ΥΓΕΙΑ

Τα 3 πράγματα που κάνουν οι νευροεπιστήμονες κάθε πρωί και έχουν μυαλό ξυράφι

Unsplash

Και τα βιβλία σου διαβάζεις, και τα Sudoku σου λύνεις και τη γυμναστική σου κάνεις. Μήπως όμως υπάρχουν κάποιες πρωινές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσεις, αν θες μυαλό ξυράφι; Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι νευροεπιστήμονες.

 

Δεν αρκεί να κάνουμε πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να έχουμε έναν υγιή εγκέφαλο. Το πώς ξυπνάς και το τι κάνεις κάθε πρωί παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του. Και επειδή ζούμε με τρομερά γρήγορους ρυθμούς και δεν έχουμε χρόνο να απολαύσουμε τις απλές μικρές απολαύσεις. Τι πρέπει λοιπόν να θυμόμαστε όταν ξυπνάμε; Να πίνουμε νερό, θα μου απαντήσεις, και αυτό είναι σίγουρα ένα από τα βασικά tips των ειδικών.

Ξέχνα το ξυπνητήρι

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο νευρικό σου σύστημα, είναι το να ξυπνάς από τον ήχο ενός ξυπνητηριού. Επιβεβαιώνω κι ας μην είμαι νευροεπιστήμων. Αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, επίλεξε τουλάχιστον μία χαλαρωτική μουσική που δυναμώνει σταδιακά. Όπως και να ξυπνήσεις, λίγος διαλογισμός και λίγη επαφή με το εδώ και τώρα θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις σωστά τη μέρα. Με συγχρονισμό, διάθεση για μάθηση και απόλυτη συγκέντρωση.

Πίνουν πρώτα νερό και μετά καφέ. Κάθε πρωί

Δύο μεγάλα ποτήρια νερό αναπληρώνουν τα υγρά που έχασες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με έρευνα εξάλλου, η αφυδάτωση αναγκάζει τον εγκέφαλο να καταβάλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια όταν εκτελεί ακόμα και την πιο απλή δραστηριότητα.

Δεν τρώνε αμέσως πρωινό

Πρώτα κάνουν όλα όσα προαναφέραμε και όταν έρχεται η στιγμή του πρωινού, κάνουν τις διατροφικές επιλογές που θα υποστηρίξουν το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου, την όρεξη, τη διάθεση, τον ύπνο και πολλά άλλα. Βρώμη με γάλα και μύρτιλλα, αυγά με kale και κόκκινη πιπεριά, smoothie με μισή μπανάνα, 1/3 φλιτζάνι γάλα βρώμης, 1/3 φλιτζάνι νερό, μισό κουταλάκι κακάο και μισό κουταλάκι αμυγδαλοβούτυρο.