκιμάσεις!!» έγραψε η Ashley Graham σε ένα Instagram στόρι της.