ΑΡΡΩΣΤΗ

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθείς όταν αρρωσταίνεις αλλά έχεις πολλή δουλειά στο γραφείο

«Δεν γίνεται να πάρω αναρρωτική ή να λείψω μισή μέρα. Έχω πάρα πολλή δουλειά». Έχεις κάνει σίγουρα αυτήν τη σκέψη έστω και μία φορά στη ζωή σου και το πιθανότερο είναι ότι το έχεις κάνει και πράξη. Δεν είσαι η μόνη. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum αναφέρει ότι το φαινόμενο του να εμφανίζεσαι στη δουλειά ενώ είσαι στα μαύρα σου τα χάλια, όλο και αυξάνεται.

 

«Ίσως φοβόμαστε να μείνουμε στο σπίτι επειδή είμαστε πολύ καλύτερα εκπαιδευμένοι στο να μένουμε στη δουλειά. Αν νιώθεις ότι δεν κάνεις υπερωρίες ή ότι δεν πας στο γραφείο ακόμα και τις μέρες που νιώθεις εντελώς άρρωστος, καταλήγεις να γεμίζεις ενοχές και να νιώθεις ότι είσαι άχρηστος», μας εξηγούν οι ειδικοί. «Αντί να σκέφτεσαι τι θα κάνεις αν αρρωστήσεις, σκέψου πώς δεν θα το παρακάνεις στη δουλειά και θα ακούς τον εαυτό σου, όταν νιώθει αδυναμία ή κοντά στο να ανεβάσει πυρετό».

Δες κι αυτό: “Πιάνεσαι” στο γραφείο; Οι αλλαγές που πρέπει να κάνεις για να μη σου συμβεί ξανά

Ενημέρωσε τον ανώτερό σου

Ας πούμε ότι πηγαίνεις στη δουλειά, αλλά στην πορεία νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Αντί να το παίζεις ηρωίδα και ότι όλα πηγαίνουν ρολόι, ενημέρωσε το αφεντικό σου για το πώς νιώθεις και πως ίσως χρειαστεί να πας στο σπίτι σου, αν κρίνεις ότι είναι απαραίτητο. Με αυτόν τον τρόπο, χτίζεις μία σχέση εμπιστοσύνης, ενημερώνεις εγκαίρως και δεν το περνάς μόνη σου. Αν φοβάσαι ότι θα απογοητεύσεις τον ανώτερό σου, σκέψου ότι η κακή υγεία θα δημιουργήσει ούτως ή άλλως προβλήματα στην απόδοσή σου, που θα πρέπει να διορθωθούν αργότερα.

Δες αν μπορείς να δουλέψεις από το σπίτι

Εδώ τα όρια είναι λεπτά, γιατί η εργασία από το σπίτι δεν αποτελεί την ίδια επιλογή για όλους. Αν όμως δουλεύεις σε γραφείο, μπορείς να μείνεις στο σπίτι τις πρωινές ώρες ή αν νιώσεις ότι στην πορεία της ημέρας ότι δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις, πάντα κατόπιν συνεννοήσεως. Μόνο εσύ θα κρίνεις αν είσαι σε θέση να δουλέψεις πιο εύκολα από το σπίτι ή αν αδυνατείς να κάνεις το οτιδήποτε.

Φρόντισε να ξεκουράζεσαι

Αυτό το tip ανήκει στα μέτρα πρόληψης. Πολλές φορές το σώμα μας μας ενημερώνει για το πότε τα φτύνει και δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο. Αν τρέφεσαι σωστά, αν ξεκουράζεσαι, αν δεν απασχολείς το μυαλό σου με τη δουλειά ακόμα και τα Σαββατοκύριακα και αν ασχολείσαι με πράγματα που σου φτιάχνουν τη διάθεση, θωρακίζεις την πνευματική και τη σωματική υγεία. Παίρνε και καμιά μέρα άδεια πού και πού. Μην περιμένεις μόνο το καλοκαίρι ή το Πάσχα.