ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 4 οφέλη του πεπονιού για τον οργανισμό σου

123rf

Δε σε βάζουμε καν στο δίλημμα να επιλέξεις πεπόνι ή καρπούζι. Είναι και τα δύο καμάρια του καλοκαιριού και δεν μπορείς να φανταστείς τις διακοπές σου χωρίς τα συγκεκριμένα φρούτα. Παρόλα αυτά, το καρπούζι έχει λίγες περισσότερες θερμίδες και υδατάνθρακα από το πεπόνι. Και τα δύο έχουν υψηλή θρεπτική αξία, απλώς το πεπόνι είναι ιδανικό αν ακολουθείς μία διατροφή με λίγους υδατάνθρακες.

 

Το ζουμερό αυτό φρούτο έχει μόλις 47 θερμίδες ανά μερίδα, μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μεγάλες δόσεις βιταμίνης C. Επίσης, είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, καροτενοειδή και πάρα πολύ νερό, ώστε να παραμένεις ενυδατωμένη. H βιταμίνη Α που περιλαμβάνεται στο πεπόνι αναδημιουργεί τα κύτταρα του δέρματος, προστατεύει την όραση και το ανοσοποιητικό σου. Σύμφωνα με έρευνα του 2015, που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Περιοδικό Μοριακών Επιστημών, η βιταμίνη C (που υπάρχει σε αφθονία στο πεπόνι), συμβάλει στην πρόληψη των νευροεκφυλιστικών νόσων.

Δες κι αυτό: Τα 6 φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη, που γίνονται τα ιδανικά σνακ

Πεπόνι και απώλεια βάρους

Σε έρευνα που έγινε το 2012 στο περιοδικό Παχυσαρκία (Obesity), οι υπέρβαρες γυναίκες που βρίσκονταν πριν την εμμηνόπαυση και κατανάλωναν περισσότερο από 1 λίτρο νερό την ημέρα, είχαν θεαματική απώλεια βάρους και αυτό συνδεόταν με την κατανάλωση του νερού, ανεξαρτήτως διατροφής. Το πεπόνι, λοιπόν, ανήκει στα φρούτα που έχουν 90% νερό και συμβάλουν στη διατήρηση ή μείωση του βάρους. Σε γενικές γραμμές, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολυάριθμες έρευνες που μελετούν τα θετικά οφέλη στην κατανάλωση των φρούτων. Απλώς να θυμάσαι ότι είναι πάντα προτιμότερο να τρως το φρούτο και όχι να πίνεις το χυμό.