ΥΓΕΙΑ

Τα 7 «κλειδιά» της μακροζωίας για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα

iStock

Ενώ δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον χρόνο, μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιγήρανση.

Εμείς παρακάτω σού παρουσιάζουμε 7 κλειδιά μακροζωίας που σύμφωνα με τους ειδικούς της γηριατρικής, θα σε βοηθήσουν να ζήσεις περισσότερο και καλύτερα.

7 κλειδιά μακροζωίας iStock

Κινήσου περισσότερο

Το νούμερο ένα πράγμα που συνιστούν οι ειδικοί, είναι να διατηρήσετε το σώμα σου ενεργό. Σειρές επί σειρών επιστημονικών μελετών, έχουν δείξει ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η σωματική δραστηριότητα διατηρεί την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα υγιή και παρέχει προστασία από πολλές χρόνιες ασθένειες, που επηρεάζουν σώμα και μυαλό. Ενισχύει επίσης τους μύες, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμών σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Περισσότερα φρούτα και λαχανικά για μακροζωία

Οι ειδικοί δεν συνέστησουν μια συγκεκριμένη δίαιτα έναντι μιας άλλης, αλλά γενικά συμβουλεύουν να τρώμε με μέτρο και να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η μεσογειακή διατροφή – η οποία δίνει προτεραιότητα στα φρέσκα προϊόντα εκτός από τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, το ψάρι και το ελαιόλαδο – είναι ένα καλό μοντέλο για υγιεινή διατροφή και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη και άνοιας. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι σημαντική για τη μακροζωία.

Ο ύπνος είναι πολύτιμος

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη γενική υγεία και κατ΄επέκταση και στον τρόπο που μεγαλώνουμε. Έρευνες διαπίστωσαν ότι η ποσότητα ύπνου κατά μέσο όρο κάθε βράδυ, συσχετίζεται με τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ότι ο σταθερός ύπνος καλής ποιότητας μπορεί να προσθέσει αρκετά χρόνια στη ζωή ενός ατόμου. Ο ύπνος φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικός και για την υγεία του εγκεφάλου: Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.

Το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι οι βασικοί εχθροί της μακροζωίας

Αυτό είναι αυτονόητο, αλλά το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για κάθε είδους θανατηφόρα ασθένεια. Δεν υπάρχει καμία δόση καπνού που να σου κάνει καλό. Οι ειδικοί επίσης επισημαίνουν, πόσο κακή είναι και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Περισσότερα από 1 ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και κολπική μαρμαρυγή, ηπατική νόσο και 7 διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Δώσε προσοχή σε χρόνιες παθήσεις

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής θα βοηθήσει στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων και θα αποτρέψει την εξέλιξή τους σε ακόμη πιο σοβαρές ασθένειες. Αλλά μερικές φορές, ακόμα και αυτές οι θετικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής δεν είναι αρκετές. Γι’ αυτό οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις συμβουλές των γιατρών μας, ακολουθώντας τις οδηγίες τους κατά γράμμα.

Δώσε προτεραιότητα στις σχέσεις σου

Η ψυχική υγεία μπαίνει συχνά σε δεύτερη μοίρα, αλλά είναι εξίσου σημαντική. Στην πραγματικότητα η απομόνωση και η μοναξιά, βλάπτουν την υγεία μας τόσο πολύ, όσο το κάπνισμα. Αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο άνοιας, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού. Οι σχέσεις είναι το «κλειδί» για να ζήσουμε όχι μόνο πιο υγιείς, αλλά και πιο ευτυχισμένοι. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Χάρβαρντ, οι ισχυρές σχέσεις είναι ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας ευημερίας.

Το τελευταίο «κλειδί» της μακροζωίας: Αισιοδοξία

Last but not least, στο κεφάλαιο μακροζωία είναι η στάση μας απέναντι στη ζωή. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η αισιοδοξία, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι, ζουν 5 έως 15% περισσότερο από τους πιο απαισιόδοξους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αισιόδοξοι, τείνουν να έχουν πιο υγιεινές συνήθειες και χαμηλότερα ποσοστά ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Με λίγα λόγια: Δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής!