ΥΓΕΙΑ

Τα άτομα με αυτό το χρώμα ματιών είναι πιο επιρρεπή στον αλκοολισμό

Pexels

Αν και μαθαίνουμε από νεαρή ηλικία ότι η υπερβολική χρήση αλκοόλ είναι επικίνδυνη για την υγεία, οι ερευνητές ανακαλύπτουν σιγά-σιγά ότι η κατάχρηση αλκοόλ, μπορεί να είναι μια ασθένεια που δεν μπορούν να αποκρούσουν εύκολα όλοι οι άνθρωποι.

Ο αλκοολισμός και οι επιπτώσεις του στην υγεία 

Αλκοολισμός ονομάζεται η παθολογική σχέση που μπορεί να αναπτύξει το άτομο με το αλκοόλ. Ο συγκεκριμένος όρος υποδηλώνει την πλήρη εξάρτηση του ατόμου από το αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλης προκαλεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό πολλά καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως τη νόσο του μυοκαρδίου καθώς και σε πολλές περιπτώσεις τον αιφνίδιο θάνατο. Μεταξύ άλλων το υπερβολικό αλκοόλ προκαλεί και κίρρωση του ήπατος. Ο αλκοολισμός προκαλεί και ψυχικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Οι αλκοολικοί συχνά εμφανίζουν καταθλιπτικές και αυτοκαταστροφικές τάσεις. Στους αλκοολικούς παρατηρείται επίσης μείωση της σεξουαλικής απόδοσης και το άτομο συχνά παρουσιάζει παραισθήσεις.

Είναι θέμα γονιδίων o αλκοολισμός;

Ο αλκοολισμός μπορεί στην πραγματικότητα να συνδέεται με τα γονίδιά σου. Το 2015, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ δημοσίευσαν μια μελέτη στο American Journal of Medical Genetics.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαιοαμερικανοί με ανοιχτόχρωμα μάτια – χρώματα όπως το γκρι, το πράσινο και το καφέ στο κέντρο – έχουν υψηλότερα ποσοστά εξάρτησης από το αλκοόλ από εκείνους με πιο σκούρα μάτια. Τα μπλε ή γαλάζια μάτια, διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάχρηση αλκοόλ, λόγω του ανοιχτού χρώματος.

Ο ερευνητής Dawei Li παραδέχεται ότι ακόμα «δεν γνωρίζουμε τον λόγο» που συμβαίνει αυτό. Ωστόσο οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα γονίδια που καθορίζουν το χρώμα των ματιών βρίσκονται ακριβώς δίπλα στα γονίδια που συνδέονται με τον αλκοολισμό στο ίδιο χρωμόσωμα. Ο ίδιος επισημαίνει:

«Πρόκειται για περίπλοκες διαταραχές. Υπάρχουν πολλά γονίδια και υπάρχουν πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες που προκαλούν την τάση. Επειδή αυτή η ψυχική διαταραχή είναι τόσο περίπλοκη και δεν μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή ακόμα, είναι πιθανό όλα τα ερεθίσματα να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν αυτή την εθιστική κατάσταση».

Το χρώμα ματιών και η τάση για άγχος

Αλκοολισμός: Tο χρώμα ματιών επηρεάζει την τάση για κατάχρηση αλκοόλ Pexels

Ερευνητές από το τμήμα Ψυχολογίας του Georgia State University διεξήγαγαν μια παρόμοια μελέτη το 2000, η ​​οποία ήταν η πρώτη που αναγνώρισε τη συσχέτιση μεταξύ των δύο ομάδων γονιδίων.

Σε αυτό, παρατήρησαν ένα δείγμα γυναικών με σκούρα μάτια που ήπιαν κατά μέσο όρο 4,91 ποτά σε έναν μήνα. Παράλληλα γυναίκες με πιο ανοιχτόχρωμα μάτια ήπιαν 5,78 ποτά. Αυτή είναι μια ουσιαστική διαφορά, δεδομένου ότι τα ποτά μπορεί να περιέχουν περισσότερες ποσότητες αλκοόλ, ανάλογα με το ποτό.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η αυτόνομη ευαισθησία ενός ατόμου στα εξωτερικά ερεθίσματα, η αναστολή της συμπεριφοράς και η τάση για άγχος σχετίζεται επίσης με το χρώμα των ματιών και, με τη σειρά του, την τάση για κατάχρηση αλκοόλ.

Ενώ όσοι έχουν σκούρα μάτια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών, όσοι έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια έχουν μικρότερη ευαισθησία σε αυτό.
Επομένως, για να αντιδράσει κανείς σωματικά στο αλκοόλ, πρέπει να καταναλώσει περισσότερο για να αισθανθεί τις ευφορικές επιδράσεις του. Αυτό δημιουργεί μια ανοχή που μετατρέπεται σε σωματική και ψυχολογική εξάρτηση από το αλκοόλ. Γνωστή και ως αλκοολισμός.

Οι ερευνητές με αυτά τα ευρήματα θεωρούν ότι κρατούν το κλειδί για την κατανόηση της πηγής του αλκοολισμού και άλλων ψυχολογικών διαταραχών, απλώς εξετάζοντας την τοποθέτηση γονιδίων σε ορισμένα χρωμοσώματα. Μαζί με την περαιτέρω κατανόηση και την προσέγγιση της βασικής αιτίας του αλκοολισμού, οι ερευνητές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση μιας θεραπείας (και) για αυτή την ασθένεια.