ΥΓΕΙΑ

Τα λάθη που κάνεις με τους φακούς επαφής

123rf

Οι φακοί επαφής έχουν κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη αφού το να απαλλαγείς από τα γυαλιά ήταν για εσένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό. Έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινής σου ρουτίνας όμως οι έρευνες αποδεικνύουν πως πολλές φορές οι κανόνες υγιεινής παραμερίζονται για χάρη της ταχύτητας και συμβαίνουν επαναλαμβανόμενα λάθη που μπορεί να σε οδηγήσουν με ερεθισμένα μάτια στην πόρτα του οφθαλμίατρου.

Δεν πλένεις τα χέρια σου πριν τους βάλεις

Πριν τους βάλεις αλλά και πριν τους βγάλεις πρέπει τα χέρια σου να είναι καθαρά γιατί έρχονται σε άμεση επαφή με τα μάτια σου.

Βάφεσαι πριν τους βάλεις

Η σειρά που πρέπει να ακολουθήσεις είναι ανάποδη. Πρώτα πρέπει να βάλεις τους φακούς στα μάτια σου κι έπειτα να τα βάψεις. Με αυτό τον τρόπο δε «φλερτάρεις» με την ιδέα να μπουν μέσα υπολείμματα από σκιά ή μάσκαρα.

Κάνεις μπάνιο φορώντας τους

Όταν μπαίνεις για μπάνιο πρέπει να βγάζεις τους φακούς σου κυρίως γιατί το νερό που μπαίνει στα μάτια σου, σε κάνει να τα τρίψεις και είναι πιθανό να τους παρασύρεις στην πίσω μεριά του ματιού.

Τους καθαρίζεις με νερό

Στόχος δεν είναι απλά ο καθαρισμός των φακών αλλά και η απολύμανσή τους. Το νερό της βρύσης έχει βακτήρια επομένως η πιθανότητα μόλυνσης είναι μεγάλη.

Δεν τους αλλάζεις τακτικά

Από τη στιγμή που θα λήξουν πρέπει να πεταχτούν και όχι να τους φορέσεις ακόμα κι αν σου φαίνονται μία χαρά.