ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα «σούπερ» λαχανικά που καταπολεμούν τη χρόνια φλεγμονή

iStock

Σε αντίθεση με τον χρήσιμο τύπο φλεγμονής που ονομάζεται οξεία φλεγμονή, η χρόνια φλεγμονή (ή η συστηματική φλεγμονή) δεν υποχωρεί μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κι όπως συμβαίνει συχνά με διάφορα ζητήματα υγείας, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, στην πρόληψη και αντιμετώπισή της. Στις παρακάτω γραμμές λοιπόν, εξετάζουμε τα λαχανικά που μπορούν να καταπολεμήσουν τη χρόνια φλεγμονή με φυσικό τρόπο.

Η διαφορά μεταξύ οξείας και χρόνιας φλεγμονής

Η οξεία φλεγμονή είναι μια φυσιολογική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, που συνήθως διαρκεί μόνο για λίγες μέρες και είναι επωφελής στη διαδικασία της επούλωσης, παρότι συχνά συνοδεύεται από δυσάρεστη αίσθηση όπως φαγούρα ή πόνο. Η οξεία φλεγμονή βοηθά το σώμα να επουλωθεί από πράγματα όπως πληγές και λοιμώξεις. Από την άλλη, η χρόνια φλεγμονή παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κακή διατροφή ή ο ανεπαρκής ύπνος και το τοξικό στρες. Η χρόνια φλεγμονή που προκύπτει ως αποτέλεσμα αυτών των ερεθισμάτων, μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον για την εμφάνιση ασθενειών, ενώ συνδέεται στενά και με την πρόωρη γήρανση.

Αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά

Ένας τρόπος για να μειώσεις αυτή τη ανεπιθύμητη φλεγμονή, είναι να φροντίζεις να καταναλώνεις αντιφλεγμονώδεις τροφές. Δηλαδή τροφές, που περιέχουν αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, την υγεία του εντέρου και πολλά άλλα. Αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά βρίσκονται συνήθως σε μεγαλύτερη αφθονία σε φυτικές τροφές, ειδικά σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.

Τα λαχανικά που καταπολεμούν τη χρόνια φλεγμονή με φυσικό τρόπο

Υπάρχουν πολλά θρεπτικά λαχανικά που παρέχουν τις αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω. Παρακάτω σού παρουσιάζουμε 5 είδη λαχανικών που έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και τα οποία οι ειδικοί συνιστούν ως ιδανική προσθήκη στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα λαχανικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή με φυσικό τρόπο Pexels

Τα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνουν επιλογές όπως το το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το kale, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μποκ τσόι (κινέζικο λάχανο). Είναι όλα τους πλούσια τόσο σε φυτικές ίνες όσο και σε αντιοξειδωτικά: βιταμίνες C, E και A, φλαβονοειδή και ειδικά, ένα φυτοχημικό (φυτικό χημικό) που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Η σουλφοραφάνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, μειώνοντας τα επίπεδα των φλεγμονωδών πεπτιδίων στο σώμα.

Κρεμμύδια και σκόρδο

Πολλά πιάτα δεν θα ήταν ποτέ τα ίδια, χωρίς τη γεύση και το άρωμα αυτών των αρωματικών βολβών. Ευτυχώς, είναι πολλά περισσότερα από απλώς νόστιμα. Είναι επίσης, εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία σου. Όχι μόνο είναι καλές πηγές φυτικών ινών, τα κρεμμύδια και το σκόρδο παρέχουν αντιοξειδωτικά με τις μορφές βιταμίνης C, βιταμίνης Α και μιας πολυφαινόλης που ονομάζεται φαινολικό οξύ. Το σκόρδο περιέχει επίσης ενώσεις θείου, τα οποία μπορεί επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή.

Σκούρα φυλλώδη πράσινα

Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, λαχανικά όπως το σπανάκι, η ρόκα, η λαχανίδα και το ελβετικό σέσκουλο, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και η βήτα-καροτίνη, καθώς και πολυφαινόλες, όπως η κερσετίνη.

Bonus Tip: Οι baby εκδοχές των λαχανικών αυτών, στην πραγματικότητα περιέχουν 40 φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Πιπεριές

Οποιαδήποτε ποικιλία πιπεριών, είναι εξαιρετική πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, αλλά και της πολυφαινόλης που ονομάζεται κερσετίνη. Οι κόκκινες, πράσινες, πορτοκαλί και κίτρινες πιπεριές, παρέχουν επίσης και άλλα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, η Β2 και το καροτενοειδές, βήτα-καροτίνη.

Μανιτάρια

Είτε μιλάμε για μανιτάρια portobello, είτε για shittake, είτε τα «ταπεινά» λευκά μανιτάρια, αυτοί οι βρώσιμοι μύκητες, είναι γεμάτοι με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως σελήνιο, βιταμίνες Β2, Β3 και πολυφαινόλες. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.