ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 8 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όλες (μα όλες) στη δίαιτα

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Βρετανία, η μέση γυναίκα περνάει περίπου 31 χρόνια από τη ζωή της για να κάνει δίαιτα. Το σύστημα "σταμάτα-ξεκίνα" είναι γνωστό σε όλες μας, αλλά μάλλον δεν είναι και το πιο αποτελεσματικό.

Από την Κατερίνα Νανοπούλου

Είναι τελικά αυτό μέρος κάποιας αρχαίας κατάρας που έχει πέσει βαριά στη μοίρα κάθε γυναίκας ή μήπως κάνεις κι εσύ αυτά τα συνηθισμένα λάθη που επηρεάζουν την ψυχολογία σου όταν κάνεις δίαιτα;

1. Όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα

Δεν είσαι και φτιαγμένη από πέτρα. Κάποια στιγμή θα δεις το σουφλέ σοκολάτας να σε γλυκοκοιτάει και θα λυγίσεις. Ok, κανένα πρόβλημα. Αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες και αύριο είναι μία καινούρια μέρα. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η δίαιτα δεν απέτυχε παταγωδώς, επειδή κύλησες μία φορά. Αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα. Το σημαντικό είναι να συνεχίσεις ακάθεκτη.

2. Επιβράβευση, τώρα;

Αντίστοιχα επειδή μία μέρα κατάφερες να φας βρώμη με φρούτα για πρωινό δεν σημαίνει ότι μπορείς να φας πίτσα το βράδυ. Όσο περήφανη κι αν νιώθεις που κατάφερες να φας κάτι φοβερά υγιεινό, δεν σημαίνει ότι είναι καλό να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου με κάτι ανθυγιεινό γιατί θα σε οδηγήσει πάλι εκεί που ξεκίνησες. Στο μηδέν! Αυτό δεν σημαίνει ότι η επιβράβευση πρέπει να λείπει από την προσπάθειά σου. Προγραμμάτισε μία φορά κάθε δύο εβδομάδες να δίνεις στον εαυτό σου μία ελεύθερη μέρα όπου θα απολαμβάνεις χωρίς τύψεις ό,τι φαγητό λαχταράς.

3. Ο σωστός ο λόγος

Κάνε ένα βήμα πίσω και με ψυχραιμία αναλογίσου γιατί θέλεις να χάσεις αυτά τα κιλά. Αν στο μυαλό σου έχεις ότι αν τα χάσεις, θα σε ερωτευτεί ξανά ο πρώην σύντροφός σου, τότε μάλλον το κίνητρό σου είναι λάθος. Και γιατί αυτό είναι κακό θα με ρωτήσεις…

Σύντομα θα συνειδητοποιήσεις ότι τα μερικά παραπανίσια κιλά μπορεί να αλλάξουν το νούμερο του τζιν σου αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα φέρουν πίσω τον πρώην σου.

Και τότε είναι που συνήθως πάνε όλα στράφι.

4. Με ηρεμία

Το να αρχίσεις δίαιτα 2 εβδομάδες πριν βγεις στην παραλία ή δέκα μέρες πριν πας εκδρομή με το νέο σου σύντροφο δεν θα φέρει καλά αποτελέσματα. Η δίαιτα δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό, είναι αλήθεια. Οι σπασμωδικές κινήσεις μόνο άγχος θα σου προκαλέσουν και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σε οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

5. Η σημασία των ρεαλιστικών στόχων

Μπορεί να εύχεσαι με όλη σου τη δύναμη να αποκτήσεις κάποια υπερδύναμη που θα σε βοηθήσει να χάσεις 5 κιλά σε 2 εβδομάδες, αλλά ήρθε η ώρα να το πάρεις απόφαση ότι είναι όνειρο απατηλό. Βάζοντας στον εαυτό σου έναν μη ρεαλιστικό στόχο είναι σαν να τον οδηγείς με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία. Βάλε μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους/ σκαλοπατάκια. Έτσι, κάθε φορά που θα επιτυγχάνεις έναν από αυτούς θα γεμίζεις με δύναμη και αυτοπεποίθηση.

6. Πρόσκληση σε δείπνο

Η συνηθισμένη τακτική όταν ξεκινάμε δίαιτα είναι να πετάξουμε όποιον πειρασμό υπάρχει στο σπίτι, να κλειστούμε μέσα και να δούμε πάλι το φως του ήλιου όταν θα έχουμε ξεφορτωθεί τα περιττά κιλά για τα καλά. Υιοθετώντας μία τέτοια τακτική το μήνυμα που στέλνεις στον εγκέφαλό σου είναι ότι τον τιμωρείς.

Όταν κάνεις δίαιτα δεν χρειάζεται να απορρίπτεις τις προτάσεις που σου κάνουν οι φίλοι σου για φαγητό ή να αποφεύγεις να εμφανιστείς σε γιορτές σε γενέθλια.

Δόξα τω θεώ η ελληνική κουζίνα προσφέρει πάντα υγιεινές εναλλακτικές. Επίλεξε τις τροφές που θα φας και βάλε στο πιάτο σου μία κανονική ποσότητα, χωρίς να ανακοινώσεις σε όλους τους καλεσμένους ότι κάνεις δίαιτα.

7. Άκουσε κόσμε

Αυτό με φέρνει στην επόμενη συμβουλή μου. Όταν ξεκινάς δίαιτα, η χαρά σου είναι τόσο μεγάλη που θες να το μοιραστείς με όλους. Καλό θα ήταν να μην σπεύσεις να βγάλεις έκτακτο ανακοινωθέν. Πολλοί νιώθουν πίεση με το γεγονός ότι ο περίγυρος τους γνωρίζει ότι κάνουν προσπάθεια να αδυνατίσουν και νομίζουν ότι όλα τα μάτια είναι πάνω τους κάθε φορά που κατεβάζουν μία μπουκιά φαγητό. Πόσο μάλλον αν πρόκειται να ξεφύγεις λιγάκι. Με άλλα λόγια, όταν νιώθεις ότι όλος ο κόσμος σε κοιτάει και περιμένει πότε θα κάνεις την παρασπονδία, την κάνεις μια ώρα αρχύτερα για να μην τους αφήνεις να περιμένουν. 

8. Διατροφή και όχι δίαιτα

Άλλο ένα κλισέ πέρα για πέρα αληθινό. Η λέξη δίαιτα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με μία αρνητική περιοριστική διαδικασία. Γενικά, όχι με κάτι ευχάριστο. Αυτό είναι εμφανές και από το συγκαταβατικό ύφος όλων όσων ακούνε ότι κάνεις δίαιτα, που σε κοιτάζουν με ύφος “πω πω κακό που σε βρήκε”. Συμπληρωματικά, εάν προσπαθείς να χάσεις μερικά περιττά κιλά και να μην τα ξαναπάρεις, αυτό σημαίνει μάλλον ότι πρέπει να βγάλεις από το διατροφικό σου πρόγραμμα κάποιες κακές συνήθειες. Αλλιώς το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τα χάνεις και να τα παίρνεις συνέχεια, κάνοντας το σώμα σου γιογιό και την ψυχολογία σου σμπαράλια. Υιοθέτησε μία πιο ολιστική προσέγγιση και προσπάθησε να κόψεις όσο μπορείς τις επιβλαβείς συνήθειες.

 

Περισσότερα θέματα διατροφής στο Ladylike:

Τα 6 πιο περίεργα fitness trends

Το έξυπνο μυαλό από το πιάτο φτιάχνεται

10 (ψητές) υγιεινές εκδοχές των τηγανητών φαγητών