LIFE COACHING

Τα 4 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις αν θες ν’ αλλάξεις καριέρα

Είναι πρωί και ετοιμάζεσαι να πας στη δουλειά σου, ενώ μια σκέψη έχει εγκατασταθεί στο μυαλό σου εδώ και καιρό: «Πόσο πολύ θα ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, που να με κάνει να ξυπνάω το πρωί χαρούμενη και να πηγαίνω εκεί γεμάτη ενέργεια». Πολλές γυναίκες σήμερα αισθάνονται δυσαρεστημένες από την καριέρα τους και αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που δουλεύουμε με τους πελάτες μου στις συνεδρίες Career Coaching.

Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC

Η δυσαρέσκεια αυτή εμφανίζεται με διάφορες μορφές. Μπορεί να αισθάνεσαι πως περιορίζεις τον εαυτό σου μέσα στην τωρινή σου εργασία, ότι δεν αναγνωρίζονται οι ικανότητες σου με αποτέλεσμα να μην εξελίσσεσαι, ότι δεν αξιοποιείς τα φυσικά σου ταλέντα και τις γνώσεις σου. Μπορεί πάλι, να νιώθεις πως έχεις μείνει στάσιμη και ότι έχεις διαλέξει μια καριέρα η οποία δεν σε εκφράζει, σε περιορίζει και σε κάνει να αισθάνεσαι δυστυχής.

Εάν τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν τις δικές σου σκέψεις και συναισθήματα, υπάρχουν δράσεις και απλά βήματα που μπορείς να κάνεις άμεσα για να ανακτήσεις τον έλεγχο, να αποκτήσεις ξανά αυτοπεποίθηση και γιατί όχι, ίσως να είναι η ώρα να σχεδιάσεις μια νέα καριέρα.

Ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση σου

Άρχισε να παρατηρείς τα δυνατά σου σημεία. Κατάγραψε σε μια Λίστα Ικανοτήτων, αυτά που σε κάνουν να ξεχωρίζεις στην τωρινή σου απασχόληση. Για παράδειγμα: έχεις καλές οργανωτικές ικανότητες, είσαι επικοινωνιακή και οι άνθρωποι σε εμπιστεύονται, είσαι αποτελεσματική όταν σου αναθέτουν ένα project, έχεις δημιουργική σκέψη και προτείνεις λύσεις σε προβλήματα κ.ο.κ.

Να επανέρχεσαι στη λίστα κάθε φορά που αρχίζεις να αμφισβητείς τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου, για να θυμάσαι πόσο ικανή είσαι.

Βγες από το comfort zone σου

Κάθε μέρα κάνε κάτι καινούριο, μια δυναμική κίνηση. Άρχισε να εκφράζεις τις ιδέες σου και τις απόψεις σου σε ένα meeting. Αντιμετώπισε με θετικό τρόπο έναν δύσκολο συνάδελφο και προσπάθησε να βρεις μια κοινή λύση. Μην αποφεύγεις περίπλοκα project ή νέες ιδέες και τέλος ξεκίνα να αποδέχεσαι με περιέργεια τις εργασιακές προκλήσεις που σου παρουσιάζονται.

Έλεγξε το stress σου

 Αν έχεις ήδη βελτιώσει την εμπιστοσύνη σου στις ικανότητες σου, αλλά εξακολουθείς να είσαι δυσαρεστημένη, το πρόβλημα μπορεί να σχετίζεται με το άγχος. Το άγχος στον χώρο εργασίας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία σου και τη γενική σου ευεξία.

 Αντιμετώπισε το άγχος σου με φυσική άσκηση, η yoga είναι εξαιρετικά βοηθητική στα συμπτώματα stress. Δοκίμασε να κάνεις μικρές αποδράσεις από το γραφείο για να αλλάζεις «αέρα» και να ηρεμείς,  άρχισε να επενδύεις περισσότερο σε εσένα κάνοντας καθημερινά πράγματα που σε ευχαριστούν και σε χαλαρώνουν.

Ξεκίνησε τη διαδικασία αλλαγής

> Αν βρίσκεσαι στον σωστό ρόλο αλλά σε λάθος χώρο εργασίας, κοίταξε αλλού για νέες ευκαιρίες.

> Αν έχεις κάποια διαφορετική κλίση έξω από το επάγγελμά σου, αφιέρωσε χρόνο για να ερευνήσεις πιθανές νέες επαγγελματικές κατευθύνσεις.

> Σκέψου την επανεκπαίδευση. Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθεις κάτι καινούριο. Αναζήτησε σεμινάρια και προγράμματα για να εκπαιδευτείς σε αυτό που θέλεις. 

> Εάν ήδη γνωρίζεις με τι θέλεις να ασχοληθείς, κάνε τα πρώτα βήματα για να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση. Άρχισε με τη συμμετοχή σου σε ένα net-working event για μικρές επιχειρήσεις και κάνε μια αναλυτική έρευνα για το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει.

Να θυμάσαι πως τα τρία κλειδιά που ξεκλειδώνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η πρόθεση, η επιθυμία και η αφοσίωση. Δεν είναι ποτέ αργά, για να αλλάξεις την επαγγελματική σου πορεία και να κατακτήσεις τη ζωή που επιθυμείς!

*Η Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, συνεργάζεται με ιδιώτες και εταιρίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με σπουδές στις ανθρωπιστικές επιστήμες και πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας, ενδυναμώνει και εμπνέει τους πελάτες της να ξεπερνούν τα εμπόδια και να διαδραματίζουν τον ηγετικό ρόλο στη ζωή και τις επιχειρήσεις τους.

Επικοινωνία: www.kalifos.com, τηλ 6977 075124.