ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα 5 είδη ζευγαριών, σύμφωνα με το στιλ τσακωμού τους. Υπάρχει λύση για όλους

Unsplash

Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρείς τα ζευγάρια γύρω σου, ξεκινώντας πάντα από τον ίδιο σου τον εαυτό. Ζευγάρια που είναι πάντα πολύ ήρεμα και δεν λογομαχούν ποτέ, εκείνα που καυγαδίζουν με το παραμικρό και έχουν εκρηκτικούς χαρακτήρες.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gottman, υπάρχουν 5 είδη ζευγαριών, εάν μιλάμε για διαφωνίες και συγκρούσεις. Το πρώτο βήμα είναι να ξέρεις σε ποιο στιλ τσακωμού ανήκεις και να μην κρύβεσαι από τον ίδιο σου τον εαυτό. Το επόμενο βήμα είναι να μάθεις πώς φέρεσαι συνήθως και να ξέρεις το μοτίβο συμπεριφοράς μέσα στη σχέση. Τρίτον, όλοι έχουμε περιθώρια βελτίωσης και καλό είναι να καταβάλουμε λίγη προσπάθεια, ζευγαρωμένοι ή μη. Μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις μαθαίνουμε πώς να επικοινωνούμε και να συνδεόμαστε καλύτερα. Με τον εαυτό μας και με τους άλλους.

Τα 5 ζευγάρια και το στιλ τσακωμού τους

Αυτοί που αποφεύγουν τη σύγκρουση

Είναι αυτά τα ζευγάρια που δεν μαλώνουν ποτέ και προτιμούν να παραβλέπουν το πρόβλημα από το να χρειαστεί να το αντιμετωπίσουν και, ενδεχομένως, να συγκρουστούν ανοιχτά. Για κάποιους λειτουργεί και είναι απόλυτα οκ. Το πρόβλημα ξεκινά όταν προκύπτει κάτι σημαντικό και δεν μιλάς.

Η λύση: Δεν χρειάζονται εντάσεις. Ενημέρωσε τον σύντροφό σου για αυτό που θέλεις να συζητήσετε και πες επιγραμματικά τι αφορά. Έτσι προλειαίνεις το έδαφος και δεν κάνεις επιθετικό «πέσιμο».

Τα ζευγάρια με ταμπεραμέντο

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που μιλούν πολύ ανοιχτά και εύκολα για τα συναισθήματά τους. Το καλό είναι ότι επικοινωνούν και δεν υπάρχουν μυστικά. Το κακό είναι ότι κάποιες φορές, τα όρια είναι δυσδιάκριτα και δεν αποκλείεται κάποιος να πει λόγια που πονούν.

Η λύση: Η προτεραιότητα σε μία διαφωνία δεν είναι να πληγώσεις τον σύντροφό σου, αλλά να πεις αυτά που θέλεις και να ακούσεις τι έχει να σου πει. Μην ξεχνάς ότι είστε στο ίδιο στρατόπεδο.

Αυτοί που εκτιμούν και επικοινωνούν

Θα μου πεις τώρα, ποιο είναι το πρόβλημα; Πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση. Πολλές φορές, μπορεί να νιώθουμε παντοδύναμοι και ότι μόνο εμείς ξέρουμε τη λύση. Καταλήγουμε να διαφωνούμε νομίζοντας ότι τα ξέρουμε όλα.

Η λύση: Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να μπεις και στη θέση του συντρόφου σου ώστε να δεις τα πράγματα από διαφορετική οπτική. Μία υγιής σχέση προϋποθέτει εκτίμηση, επικοινωνία και όχι ανταγωνιστική διάθεση.

Οι εχθρικοί

Οι «πάντα κάνεις αυτό» και «ποτέ δεν είσαι αυτό». Απόλυτες λέξεις και εκφράσεις που δείχνουν επιθετικότητα και εχθρική στάση απέναντι στο ταίρι τους. Είναι σίγουρα ένα από τα πιο προβληματικά είδη γιατί το έδαφος δεν είναι ποτέ (απόλυτη κι εγώ) πρόσφορο για γόνιμο διάλογο.

Η λύση: Είναι πολύ σημαντικό να ξεχάσεις το απόλυτο στιλ επικοινωνίας και να προσπαθήσεις να ξεκινάς τις προτάσεις σου με «νιώθω ότι, ίσως και να». Να κάνεις μία παύση ώστε να σκεφτείς καλύτερα πώς θα πεις αυτό που θέλεις, με λίγο περισσότερο νοιάξιμο.

Και εχθρικοί και αποσυνδεδεμένοι (το χειρότερο στιλ τσακωμού)

Είναι αυτά τα ζευγάρια που όχι μόνο επικοινωνούν με εχθρικότητα αλλά δεν τους ενδιαφέρει καθόλου να αλλάξουν κάτι στο στιλ τους. Ο τοξικός κύκλος είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας τους.

Η λύση: Υπάρχει ελπίδα; Μόνο αν ο ένας αποφασίσει ότι όλο αυτό είναι δυσλειτουργικό και πρέπει να το πάρει αλλιώς. Σε πολλές περιπτώσεις, η λύση είναι ο χωρισμός και είναι για καλό.