ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα 5 λάθη που κάνεις και σου κοστίζουν τις φιλίες

Unsplash

Κανείς δεν γεννήθηκε με το εγχειρίδιο του ιδανικού φίλου/συντρόφου/γονέα. Μαθαίνεις εμπειρικά, δοκιμάζεις ανθρώπους και σχέσεις και καταλήγεις σε εκείνους που σου ταιριάζουν και σε κάνουν να νιώθεις καλά. Το πρώτο βήμα όμως σε μία σχέση (πάσης φύσεως), είναι να αναλάβεις τη δική σου ευθύνη. Ποια είναι τα δικά σου λάθη; Τι κάνεις και χάνεις φίλους, έστω και άθελά σου;

Είναι πολύ εύκολο να αποδίδεις ευθύνες μόνο στους άλλους, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης στο πώς ρολάρει μία σχέση. Ακόμα και όταν νιώθεις ότι αδικείσαι, αλλά δεν κάνεις κάτι για αυτό. Εφόσον είμαστε άνθρωποι, θα κάνουμε λάθη (και στις φιλίες μας), αλλά θα μάθουμε μέσα από αυτά. Αν δε σου τα υποδείξει κάποιος φίλος, μπορεί να μην πάρεις ποτέ πρέφα και να γίνει φαύλος κύκλος. Διάβασε, πάρε τον χρόνο σου για να σκεφτείς τη δική σου περίπτωση και δες τη λύση.

Δεν ακούς

Κλασικό πρόβλημα των σχέσεων. Ξέρεις κάποιον πολύ καλά και είσαι σίγουρη για το τι θα πει. Δεν επιτρέπεις την ουσιαστική επικοινωνία και δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Μην προετοιμάζεις αυτά που θέλεις να πεις. Άσε τη φίλη σου να ξετυλίξει τη σκέψη σου και μην υποθέτεις απλά. Η λύση είναι απλή. Άκου. Όχι μόνο τα λόγια. Τον τόνο της φωνής, αυτό που ίσως κρύβεται πίσω από τις λέξεις και παρατήρησε. Τη γλώσσα του σώματος, την έκφραση του προσώπου και τη διάθεση για επικοινωνία.

Παίρνεις αλλά δεν δίνεις

Δεν γίνεται επί τούτου, αλλά συμβαίνει. Στις αληθινές φιλίες, δεν ξυπνάς με το σκεπτικό του πώς θα εκμεταλλευτείς τη Μαρία, που την ξέρεις 20 χρόνια. Αλλά ναι, συμβαίνει. Έχεις συνηθίσει στο να υποχωρεί πρώτη ή να σου κάνει τα χατίρια και επαναπαύεσαι. Γκρινιάζεις όταν κάνει μέρες να σε πάρει τηλέφωνο, αλλά δε σηκώνεις το ακουστικό σου για να δεις τι κάνει. Μην ξεχνάς ότι η γενναιοδωρία φαίνεται στα μικρά αλλά ουσιαστικά πράγματα. Σε αυτά που κάνουν την κολλητή σου να νιώθει ότι είναι σημαντική για εσένα.

Δεν εκτίθεσαι στις φιλίες

Δε λέμε ότι είναι εύκολο να ανοίγεσαι. Είναι και θέμα ανθρώπου. Ωστόσο, ξέρεις ότι οι φιλίες γίνονται πιο βαθιές και ουσιαστικές, όταν επιτρέπεις στον άλλο να δει τα εσώψυχά σου. Μην κρύβεις τις αδυναμίες του χαρακτήρα σου. Αν ο φίλος σου νιώσει ότι η σχέση δεν είναι ισότιμη και ότι μόνο εκείνος εκτίθεται, υπάρχει περίπτωση να τον χάσεις. Αν κρίνεις ότι είναι ένας σημαντικός άνθρωπος που σου προκαλεί εμπιστοσύνη, ανοίξου. Είναι απελευθερωτικό.

Χάνεσαι κατά καιρούς

Επίτρεψέ μου να σου πω πότε συμβαίνει αυτό. Όταν κάνεις σχέση. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ερωτεύεσαι και ξαφνικά ξεχνάς ποιοι είναι οι φίλοι σου. Εξαφανίζεσαι για ένα διάστημα και επιστρέφεις όταν χωρίσεις ή όταν βαρεθείς να βλέπεις συνέχεια το ίδιο πρόσωπο. Κάπου εκεί, μην απορήσεις αν χτυπάς και δε σου ανοίγουν. Οι φίλοι δεν υπάρχουν για να παίρνουν τον χώρο μίας σχέσης. Είναι σημαντικοί σε όλες τις φάσεις της ζωής μας. Αν δεν έχεις πολύ χρόνο για εξόδους, κάνε ένα τηλέφωνο. Στείλε ένα μήνυμα ότι ζεις. Όλα μετρούν.

Έχεις τεράστιες προσδοκίες από τις φιλίες

Όλοι έχουμε κάποια standards στο μυαλό μας για το τι αναζητούμε σε μία σχέση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλα θα γίνονται όπως τα φανταζόμαστε. Και λάθη θα γίνονται και παρεξηγήσεις θα προκύπτουν. Οι απογοητεύσεις είναι κομμάτι της ζωής και μπορεί να συμβούν, ακόμα και αν δεν είναι η πρόθεση του άλλου. Το σημαντικό εδώ είναι να επικοινωνείς τις ανάγκες σου και να εξηγεί γιατί σε ενοχλεί κάτι. Εάν απογοητεύεσαι, μην κλείνεσαι και μην απομακρύνεσαι από μία φιλία. Τα πράγματα δε θα πηγαίνουν πάντα όπως θα θέλαμε.