ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα είδη των τοξικών σχέσεων

Το Savoirville.gr, επίσημος συνεργάτης του Ladylike, γράφει για τα είδη των τοξικών σχέσεων

Υπάρχουν οι σχέσεις οι ευεργετικές και οι τοξικές σχέσεις. Οι σχέσεις που μας εξελίσσουν και οι σχέσεις που μας ακρωτηριάζουν. Οι σχέσεις που μας αυτοεκπληρώνουν και οι σχέσεις που μας κακοποιούν. Οι παρακάτω είναι μερικές από τις τοξικές σχέσεις.

Η καταθλιπτική σχέση

Σ’ αυτή τη σχέση είναι ενοχοποιημένη η χαρά και οι χαρούμενοι άνθρωποι θεωρούνται “στον κόσμο τους” απ΄ αυτούς που την απαρτίζουν. Η πίκρα και η απογοήτευση είναι προφανή σ’ αυτό το ζευγάρι και μάλλον αυτά τα στοιχεία έφεραν κοντά τους δύο ανθρώπους. Τα ζευγάρια που έχουν φτιάξει μία καταθλιπτική σχέση δεν έχουν χιούμορ, όνειρα και στόχους. Η απογοήτευση για τα χαμένα όνειρά τους είναι αυτή που είτε θα τους οδηγήσει στο τέλος της σχέσης ή σε μία ζωή χωρίς έμπνευση.

Η ανταγωνιστική σχέση

Αυτό το ζευγάρι υπάρχει για να συγκρούεται. Μόνο έτσι επιβεβαιώνουν ο ένας τον άλλον και οι δύο μαζί της σχέση τους. Στη σχέση αυτή η ηρεμία είναι απειλητική και εκλαμβάνεται ως “νέκρα”. Είναι αυτά τα ζευγάρια που δε διστάζουν να τσακώνονται και ενώπιον κοινού και να ζητούν από το θεατή να διαλέξει στρατόπεδα. Γι’ αυτό το λόγο, ζευγάρια με ανταγωνιστική σχέση ζητούν συχνά τη βοήθεια ενός ψυχολόγου. Αυτή η συνεργασία μπορεί να λειτουργήσει, μόνο αν αναγνωρίσουν αμφότεροι πόσο τραυματίζονται από αυτή τη συνθήκη. Σε ανταγωνιστική σχέση μπαίνουν συχνά οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, αναζητώντας με αυτόν τον τρόπο την αναγνώριση.

Η εξουσιαστική σχέση

Σ’ αυτή τη σχέση μοναδικό ζητούμενο είναι η επιβολή ελέγχου και ο καθορισμός κανόνων που υποτιμούν και τις δύο πλευρές, την εξουσιαστική και την εξουσιαζόμενη. Στόχος είναι η υποταγή του ενός από τον άλλον και αυτό δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τα συναισθήματα αγάπης ή έρωτα που συνήθως επικαλείται. Σ’ αυτή τη σχέση δεν επιτρέπεται η αλληλεπίδραση, παρά μόνο τα παιχνίδια εξουσίας.

Η παρανοειδής σχέση

Σ’ αυτή τη σχέση τα πάντα είναι αφορμή για παρεξηγήσεις. Καθετί είναι αφορμή έντασης και καβγά. Μπορεί άλλα να λέει ο ένας και άλλα να καταλαβαίνει ο άλλος. Ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν στερηθεί πιθανόν την αγάπη ως παιδιά και πασχίζουν πολύ μέσα στη σχέση ν’ αποδείξουν ότι πραγματική αγάπη δεν υφίσταται. Μόνο ταλαιπωρία.

Οι παραπάνω είναι μερικές από τις παθολογικές σχέσεις που τείνουν να δημιουργούν οι άνθρωποι. Σε μία λειτουργική κι ευεργετική σχέση υπάρχει χώρος για έκφραση και επεξεργασία των συναισθημάτων. Οι άνθρωποι επιδιώκουν τη χαρά και την ικανοποίηση από τη ζωή. Σε μία λειτουργική σχέση οι άνθρωποι είναι αυτόνομοι και αυτό όχι μόνο δεν απειλεί τη σχέση τους, αλλά την αναδεικνύει. Σε μία λειτουργική σχέση υπάρχει έκφραση τρυφερότητας και φροντίδας.

Διάβασε επίσης στο Savoirville.gr

Οι ευχές της μόδας