ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Τα 5 οφέλη του να κοιμάσαι αγκαλιά με τον σύντροφό σου

Την επόμενη φορά που θα σε πάρει ο ύπνος στον καναπέ με την τηλεόραση ανοιχτή, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς και να σηκωθείς να πας στο κρεβάτι (εκτός αν έχετε διπλό καναπέ). Εντάξει, δεν χάλασε ο κόσμος για μια φορά στο τόσο, αλλά η επιστήμη σου λέει ότι δεν είναι μόνο το ζεστό σώμα του χειμώνα και τα χαδάκια που μοιράζεσαι με το σύντροφό σου όταν κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι. Υπάρχουν και άλλα οφέλη που βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, της υγείας αλλά και της σχέσης σας.

Η ορμόνη της αγάπης

Η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη που παράγει ο εγκέφαλος όταν νιώθουμε ανακούφιση, χαλάρωση, εμπιστοσύνη και ενσυναίσθηση. Τα επίπεδά της αυξάνονται όταν ερχόμαστε πιο κοντά σωματικά και αυτό πρακτικά σημαίνει: αγκάλιαζε όσο περισσότερο μπορείς για να νιώσεις μεγαλύτερη ηρεμία και προστασία. Επιπλέον, ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι με τον σύντροφό σου, σου δίνει περισσότερο χρόνο για να περάσεις στο καθένα από τα στάδια του βαθύ ύπνου.

Η δύναμη της εγγύτητας

Έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Pittsburgh ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε σταθερές και μακροχρόνιες σχέσεις κοιμούνται καλύτερα από τις singles ή εκείνες που εναλλάσσουν την παρέα τους τους στο κρεβάτι. Αυτό απεδείχθη και σε άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, που έδειξε ότι όταν το ζευγάρι κοιμάται χωριστά (π.χ. λόγω επαγγελματικού ταξιδιού), διαταράσσεται η ποιότητα του ύπνου και αυξάνονται οι πιθανότητες διαταραχών.

Σε κάνει καλύτερη σύντροφο

Ο ανεπαρκής ύπνος δημιουργεί μόνο προβλήματα. Αυξάνει τους πονοκεφάλους, την αίσθηση του άγχους, δεν μπορείς να συγκεντρωθείς σε οτιδήποτε κάνεις και φυσικά σου προκαλεί νευρά, τα οποία ξεσπάς στους αγαπημένους σου. Όταν τρως και κοιμάσαι καλά, δεν έχεις και λόγο να διαπληκτίζεσαι για το αν έμεινε και ένα πιάτο στο νεροχύτη.

Διάβασε κι αυτό: Πικρές αλήθειες κάθε σχέσης. Μην κάνεις πως δε βλέπεις

Δεν εγκαταλείπεις εύκολα το σεξ

Όταν κοιμάσαι αγκαλιά με τον αγαπημένο σου και μυρίζεις το άρωμά του, πιάνει δουλειά η χημεία και σε φέρνει πιο κοντά του. Αν κοιμάστε χωριστά, είναι πιο δύσκολο να διατηρήσεις τη σωματική επαφή και να θυμηθείς πώς είναι να τον θέλεις ερωτικά. Εξάλλου, τα χάδια, οι αγκαλιές και τα φιλιά πιάνονται για ερωτικό παιχνίδι και αυτά κρατούν τη σχέση ενωμένη. Το συχνό σεξ βελτιώνει επίσης το ανοσοποιητικό και σε κάνει λιγότερο επιρρεπή σε γρίπη και συνηθισμένο κρύωμα.

Αντίο άγχος

Εντάξει, ο κοινός ύπνος δεν κάνει θαύματα αλλά έχει αποδειχθεί ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης έχουν πτωτική τάση όταν κοιμόμαστε με τον άνθρωπο που αγαπάμε. Και όταν είναι χαμηλά, μειώνονται και οι πιθανότητες για σοβαρές παθήσεις.