ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Τα βήματα για να εξετάζεις μόνη σου τις ελιές σου

Η χθεσινή, κυριακάτικη εκπομπή ''Life in Balance'' στο Ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 ήταν αφιερωμένη στην Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος. Φιλοξενούμενη της Δήμητρας Τσιγγενέ, στο στούντιο του News 24/7 ήταν η κα Θεώνη Ματούλα, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, η οποία απάντησε σε όλες τις απορίες γύρω από το δέρμα, τον ήλιο και την προστασία του.

Στόχος της εκπομπής ήταν η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον Καρκίνο του Δέρματος, ενόψει μάλιστα του καλοκαιριού που η παραμονή μας στον ήλιο αυξάνεται κατακόρυφα. Δυστυχώς μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν είναι πλήρως ενημερωμένη για τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν τα σωστά μέτρα προφύλαξης. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνες τα κρούσματα μελανώματος στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία 50 χρόνια, εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσής μας στον ήλιο, των περιβαλλοντικών μεταβολών, καθώς και των αλλαγών στον τρόπο ζωής μας.

Αυτό που πρέπει, όμως, να κρατήσουμε είναι πως το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως θα πρέπει να βάλουμε στη ρουτίνα μας την αυτοεξέταση, να μην αμελούμε το ετήσιο ραντεβού μας στον δερματολόγο για το καθιερωμένο check up και φυσικά να ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες του.

Πώς γίνεται, όμως, η σωστή αυτοεξέταση των σπίλων;

Όπως τόνισε η κα Ματούλα στην εκπομπή ”Life in Balance”, είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε βάση στα 5 πρώτα γράμματα της αλφαβήτου, τα οποία αποτελούν τον βασικό οδηγό για τα πρώιμα προειδοποιητικά σημεία του μελανώματος. Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι σημαίνουν ένα-ένα:

Το Α εκφράζει την ασυμμετρία (Asymmetry)

To Β εκφράζει το όριο (border)

To C εκφράζει το χρώμα (color)

To D εκφράζει τη διάμετρο (diameter)

To E εκφράζει την εξέλιξη ή την αλλαγή (evolving)

 

Όταν, λοιπόν, παρατηρήσεις αλλαγές στο σχήμα, τη συμμετρία, τα όρια, τη διάμετρο και το χρώμα των σπίλων σου, τότε θα πρέπει να επισκεφθείς άμεσα τον δερματολόγο σου. Είναι πολύ βασικό να εξετάζεις τακτικά τους σπίλους σου, ώστε να μπορέσεις να αντιληφθείς πιθανές αλλαγές τους.

Πότε μια ελιά είναι τελικά προβληματική και πρέπει να αφαιρείται; Πώς γίνεται η διάγνωση του μελανώματος από τον δερματολόγο και ποια η θεραπεία που ακολουθείται; Πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος;

Αυτά και άλλα βασικά ερωτήματα γύρω από το δέρμα και την προστασία του θα σου λυθούν αν ακούσεις την εκπομπή ”Life in Balance” στο παραπάνω ηχητικό.

*Ραντεβού την άλλη Κυριακή, 12/05, στις 13.00, στο Ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 για περισσότερο ”Life in Balance” και προτάσεις για μία καλύτερη ζωή.

 

Κεντρική φωτογραφία: instagram/cindycrawford