TIPS

10 μικροπράγματα που θα σε κάνουν πιο έξυπνη

Unsplash

Αν έχεις την εντύπωση πως η εξυπνάδα είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι ή το αναπτύσσεις μέχρι και την εφηβεία σου, κάνεις μεγάλο λάθος. Ευτυχώς για σένα (και για μας) το μυαλό μπορείς – και θα έπρεπε – να το εξασκείς εφ’ όρου ζωής και αν και ο βασιλικός πολτός είναι μια πολύ καλή λύση, ίσως μπορείς να δοκιμάσεις και μερικά από τα παρακάτω καθημερινά tips που υπόσχονται να κάνουν θαύματα.

Ορίστε λοιπόν μερικές συμβουλές που μπορούν να σε κάνουν πιο έξυπνη.

1. Χρησιμοποίησε πιο έξυπνα τον χρόνο σου online

Κάθε διάλειμμα που κάνεις από τη δουλειά, δε χρειάζεται να το σπαταλάς για να χαζέψεις στα social media ή να δεις σκυλάκια και γατάκια σε βίντεο. Μπορείς να απασχοληθείς με κάτι που θα βάλει τον εγκέφαλό σου να δουλέψει περισσότερο, όπως κάποια ομιλία, ένα παιχνίδι μυαλού ή ίσως κάποιο online course.

2. Σημείωσε ό,τι μαθαίνεις

Γράψε περίπου 400 λέξεις με όσα έμαθες μέσα στην ημέρα. Έχει αποδειχτεί, ότι αυτά τα λίγα λεπτά μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την λειτουργία του εγκεφάλου σου.

3. Κάνε μια λίστα με όσα «ολοκληρώθηκαν»

Ξέρεις τις “To do” λίστες με τις υποχρεώσεις. Τώρα πρέπει να μάθεις και τις “done” λίστες με όλα όσα έχεις διεκπεραιώσει αποτελεσματικά. Ένα μεγάλο κομμάτι της ευφυΐας είναι η αυτοπεποίθηση και η ευτυχία, οπότε βοήθησε στην ενίσχυση και των δύο σημειώνοντας σε ένα χαρτί όλα εκείνα τα πράγματα που έχεις καταφέρει μέσα στη μέρα.

4. Παίξε επιτραπέζια

Τα παζλ και τα επιτραπέζια είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εξασκήσεις τον εγκέφαλό σου. Το σκραμπλ, το σκάκι, οι ναυμαχίες, μπορούν να συμβάλλουν στη μεγαλύτερη νοητική σου διαύγεια.

5. Έξυπνοι φίλοι

Μπορεί να μην το αντέχεις εγωιστικά, αλλά ένας από τους γρηγορότερους τρόπους να μάθεις, είναι να έχεις φίλους πιο έξυπνους από σένα. Θυμήσου πως το IQ σου είναι το μέσο που προκύπτει από τους πέντε ανθρώπους που έχεις πιο κοντά σου.

6. Ριξ’ το στο διάβασμα

Καμία έκπληξη στο νούμερο έξι, αλλά το διάβασμα είναι απαραίτητο αν θες να «γίνεις πιο έξυπνη». Οι γνώμες διαφέρουν στο ποιο είναι πιο αποτελεσματικό «ενισχυτικό εγκεφάλου», αλλά συγκλίνουν στην ποσότητα, η οποία πρέπει να είναι μεγάλη. Διάβαζε ό,τι θες, αλλά διάβαζε πολύ (πάρε ιδέες για τα επόμενά σου βιβλία εδώ).

7. Δώσε εξηγήσεις

Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, τότε δεν το έχεις καταλάβει αρκετά καλά, τουλάχιστον έτσι έλεγε ο Αϊνστάιν. Σιγουρέψου ότι έχεις μάθει ό,τι έπρεπε και πως η πληροφορία αυτή έχει όντως εντυπωθεί στο μυαλό σου, προσπαθώντας να τη μεταδώσεις σε άλλους.

 

 

 

8. Κάνε τυχαία, καινούρια πράγματα

Ακόμα κι αν το να μάθεις να πλέκεις δε σου φαίνεται χρήσιμο τώρα, δεν ξέρεις πού μπορεί να σου χρειαστεί αργότερα. Μάθε τέχνη κι ασ’ την κι άμα πεινάσεις πιάσ’ την λέει ο λαός. Εγώ σου λέω ότι είναι καλό να μάθεις να κάνεις πολλά διαφορετικά πράγματα, τόλμα να δοκιμάσεις νέες εμπειρίες.

9. Μάθε μια νέα ξένη γλώσσα

Δε χρειάζεται να βιαστείς να μάθεις κινέζικα ώστε να σε περνάνε και για ντόπια, αλλά μπορείς με τη βοήθεια πολλών sites, να μάθεις ξένες γλώσσες από το σπίτι σου και να επωφεληθείς κι έτσι από την πνευματική δραστηριότητα που απαιτείται γι’ αυτό.

10. Κάνε ένα διάλειμμα

Ο εγκέφαλός σου χρειάζεται καθημερινά χρόνο ώστε να κατανοήσει όσα έμαθε. Με λίγα λόγια απλά σταμάτα να σκέφτεσαι περίπλοκα πράγματα για λίγα λεπτά, ώστε να ξεκουραστείς.